Începe școala, începe și Bac-ul
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
Începe școala, începe și Bac-ul
Începe școala, începe și Bac-ul
Voteaza :

Articolul a primit 0 voturi

    Prima zi din semestrul al II-lea coincide, anul acesta, cu începerea examenului național de bacalaureat. Aproape 2400 de candidați vor susține astăzi prima probă din cadrul examenului, potrivit datelor centralizate de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Vrancea. Liceenii trăiesc primele emoții ale Bac-ului, odată cu susținerea  probei de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A). Este pentru prima dată când examenul de bacalaureat începe mai devreme cu patru luni, iar competențele digitale și lingvistice se susțin la o distanță așa de mare de probele scrise.     Conform calendarului aprobat prin ordin de ministru, proba va continua în data de 13 februarie şi va fi urmată de evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (14 - 15 februarie). În zilele de 16, 19 şi 20 februarie este programată evaluarea competenţelor digitale (proba D), iar în perioada 21-22 februarie se va desfăşura evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C). Candidații trebuie să știe că probele sunt monitorizate audio-video, iar accesul în sala de examen se face ca la probele scrise. Concret, aceștia nu au voie în sala de examen cu telefoane mobile, cu caiete, manuale sau orice altă sursă de inspirație, care ar atrage după sine excluderea din examen, indiferent dacă au fost sau nu folosite.
    Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educației Naționale (MEN), ”subiectele pentru probele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română și în limba maternă sunt elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare şi cuprind texte literare şi nonliterare, funcţionale şi nonfuncţionale, cu un grad de complexitate care permite tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute”, se arată în comunicatul MEN. Totodată, reprezentanții MEN spun că rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română/limba maternă nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional: experimentat, avansat şi mediu. Candidatul care refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una din probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale se consideră că nu a susţinut proba. Evaluările elevilor se desfășoară la nivelul unității de învățământ, în fața unei comisii prezidate de directorul unității de învățământ și numite prin decizie a inspectorului școlar general, în condițiile stabilite de metodologia de desfășurare a examenului național de bacalaureat.

Probele scrise vor avea loc în iunie


    Examenul maturității, așa cum i se mai spune examenului de bacalaureat, va continua cu probele scrise, la finalul lunii iunie.  Astfel, prima probă scrisă - Limba și literatura română - Ea) - va avea loc luni, 25 iunie. Proba la Limba și literatura maternă - Eb) este programată marţi, 26 iunie, iar proba Ec) - proba obligatorie a profilului, miercuri, 27 iunie. Ultima probă scrisă - la alegere a profilului şi specializării - proba Ed) - se va desfăşura joi, 28 iunie. Afişarea primelor rezultate are ca termen data de 4 iulie (până la ora 12:00) şi e urmată de depunerea contestaţiilor (orele 12:00 - 16:00). Între 5 şi 8 iulie vor fi soluţionate contestaţiile, în timp ce afişarea rezultatelor finale este prevăzută pentru data de 9 iulie. De asemenea, trebuie spus că anul școlar pentru clasele a XII-a şi a XIII-a se încheie vineri, 25 mai, față de 16 iunie, când se termină cursurile pentru restul elevilor. Până atunci însă, elevii se vor putea bucura de vacanța de primăvară, în perioada 31 martie -10 aprilie.

 

 


Comentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.
Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

12
16
33
45
3
10

Extragerea noroc:  7463834

Harta Focsani
   

Inedit

GALERIE FOTO: Profesorul Ștefan Opincă, o viață ca-n filme dedicată artei cinematografice
    Profesorul Ștefan Opincă de la Bătinești și-a dedicat viața artei cinematografice și a pregătit sute de copii în cineclubul Danubius din Galați. Viața lui Ștefan Opincă se suprapune cu perioada regimului comunist, fiind martor la evenimentele din ultimii 80 de ani.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost