Încep inspecțiile generale în școlile vrâncene! Adjunctul ISJ face vizite inopinate
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
Încep inspecțiile generale în școlile vrâncene! Adjunctul ISJ face vizite inopinate
Încep inspecțiile generale în școlile vrâncene! Adjunctul ISJ face vizite inopinate
Voteaza :

Articolul a primit 0 voturi

În săptămâna 16 - 20 octombrie, inspectorii școlari vor începe inspecțiile în unitățile de învățământ vrâncene, așa numitele inspecții RODIȘ-uri. Acest tip de inspecţie verifică absolut toate aspectele dintr-o şcoală, atât cele educaționale cât și cele administrative.
Conform metodologiei de aplicare a Regulamentului de Organizare şi Desfăşurare a Inspecţiei Şcolare (RODIȘ), inspectorii care vor merge în școli se vor pronunța în legătură cu aspectele ce țin de nivelul atingerii standardelor educaţionale de către elevi, modul în care şcoala sprijină şi încurajează dezvoltarea personală a elevilor, calitatea activităţii personalului didactic, calitatea managementului şcolar şi eficienţa cu care sunt folosite resursele, calitatea curriculum-ului, calitatea activităţilor extracurriculare şi modul în care curriculum-ul naţional şi cel local sunt puse în practică, relaţiile şcolii cu părinţii, relaţiile şcolii cu comunitatea locală, respectarea legislaţiei în vigoare şi a regulamentelor, atitudinea elevilor faţă de educaţia pe care le-o furnizează şcoala.
Inspecţia este realizată de echipe constituite din cel puțin 2 inspectori școlari, în funcţie de mărimea şi de specificul şcolii verificate. Echipele vor fi formate din inspectori care au competenţele necesare pentru a inspecta un eşantion format din cel puţin şase discipline incluse în curriculum. Pe lângă disciplinele stabilite, inspectorii vor avea în vedere şi alte aspecte generale ale procesului educaţional. În mod normal, inspecţia durează o săptămână, în funcţie de mărimea şi specificul unităţii şcolare. Practic, inspectorii vor realiza: analiza documentelor unităţii şcolare, observarea activităţilor desfăşurate la clasă, vor avea discuţii cu părinţii, cu personalul şcolii şi cu elevii. Sursele pe care le vor consulta inspectorii şi care trebuie să le fie puse la dispoziţie sunt: rezultatele la examene şi teste, caietele de teme şi de notiţe ale elevilor, lucrări ale elevilor, rezultatele la concursuri şi activităţi extracurriculare, date colectate prin observarea lecţiilor, inspectorii putând intra oricând la ore și participa la lecții, în funcție de specializările fiecăruia în parte.
În timpul inspecţiei sau în săptămâna următoare, inspectorul coordonator va furniza un raport verbal directorului, şefilor de catedre, membrilor consiliului de administraţie şi profesorilor inspectaţi. Raportul scris va fi prezentat unităţii şcolare în circa trei-patru săptămâni şi va conţine un rezumat de două pagini. Rezumatul va fi trimis unităţii şcolare, părinţilor şi membrilor consiliului de administraţie.

Adjunctul ISJ, vizite inopinate în unități de învățământ

La nivelul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Vrancea au fost stabilite deja cele două comisii, care vor fi conduse de inspectorul pentru învățământul primar Gabriela Oloeriu, una dintre comisii, iar cealaltă de inspectorul pe probleme de management, Eleonora Dărmănescu. Potrivit informațiilor furnizate de inspectorul școlar general adjunct, profesorul Aurel Șelaru, primele unităţi de învăţământ inspectate vor fi Şcoala Cîmpineanca şi Şcoala Andreiaşu.
Menționăm faptul că inspectorii școlari de la nivelul IȘJ Vrancea au început, încă de săptămâna trecută, inspecțiile obișnuite în școlile ce le-au fost arondate. Chiar și inspectorul școlar general adjunct are trecute în agendă inspecții în teritoriu, neanunțate, el dorind să vadă cum decurg lucrurile prin școli într-o zi obișnuită de lucru, fără ca cineva să fie anunțat. „Le-am cerut colegilor să îşi facă datoria. Vor fi verificate unitățile școlare care nu au mai fost vizitate în ultimii 4-5 ani sau acolo unde sunt situații punctuale. Domnii inspectori au format deja echipe de lucru. Ei vor verifica activitatea colegilor noștri și îi vor îndruma acolo unde sunt neclarități. Eu deja am fost în vizită inopinată la două unităţi de învăţământ, Grădiniţa cu program prelungit nr. 2 Focşani şi la Liceul de Artă Gheorghe Tattarescu, şi totul a fost în regulă. Voi continua să merg în şcoli, în funcţie de timpul pe care îl voi avea”, transmite inspectorul școlar general adjunct, profesorul Aurel Şelaru.
Acesta ne-a spus că următoarele școli inspectate vor fi în perioada 23-27 octombrie la Nistorești și Colegiul Tehnic Ion Mincu din Focșani. Brigada de la Nistorești va fi coordonată de inspectorul Ion Ionașcu, în timp ce echipa de la Colegiul Ion Mincu va fi condusă de inspectorul Marilena Gurgu. Cum în săptămâna 28 octombrie - 5 noiembrie este vacanță pentru preșcolari și elevii din ciclul primar, se vor face doar inspecții tematice. Inspecțiile RODIȘ și cele tematice vor continua pe tot parcursul semestrului, mai puțin pe 13 noiembrie, când au loc cercurile școlare la toate disciplinele școlare.
Potrivit Metodologiei RODIȘ, scopul inspecției școlare generale îl constituie evaluarea și monitorizarea activității unităților de învățământ preuniversitar, concretizată prin furnizarea către cei în drept a rapoartelor de inspecție; îmbunătățirea rezultatelor școlare prin evaluarea conformității funcționării și dezvoltării unităților de învățământ preuniversitar cu legislația privind învățământul în vigoare, cu politicile, strategiile și proiectele naționale în domeniul educației și cu nevoile individuale, comunitare, regionale și naționale în domeniul educației; consilierea și sprijinirea unităților de învățământ preuniversitar și a personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic pentru îmbunătățirea propriei activități.


 

 


Comentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.
Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

3
19
20
23
17
37

Extragerea noroc:  7153125

Harta Focsani
   

Învăţământ

GALERIE FOTO: Grădiniță estivală în iulie și august, la Focșani; părinții vor plăti mâncarea, Consiliul Local va deconta restul cheltuielilor
    Inspectoratul Școlar Județean Vrancea (IȘJ), în parteneriat cu Primăria Municipiului Focșani, derulează un proiect de grădiniță estivală, menit să vină în sprijinul părinților care au copii de vârstă preșcolară și nu au cu cine să îi lase acasă pe perioada verii, când este vacanță în sistemul de învățământ.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost