În Vrancea sunt înregistrați peste 4000 de șomeri de lungă durată
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
În Vrancea sunt înregistrați peste 4000 de șomeri de lungă durată
În Vrancea sunt înregistrați peste 4000 de șomeri de lungă durată
Pentru fiecare astfel de șomer încadrat, angajatorul primește o subvenție de 900 lei lunar
Voteaza :

Articolul a primit 0 voturi

În evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea sunt înregistrați 4.123 de șomeri de lungă durată. Dintre aceștia, 3.789 au vârsta peste 25 de ani, din care femei 1.417, iar 334 au sub 25 de ani, din care femei 164. Potrivit legislației în vigoare, șomerul de lungă durată este persoana care este şomeră pe o perioadă mai mare de 12 luni (în cazul persoanelor cu vârsta de minim 25 de ani) şi pe o perioadă de 6 luni (în cazul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 ani şi până la împlinirea vârstei de 25 de ani).
    Cei care angajează șomeri de lungă durată pot beneficia, timp de 12 luni, de subvenții în cuantum de 900 de lei pentru fiecare astfel de șomer încadrat pe perioadă nedeterminată. De asemenea, suma de 900 de lei poate fi acordată și angajatorilor persoanelor ce provin din următoarele categorii: şomeri cu vârsta de cel puţin 45 de ani; şomeri care sunt unici susţinători ai familiilor monoparentale; tineri cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani, care nu au un loc de muncă, nu urmează o formă de învăţământ şi nu participă la activităţi de formare profesională.
Suma amintită va fi acordată pentru fiecare persoană angajată, cu obligaţia menţinerii contractului individual de muncă pe o perioadă de cel puţin 18 luni. În caz contrar, angajatorii vor fi obligaţi să restituie AJOFM Vrancea, în totalitate, sumele încasate pentru fiecare persoană căreia i-a încetat contractul de muncă sau de serviciu înainte de împlinirea termenului de 18 luni.
Potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 60/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, subvențiile se vor acorda proporţional cu timpul efectiv lucrat de persoanele angajate din categoriile menţionate, precum şi pentru perioadele în care persoanele se află în concediu de odihnă.

7.543 de șomeri, din care doar 919 indemnizați

    Potrivit statisticii întocmite la nivelul AJOFM Vrancea, la finele lunii iulie a.c., în județul nostru existau 7.543 șomeri din care 3.082 femei. Din totalul șomerilor, 6.624 sunt șomeri neindemnizați, iar restul de 919 primesc indemnizație de șomaj. Din totalul șomerilor indemnizați, 261 au studii primare, gimnaziale și profesionale, 378 au absolvit liceul sau școli postliceale, iar 82 au studii universitare.
Conform legislației în vigoare, pot beneficia de indemnizație de șomaj persoanele care: au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii; nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare, respectiv 500 lei; nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii; sunt înregistrate la AJOFM-ul de la domiciliu dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
    Persoanele care beneficiază de indemnizaţie de şomaj au următoarele obligaţii:
să se prezinte lunar, pe baza programării sau ori de câte ori sunt solicitate, la AJOFM Vrancea, pentru a primi sprijin în vederea încadrării în muncă; să comunice în termen de trei zile Agenției orice modificare a condiţiilor care au condus la acordarea drepturilor; să participe la serviciile pentru stimularea ocupării și de formare profesională oferite de AJOFM Vrancea. Această obligaţie nu se aplică în situaţia în care persoanele care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj participă la programe de formare profesională, organizate în condiţiile legii, a căror finanţare este asigurată din asistenţa financiară nerambursabilă primită de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, prin intermediul Fondului european de dezvoltare regională, Fondului social european şi Fondului de coeziune. Obligaţia nu se aplică pe perioada în care persoanele participă la aceste programe de formare profesională, în condiţiile în care, anterior includerii în cadrul acestor programe, nu au fost cuprinse în serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de agenţia pentru ocuparea forţei de muncă şi se află în perioada de acordare a acestor servicii.
De asemenea, șomerii beneficiari de indemnizație de șomaj mai au obligația:
să caute activ un loc de muncă; să înştiinţeze în scris AJOFM Vrancea cu
privire la apariţia stării de incapacitate temporară de muncă şi datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor şi unitatea în care funcţioneazã acesta, în termen de 24 de ore de la data acordării concediului medical. În situaţia în care apariţia stării de incapacitate temporară de muncă a intervenit în zile declarate nelucrătoare sau împlinirea termenului de 24 de ore se realizează în zile declarate nelucrătoare, persoanele care beneficiază de indemnizaţie de şomaj au obligaţia de a înştiinţa AJOFM în prima zi lucrătoare.


 

 

Pentru a adauga un comentariu completeaza campurile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

 

COMENTARIU (*)

0 din 350 cuvinte permiseComentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

9
37
41
33
47
25

Extragerea noroc:  9241145

Harta Focsani
   

Social

Comisarul șef de poliție Mirela Chiriac: „Am văzut o stea căzând în Siret, am început să plângem și am spus «Tomiță nu mai e...»”
    Comisar-șef Mirela Chiriac, șef Centru Operațional din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Vrancea, se numără printre primele femei din poliția vrânceană, de după 1989.

POZA ZILEI

Primele două zile de primăvară la Focșani

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost