Ghidul călătorului prin legislație. Despre răspunderea civilă (II)
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
Ghidul călătorului prin legislație. Despre răspunderea civilă (II)
Ghidul călătorului prin legislație. Despre răspunderea civilă (II)
Voteaza :

Articolul a primit 0 voturi

Pentru fapta ilicită care a cauzat altuia un prejudiciu, autorul acesteia sau o persoană care răspunde pentru fapta altuia ori pentru prejudiciul cauzat de animale sau lucruri, este obligat/ă să îl repare, dreptul la reparaţie născându-se din chiar ziua în care acest prejudiciu s-a produs. Dacă mai multe persoane sunt responsabile pentru o faptă ilicită, ele răspund în mod solidar față de cel prejudiciat, adică vor trebui să repare paguba împreună. Între aceștia, obligația reparării pagubei se împarte proporţional în raport cu participarea fiecăruia la cauzarea prejudiciului sau în raport cu vinovăția fiecăruia, dacă această participare nu poate fi stabilită. Dacă nu se poate determina în niciun fel cum anume va contribui fiecare la repararea pagubei, atunci fiecare va contribui în mod egal. Prejudiciul se repară integral, dacă nu există dispoziție legală care să stipuleze într-un mod diferit.
    Despăgubirile se acordă atât pentru prejudiciul deja creat, cât și pentru cel viitor dacă este sigur că acesta se va produce. Despăgubirea trebuie să cuprindă pierderea suferită de cel prejudiciat (în cazul unui accident paguba poate consta în contravaloarea cheltuielilor de spitalizare, transport, etc), câştigul pe care în condiţii obişnuite cel păgubit ar fi putut să îl realizeze şi de care a fost lipsit (salariul pe perioada în care cel accidentat ar fi putut să îl încaseze dacă acel accident nu s-ar fi produs), precum şi cheltuielile pe care le-a făcut pentru evitarea sau limitarea prejudiciului. Dacă prin fapta ilicită s-a pierdut și posibilitatea de a obține un avantaj, un folos sau de a evita o pagubă, la reparaţie se va lua în considerare și acest lucru, avându-se în vedere împrejurările şi situaţia concretă a persoanei păgubite. Repararea prejudiciului se poate face fie în natură prin restabilirea situaţiei anterioare, fie prin plata unei despăgubiri stabilite prin acordul părţilor sau prin hotărâre judecătorească dacă acordul nu este cu putinţă sau dacă persoana prejudiciată nu este interesată de reparaţia în natură.
    Există situații în care prejudiciul produs este continuu (de exemplu în cazul accidentelor rutiere victima rămâne cu sechele permanente). În această situație, despăgubirea se acordă sub formă de prestaţii periodice. În funcție de evoluția prejudiciului, acesta putându-se mări, micșora, s-au putând înceta, despăgubirea va putea fi și ea sporită, redusă sau va putea fi sistată.
Pentru informații suplimentare, puteți adresa întrebări fie la telefonul 0237.224.555, fie pe adresa de e-mail a redacției Monitorul de Vrancea redactie@monitorulvn.ro.

AVOCAT MANUELA FLOREA


 

 


Comentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.Intamplari neadevarate
FLASH NEWS NATIONAL16
36
34
30
43
27

Extragerea noroc:  5429681

Harta Focsani
   

Social

Adevăruri ȘOCANTE spuse de medicul Cătălin Groza despre educația sexuală. „Profesorului de Biologie îi este rușine să vorbească despre ciclul menstrual sau despre sarcină“
    În anul 2017, la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani  au fost abandonați 19 copii. 17 dintre aceștia au fost abandonați în secția nou-născuți (15 au ajuns la asistent maternal în regim de urgență și doi în centre maternale), alți doi copii cu handicap au fost abandonați în secția pediatrie.

POZA ZILEI

Puțină zăpadă

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Cum vă pregătiți pentru iarnă?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost