GHIDUL CĂLĂTORULUI PRIN LEGISLAȚIE. Testamentul - partea I
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
GHIDUL CĂLĂTORULUI PRIN LEGISLAȚIE. Testamentul - partea I
GHIDUL CĂLĂTORULUI PRIN LEGISLAȚIE. Testamentul - partea I
Voteaza :

Articolul a primit 2 voturi

O persoană poate dispune de bunurile sale pentru momentul când nu va mai fi în viață prin intermediul testamentului. Acesta din urmă poate conține dispoziţii referitoare la bunurile ce fac parte din patrimoniul succesoral, precum și alte dispoziții cum ar fi cele care se referă la desemnarea beneficiarului dispozițiilor testamentare (legatarului), cele referitoare la partaj, la revocarea dispoziţiilor testamentare anterioare, la dezmoştenire, la numirea de executori testamentari, precum şi alte dispoziţii care produc efecte după decesul celui care lasă testamentul.
    Testatorul nu are libertate absolută în demersul său, testamentul neputând fi lăsat în orice condiții. Există anumite interdicții prevăzute de lege în acest sens, interdicții care, dacă sunt încălcate, duc la nulitatea absolută a testamentului. Astfel, două sau mai multe persoane nu pot dispune, prin acelaşi testament, una în favoarea celeilalte sau în favoarea celei de-a treia persoane. Testamentul este valabil și va produce efecte doar dacă testatorul a avut discernământ la momentul întocmirii lui şi consimţământul său nu a fost viciat.
    Existența și conținutul testamentului pot fi dovedite în una din formele prevăzute de lege. Dacă acesta a dispărut printr-un caz fortuit sau de forţă majoră ori prin fapta unui terţ, după moartea testatorului ori în timpul vieţii sale, însă fără ca acesta din urmă să îi fi cunoscut dispariţia, atunci valabilitatea formei şi cuprinsul testamentului pot fi dovedite prin orice mijloc de probă.
    În practică, cele mai des întalnite forme de testament sunt testamentul olograf și testamentul autentic.
    Testamentul olograf trebuie scris în întregime, datat şi semnat de mâna testatorului. Dacă una din aceste condiții obligatorii nu este îndeplinită, atunci testamentul este nul absolut. Acest tip de testament este atât de des întâlnit deoarece fiecare persoana care știe să scrie, poate să îl facă fără cheltuieli, oricând dorește si oriunde dorește, păstrând astfel confidențialitatea dispozițiilor din cuprinsul său. Pentru a nu fi suspus riscului de a fi distrus sau ascuns, testamentul poate fi depozitat la un birou notarial.
    Testamentul autentic este cel autentificat de notarul public sau de o altă persoană învestită cu autoritate publică de către stat, potrivit legii.
    Pentru informații suplimentare în legatura cu subiectul prezentat, puteți adresa întrebări pe adresa de e-mail a redacției ziarului Monitorul de Vrancea.

AVOCAT MANUELA FLOREA


 

 


Comentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.

Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

24
49
42
3
21
41

Extragerea noroc:  2173238

Harta Focsani
   

Infracţional

Vrâncean PATRON DE SCLAVI în Italia; aceștia locuiau într-un beci, fără apă și lumină, și mâncau alimente cu viermi
Un vrâncean a primit mandat de arestare provizorie şi urmează să fie trimis în Italia pentru a fi cercetat într-un dosar al poliţiei din peninsulă.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost