GHIDUL CĂLĂTORULUI PRIN LEGISLAȚIE. Moștenirea VI
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
GHIDUL CĂLĂTORULUI PRIN LEGISLAȚIE. Moștenirea VI
GHIDUL CĂLĂTORULUI PRIN LEGISLAȚIE. Moștenirea VI
Voteaza :

Articolul a primit 0 voturi

Astăzi vom vorbi despre modul în care se împarte moştenirea între ascendenţii privilegiaţi (părinții celui care a decedat) şi colateralii privilegiaţi ai defunctului (frații, surorile și descendenții lor - copii, nepoți, etc - ). Vom vorbi de asemenea și despre dreptul la moștenire al ascendenților ordinari (bunici, străbunici, etc.) și al colateralilor ordinari (alte rude ale celui decedat până la gradul al patrulea inclusiv care nu sunt colaterali privilegiați).
Există criterii clare pe care legea le prevede pentru împărțirea moștenirii sau a părții din moștenire între ascendenții privilegiați și colateralii privilegiați. Astfel, aceasta se împarte între ei în funcţie de numărul ascendenţilor privilegiaţi care vin la moştenire. Dacă un singur părinte moștenește, el va primi un sfert, frații, surorile și descendenții, fără a avea importanță numărul lor, vor primi trei sferturi. Dacă ambii părinţi moștenesc, ei vor culege împreună o jumătate, iar frații, surorile și descendenții, fără a avea importanță numărul lor, vor primi cealaltă jumătate.
În absența colateralilor privilegiaţi, părinții vor primi moştenirea sau partea din moştenire cuvenită clasei a doua, care se va împărți în mod egal între aceștia.
    În absența ascendenţilor privilegiaţi, frații, surorile și descendenții vor culege moştenirea sau partea din moştenire cuvenită clasei a doua, care se va împărti în mod egal între aceștia cu anumite particularități privitoare la situații care se pot ivi în practică.
Bunicii, străbunicii, etc (ascendenţii ordinari) vin la moştenire dacă copiii, nepoții, etc (descendenţii), părinții (ascendenţii privilegiaţi) şi frații, surorile și descendenții lor (colateralii privilegiaţi) nu îndeplinesc condiţiile necesare pentru a moşteni. Ascendenţii ordinari vor putea culege moştenirea într-o anumită ordine. Astfel, dacă bunicii trăiesc, ei îi vor înlătura de la moștenirea celui decedat pe străbunici, etc. Pe de altă parte, dacă la moștenire vine și soţul supravieţuitor pe lângă bunici, străbunici, etc (ascendenţii ordinari ai celui care a decedat), aceștia din urmă vor primi împreună un sfert din moştenire fără a avea importanță numărul acestora.
Moştenirea sau partea din moştenire pe care trebuie să o culeagă ascendenţii ordinari de acelaşi grad se împarte în mod egal între ei.
Colateralii ordinari (rudele colaterale ale defunctului până la gradul al patrulea inclusiv, cu excepţia colateralilor privilegiaţi) vor putea culege moştenirea sau partea din mostenire dacă descendenţii, ascendenţii privilegiaţi, colateralii privilegiaţi şi ascendenţii ordinari nu îndeplinesc condiţiile necesare pentru a moşteni. Colateralii ordinari ai defunctului care au grad de rudenie mai apropiat, îi vor îndepărta de la moștenire pe cei de grad mai îndepărtat.
    Dacă la moștenire vine și soţul supravieţuitor, colateralii ordinari ai celui decedat vor lua împreună un sfert din moştenire, fără a avea importanță câte persoane sunt.
     Moştenirea (dacă aceasta se împarte doar între colateralii ordinari) sau partea din moştenire (dacă aceștia vin în concurs cu soțul supraviețuitor) la care au dreptul colateralii ordinari care au acelaşi grad de rudenie se împarte între aceştia din urmă în mod egal.
Pentru informații suplimentare în legătură cu subiectul prezentat, puteți adresa întrebări fie la telefonul 0237.224.555, fie pe adresa de e-mail a redacției ziarului Monitorul de Vrancea, redactie@monitorulvn.ro.

AVOCAT MANUELA FLOREA


 

 


Comentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

1
14
38
47
33
7

Extragerea noroc:  7918147

Harta Focsani
   

Actualitatea

VIDEO si GALERIE FOTO: Șoferi și motocicliști! Polițiștii acționează zi și noapte cu noul radar mobil cu laser integrat
    Polițiștii Serviciului Rutier Vrancea au pus în funcțiune de ieri un aparat de radar mobil cu laser integrat și cameră video digitală de înaltă fidelitate. Cinemometrul LTI 20-20 TruCAM este cel mai performant apărat de măsurare a vitezei.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost