GHIDUL CĂLĂTORULUI PRIN LEGISLAȚIE. Astăzi, despre restituirea timbrului de mediu

3
3598


Încă din 1990 fiecare român s-a dorit a fi patron. Pasul doi: a început să se lovească de legislația mai mult sau mai puțin existentă. Așa că mulți au renunțat. Asta nu înseamnă că „onor guvernele” și politicienii i-au lăsat în pace să-și vadă linistiți de viața lor. Și astfel, una din marile pasiuni ale românului (automobilul) a fost considerată o sursă de venit și de încasare la buget prin taxe ce ulterior au fost declarate de Uniunea Europenă „puțin” ilegale.
Sunt Avocat Manuela Florea și începând de astăzi voi fi ghidul dumneavoastră în hățișul mai mult sau mai puțin coerent al legislației române. Voi încerca să vă aduc la cunoștință modificările legislative în așa fel încât activitatea dumneavoastră să aibă un atu puternic prin cunoștințele pe care le veți obține din aceste articole.
 Începem seria de articole cu restituirea timbrului de mediu care s-a încasat ilegal la înmatricularea autovehiculelor începând din anul 2013 încoace.
Mai întâi a fost instituită taxa de primă înmatriculare, apoi taxa de poluare, apoi taxa pe emisii poluante. Rând pe rând, toate au fost declarate ilegale, pentru ca mai apoi legislația privitoare la acestea să fie abrogată. Ultima astfel de taxă a fost defunctul timbru de mediu. Mult timp acesta a fost un subiect tabu. S-a considerat că este conform cu legea, inatacabil, el fiind încasat de stat până la începutul acestui an. Prin instituirea acestei taxe, statul a încercat să protejeze producția internă; practic s-a redus circulația mărfurilor între statele Comunității Europene (contrar Convenției Europene si deciziilor CEDO), lucru inadmisibil după aderarea României la Uniunea Europeană.
      S-a pus în repetate rânduri întrebarea: se poate restitui timbrul de mediu? Răspunsul este, evident, da.
Punctul de cotitură în viața timbrului de mediu l-a reprezentat hotărârea dată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene în anul 2016 în cauza Vasile Budișan contra Administrației Județene a Finanțelor Publice Cluj prin care  timbrul de mediu a fost declarat ilegal.
Procedura de restituire a timbrului de mediu presupune parcurgerea următorilor pași: cel care a achitat timbrul de mediu înaintează o cerere către Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (D.G.R.F.P.) solicitând anularea deciziei privind stabilirea sumei reprezentând timbru de mediu pentru autovehicule, respectiv restituirea timbrului de mediu. La suma respectivă aveți dreptul să solicitați și achitarea dobânzii fiscale de la data plății timbrului de mediu până la data efectivă a restituirii sumei respective.
După primirea răspunsului negativ din partea D.G.R.F.P. se va promova acțiunea la tribunal împotriva acesteia în calitate de pârâtă, Administrația Fondului de Mediu urmând a avea în dosar calitatea de chemată în garanție. Cererea va fi însoțită de copii de pe chitanța de plată a timbrului de mediu, decizia de stabilire a valorii timbrului de mediu, cererea prealabilă înaintată pârâtei cu ștampilă, număr de înregistrare și data înregistrării, copie de pe cartea de identitate a autovehiculului, la care se adaugă taxa judiciară de timbru care se achită la primăria de domiciliu a reclamantului.
După ce toate actele vor fi depuse, dosarul își urmează cursul său obișnuit: schimbul de acte între reclamant și pârâtă, după care se trece la judecarea efectivă a cauzei în fond. După pronunțarea unei hotărâri în favoarea dumneavoastră, DGRFP va face recurs, care se va judeca la Curtea de Apel. După ce obțineți soluția definitivă de la Curtea de Apel, legalizați hotărârea Tribunalului și depuneți cerere pentru restituirea timbrului de mediu la DGRFP, la care atașați hotărârea legalizată.
Acestea au fost în linii mari principalele aspecte de atins în privința timbrului de mediu.
Subiectul este extrem de amplu. Dacă sunteți interesați de mai multe detalii, ne puteți contacta la adresa de email avocat@monitorulvn.ro. Garantăm răspunsul solicitărilor care afișează pe lângă adresa de email și numărul de telefon.

Avocat Florea Manuela

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here