GALERIE FOTO: Uniriștii au sărbătorit 152 de ani de la înființarea unității de învățământ

0
1043


Colegiul Național Unirea este în plină sărbătoare, anul acesta împlinindu-se 152 de ani de când a fost înființată unitatea de învățământ. Cele mai interesante activități organizate la Unirea zilelea acestea sunt Galele „Revista noastră” și seminarul „Școala fără ghiozdan”.
Ieri, în cadrul primei ediții a Galelor „Revista noastră”, au povestit despre ceea ce înseamnă publicația școlară foști și actuali redactori, dar și profesori coordonatori. „Cu fiecare temă cunoaștem cele mai intense trăiri din fiecare an, iar acum, la 100 de ani de la Marea Unire, credem de cuviință că un concept precum „unitatea” este mai mult decât potrivit. Ghidați de trăiri melancolice, motivați de reușite naționale, călăuziți de tentația manifestării literare sau grafice, am devenit făuritori într-o lume a artei, nuanțele galben-vișinii împletindu-se pe pânza creației. Menirea noastră, a tuturor celor care au contribuit la revistă, este să marcăm istoria liceului cum se cuvine, să lăsăm generațiilor viitoare gânduri și sentimente, să nu-i lăsăm să uite cine sunt, indiferent cum va fi România peste alți 100 de ani”, a precizat Alexandra Chipăilă.
În cadrul Galelor au fost decernate premii de excelență. La secțiunea text – eseu, premiul de excelență i-a fost acordat unei absolvente: Beatrice Maria Alexandrescu, iar la secțiunea grafică au fost acordate două premii de excelență: Iuliei Silvia Plăiașu – elevă în clasa a X-a A și Paulei Denisa Saragea – din clasa a XI-a. A fost premiat și „Cel mai unirist proiect din anul școlar 2016-2017”, respectiv „150 de ani C.N.Unesc la vârf!”, coordonat de profesorul Octavian Dragomir.
Totodată a fost lansat un nou număr al revistei, la care au contribuit 14 elevi, 14 absolvenți încă animați de spiritul unirist și 11 profesori, „făuritori ai artei elevate”. Elevii au fost coordonați de profesoarele Daniela Plăiașu și Roliana Giuclea. „Printre cele 10 categorii ale Revistei Noastre ce prezintă lucrări în proză sau versuri, artă, evenimentele cele mai relevante ale colegiului, interviuri cu personalități, legături cu lumea de dincolo de granițe și activitatea didactică, merită amintiți și cei 21 de elevi premiați în cadrul olimpiadelor școlare, dar și cei 37 de elevi, premiați la concursurile naționale. De asemenea, domnii profesori coordonatori și colectivul de redacție format din elevele Iulia Plăiașu, Alexandra Chipăilă, Ioana Ciorăscu, Elena Mocanca, Andreea Rotaru, Bianca Vrânceanu și Iris Savu se bucură de obținerea locului I la Concursul Național al Revistelor Școlare cu numărul precedent al publicației”, a transmis Elena Alexandra Mocanca, redactor al revistei.

„Informatica e în toate domeniile”

Foști elevi ai presigiosului colegiu focșănean au vrut să fie, ieri, alături de actualii elevi, pentru a le împărtăși din experiențele lor profesionale. Dacă unii au putut fi prezenți fizic, cu alții s-a dialogat prin Skype. Seminarul intitulat „Școala fără ghiozdan”, coordonat de profesorul Emil Onea, a însemnat de fapt o dezbatere despre cariera în domeniul IT&C. S-a discutat despre competențele digitale și rolul educației din gimnaziu și liceu în acest domeniu și s-a făcut o demonstrație de utilizare a resurselor ieftine și la îndemână pentru predare/ învățare, sub titulatura „Laboratorul în valiză”.
Foștii elevi, cu cariere importante în domeniul IT, le-au vorbit colegilor mai mici despre importanța meseriei de IT-ist, dar și despre oportunitățile de carieră. Aceștia au povestit cum mari companii i-au curtat și, astfel, au putut munci în America sau Japonia. La unison, foștii elevi au transmis un mesaj: indiferent de meseria aleasă, fără IT nu se poate. „Și dacă veți ajunge mari agricultori, va trebui să știți informatică. Èšara noastră va trebui să producă roboți agricoli și veți avea nevoi de informatică”, a fost mesajul unui fost absolvent, care trăiește la Dublin și a dialogat prin intermediul Skayp-ului. 
„Școala fără ghiozdan” va continua și astăzi, când vor mai avea loc și alte activități, cum ar fi programarea mașinăriilor automate la îndemâna oricărui elev de la clasa a V-a până la a XII-a; Scratch pentru roboți; Despre IoT; Concursul „Unirea și uniriștii”; studii și joburi în străinătate – între oportunitate și dezrădăcinare cu Virgil Petrea, medaliat cu aur al Olimpiadei Internaționale de Matematică. Elevii și dascălii vor mai discuta și despre „Unirea rațiunea a făcut-o… din 1866, manifestările fiind dedicate împlinirii a 152 de ani de la înființarea Liceului Unirea.
Carmen Mustață va susține un microrecital, urmat de un recital de muzică militară susținut de Garnizoana Focșani. Și Adrian Istudor va susține un microrecital, după care va avea loc prezentarea cărții și dvd-ului „Unirea 150 de ani – cronicile aniversării”. De asemenea, Ansamblul Folcloric „Èšara Vrancei” va fi alături de uniriști în ceas de sărbătoare. În holul central al liceului vor fi prezentate tradiții culinare de sărbătoare. Elevii colegiului vor participa și la un concurs de eseuri „Unirea de care avem nevoie acum”. Și elevii și profesorii de la Unirea vor participa la manifestările din Piața Unirii, de mâine, prilejuite de împlinirea a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here