GALERIE FOTO: Secția Neonatologie a Spitalului Județean are o nouă șefă de secție, dr. Anca Andrei; soțul doctoriței întregește echipa de medici urgentiști
 • Micsorare text
 • Marire text
 • Tipareste articol
 • Trimite unui prieten
 • Inscriere RSS
GALERIE FOTO: Secția Neonatologie a Spitalului Județean are o nouă șefă de secție, dr. Anca Andrei; soțul doctoriței întregește echipa de medici urgentiști
GALERIE FOTO: Secția Neonatologie a Spitalului Județean are o nouă șefă de secție, dr. Anca Andrei; soțul doctoriței întregește echipa de medici urgentiști
Voteaza :

Articolul a primit 10 voturi


    Secția Neonatologie se află la etajul II al Spitalului Județean „Sfântul Pantelimon” Focșani și are în total 40 de paturi, 10 dintre acestea fiind pentru Terapie Intensivă, distribuite pe saloane de normoponderali și prematuri. Saloanele de normoponderali sunt cu șapte paturi, iar cele pentru prematuri sunt cu patru paturi. Cele două saloane de terapie sunt dotate cu 14 incubatoare. Secția este structurată pe două sectoare; aseptic și cu potențial septic. Mămicile au la dispoziție o singură sală de alăptat.
    În urmă cu două săptămâni a fost schimbat mobilierul secției, asta însemnând că în secție au fost aduse mese de înfășat noi, dulapuri pentru medicamente și aparatură medicală. Organizația „Salvați Copiii” a dotat secția cu un aparat de ventilație mecanică, un CPAP (aparat de ventilație asistată), monitor pentru funcții vitale, pulsoximetru și două laringoscoape. În secția Neonatologie sunt îngrijiți atât copii născuți în spital, cât și cei din teritoriu, născuți la domiciliu, care ulterior ajung în secție, cei născuți cu probleme medicale la alte unități spitalicești, asta însemnând că secția acoperă necesarul de îngrijiri medicale pentru nou-născuții din tot județul și chiar și pentru cei din județele vecine. Mulți părinți din localități precum Cosmești, Umbrărești sau Matca din județul Galați aleg să se prezinte la Spitalul Județean Focșani.
    O doctoriță neonatoloagă și o doctoriță pediatră sunt cele care îi iau în primire pe copii, încă din primele lor clipe de viață. Acestea sunt neonatoloaga Anca Andrei, venită în urmă cu o lună de zile la Spitalul județean și pediatra Maria Oprea, care de 38 de ani este medic al unității spitalicești. Linia de gardă a secției este acoperită de medici pensionari. Aceștia sunt dr. Silvia Ioan, dr. Mihaela Smirna, dr. Ioan Rusu și dr. Florina Chiscop.
    Doctorița Maria Oprea este medic pediatru în Spitalul Județean Foșani de la prima repartiție a sa, din data de 1 noiembrie 1979. Ea spune că și acum, după 38 de ani de activitate continuă, încă mai pleacă de acasă cu drag pentru a ajunge la muncă. „Dacă aș putea, aș mai lucra o viață. Așa cum am fost învățați la deontologie medicală, noi trebuie să lăsăm grijile și nevoile la poarta spitalului și să fim alt om când intrăm aici. Adică să ne detașăm de tot. Când intru la serviciu, eu mă relaxez, pot să fiu oricât de supărată, aici mă înveselesc, pot să fiu oricât de obosită, aici uit de toate. Când îi auzim plângând, ne sensibilizează, dacă trecem prin secție și auzim un copil plângând, nu putem să nu ne uităm la el, să vedem ce are”, ne-a spus doctorița pediatră Maria Oprea.
    De micuți se mai ocupă 24 de asistente medicale principale, 1 registrator medical, un asistent social și 12 infirmiere. Secția are bucătărie dietetică, unde se pregătește laptele praf pentru bebeluși. Asistenta șefă a secției este Iuliana Moroiu. Despre asistentele secției Neonatologie a Spitalului județean se poate spune că alcătuiesc un colectiv tânăr, cu pasiune față de ceea ce fac. La începutul săptămânii trecute în secție se aflau 21 de nou-născuți.    Dr. Anca Andrei este neonatoloaga constănțeancă, venită în urmă cu aproximativ o lună de zile la Spitalul Județean Focșani. Ea este și șefa secției. Soțul acesteia, medic specialist în medicină de urgență, a însoțit-o la Focșani. El se numește Robert Andrei și tot de atunci face parte din echipa de medici a Unității de Primire Urgențe Focșani.
    „M-am născut în Cernavodă, județul Constanța. În ultimii 16 ani am locuit în București, unde am făcut și facultatea și rezidențiatul. Am vrut dintotdeauna să lucrez cu copiii, mi-am dorit să fac o specialitaare pediatrică, dar mi-a plăcut și partea de Terapie Intensivă, iar neonatologia era cea care le îmbină pe amândouă. Soțul meu este bucureștean, născut și crescut acolo. Bucureștiul este un oraș foarte obositor și te solicită. Pierzi foarte mult timp pe drumuri, între serviciu și casă și am zis să încercăm și altceva. În mare parte am ales să venim aici pentru o viață mai liniștită. Eu m-am născut în provincie și eram obișnuită cu stilul ăsta de viață mai liniștit. Și soțul meu a fost tentat să venim aici. Ne putem simți ca acasă și aici, acomodarea este în timp mai grea. Nu e ușor să te muți și să o iei de la capăt într-un loc nou. Avem o fetiță de cinci ani și dintre toți ea s-a acomodat cel mai bine. S-a acomodat foarte bine la grădiniță. Oamenii de aici sunt diferiți de cei din București. În primul rând sunt mai calzi, mai liniștiți. Aici oamenii zâmbesc mai mult, în București oamenii nu zâmbesc la fel de mult, sunt mai încruntați.
    În plan personal nu-mi lipsește nimic aici, mă simt chiar împlinită. Este greu într-adevăr pentru că odată cu mutarea asta au venit și responsabilități noi și automat că asta se reflectă și în viața noastră personală, dar noi ne dorim să rămânem la fel de echilibrați. Mamele care vin aici sunt din toate păturile sociale și par receptive. N-am întâmpinat dificultăți în comunicarea cu mamele. Poziția de medic șef de secție a fost ceva ce nu mi-am dorit. Niciun tânăr specialist nu-și dorește să plece dintr-un centru universitar și să ajungă într-un spital, să fie șef de secție și să primească toate aceste responsabilități și obligații, pentru că rezidențiatul nu te pregătește pentru lucrul ăsta, te formează ca medic, ca profesionist în domeniul tău, dar pentru partea asta administrativă nu te pregătește. Dar încercăm să o luăm ca atare și să facem și administrație.
    Colectivul m-a primit foarte bine și mi se pare că avem o comunicare foarte bună. Cu doamna doctor Oprea am o relație foarte bună, pentru că este omul de bază aici. Toată lumea este receptivă și fetele chiar sunt dornice să mai avansăm. Ne-ar mai trebui încă cel puțin doi neonatologi, ca să putem să cerem mai mult și să ne adaptăm la standarde mai înalte. Degeaba ceri niște dotări, dacă nu ai personalul cu care să le folosești. Ca și plan e greu de spus, până nu se rezolvă aspectul personalului, degeaba achiziționăm tot felul de aparatură. Dacă ar fi să trecem la un nivel mai înalt al maternității, ar fi esențial să avem mai mulți colegi, pentru că atunci ne-am putea ocupa de cazuri mult mai grave. E vorba de copiii care necesită ventilație mecanică, iar ventilația mecanică nu  se face numai pentru o zi, două sau trei. Există cazuri în care au nevoie cu lunile de ventilație.
    Neonatologul preia copilul din momentul nașterii și se asigură ca acesta să aibă o tranziție de succes la viața extrauterină. Când apar problemele, atunci noi inițiem manevrele de reanimare. 1 din 10 copii necesită o formă de reanimare la naștere. Fiecare caz este particular și deosebit. Cel mai frecvent întâlnită aici este supriza de a descoperi că mama este neinvestigată. Ceea ce înseamnă că și noi și ginecologii venim pentru prima dată în contact cu pacienta la naștere. Atunci surpriza constă în faptul că nu știm la ce să ne așteptăm. Copilul poate fi malformat, poate avea o boală gravă. Noi nu știm nimic. Toți cei care se nasc foarte mici sau cu o patologie complexă sunt trimiși către maternitățile de nivel 3. Și centrele terțiare sunt supraaglomerate. De multe ori copiii mor la noi pentru că nu le găsim un loc în altă parte. Atât eu cât și soțul meu ne dorim să rămânem aici, noi n-am venit cu gândul de a pleca”
, ne-a spus dr. Anca Andrei, medic șef de secție Neonatologie.

   


 

 

6 COMENTARII - ADAUGA-L PE AL TAU

COMENTARII AFISATE CELE MAI VECHI PRIMELE
 • Nu am nascut la Spitalul Judetean, dar bravo!

  DE Bravo, postat pe 19-04-2017, la 10:04

 • Stiti vorba: afara-i vopsit gardul si-nauntru leopardul???

  DE Daniela, postat pe 19-04-2017, la 15:20

 • Si sotia mea ,a nascut primul copil aici la Focsani fara probleme de sarcina,itradevar conditiile de lucru s-au mai modernizat in ultima perioada de timp tot respectul pentru colectivul de lucru din spital toate bune si frumoase..cu exceptia unei suraience cu gura mare si recalcitranta care mi-a bruscat copilul la Sala de alaptare ,desi era lucratoare acolo .in urma unei discutii in contradictoriu cu sotia. Speram ca si mentalitatea oamenilor sa se adapteze la conditiile de civilizatie din alte tari UE.

  DE george geoman, postat pe 19-04-2017, la 17:24

 • Sa vezi la Sectia Reumatologie din cadrul aceleasi unitati medicale cat profesionalism si cata dragoste fata de pacienti manifesta doamna doctor primar TATARU CRISTINA.Am asistat la o scena pe holul sectiei care nu am mai intalnit-o in astfel de unitati, cand doamna doctor a venit cu un document sa identifice o pacienta si dupa ce a vazut ca aceasta avea probleme de mobilitate din cauza articulatiilor i-a intins mana insistent pentru a o ajuta sa se ridice.Pentru gestul dumneavoastra domna doctor eu va spun sarut mana si banuiesc ca aceleasi lucruri de bine se pot spune si despre calitatea serviciilor medicale pe care le oferiti celor in suferinta care apeleaza la Sectia unde va desfasurati activitatea.

  DE AUTENTIC, postat pe 19-04-2017, la 21:26

 • NEONATOLOAGA? Pe bune???? Voi v-ati luat diploma de jurnalisti cu punctele de la supermarket? =)))

  DE Alina, postat pe 19-04-2017, la 22:09

 • mda...ce e cu seria asta de articole despre diverse sectii in care doar periati tot felul de personaje? parca presa avea rolul de a investiga, de a prezenta realitatea surprinsa din diverse unghiuri!!! nu zice nimeni sa cautati scandal dar nici sa faceti doar poze dragute!

  DE `no name, postat pe 19-04-2017, la 22:37

Pentru a adauga un comentariu completeaza campurile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

 

COMENTARIU (*)

0 din 350 cuvinte permiseComentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.


Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

4
21
22
27
24
37

Extragerea noroc:  0622278

Harta Focsani
   

Eveniment

Românii, invitați să planteze stejari în Parcul Memoriei Naționale
Vrâncenii în principal, și românii în general, sunt invitați de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, să participe astăzi (sâmbătă), la cea de-a doua campanie de plantare a stejarilor din Parcul Memoriei Naționale, care va avea loc la Mărășești.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost