GALERIE FOTO : Secția de Cardiologie a Spitalului Județean: 4 medici, 17 asistente și o luptă contratimp pentru fiecare bătaie a inimii
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
GALERIE FOTO : Secția de Cardiologie a Spitalului Județean: 4 medici, 17 asistente și o luptă contratimp pentru fiecare bătaie a inimii
GALERIE FOTO :  Secția de Cardiologie a Spitalului Județean: 4 medici, 17 asistente și o luptă contratimp pentru fiecare bătaie a inimii
Voteaza :

Articolul a primit 17 voturi

Secția de Cardiologie a Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani a fost înființată de renumitul cardiolog Radu Florențiu, care încă dinainte de deschiderea Spitalului Județean, inițiase un început de secție, în spitalul vechi, în cadrul secției de Interne. După darea în folosință a Spitalului Județean în anul 1972, medicul Radu Florențiu a separat secția de Cardiologie de cea de Interne și a condus-o timp de 20 de ani. Secția se află la etajul patru și dispune de 50 de paturi pentru spitalizare continuuă și un pat pentru spitalizare de zi. Din totalul de 50 de paturi pentru spitalizare continuuă, 10 paturi sunt pentru terapie coronariană. Pacienții pot fi internați în cele nouă saloane mari, din care fac parte și cele două saloane de terapie coronariană, plus o rezervă cu plată, care are două compartimente, unul pentru femei și unul pentru bărbați.
    În prezent, secția este plină cu pacienți și toată iarna a fost supraaglomerată, pentru că, așa cum precizează personalul medical, anotimpul rece acutizează afecțiunile cardiace. Conform cardiologului Mitel Burcă, medicul șef al secției de Cardiologie, în ultimii ani a scăzut considerabil media de vârstă a pacienților care se confruntă cu probleme cardiace, pentru că s-au schimbat foarte mult timpurile și a apărut consumul de droguri și substanțe excitante. Acesta ne-a spus că avut cazuri de infarct chiar și la pacienți de 20 de ani. „Cert este că e un volum foarte mare de muncă aici, care presupune foarte mult stres pentru noi, pentru că mulți vin aici aflându-se între viață și moarte și nu întotdeauna reușim să câștigăm această luptă. Din păcate secția are personal medical mult prea puțin și când spun asta mă refer inclusiv la medici. Sunt doar patru medici care deservesc atât în cadrul secției, care fac gărzi, deservesc policlinica și Unitatea de Primire Urgențe. Este epuizant”, ne-a spus dr. cardiolog Mitel Burcă, medic șef al secției. Cardiologul Mitel Burcă lucrează în Spitalul județean din anul 1991, iar de șase ani este și șeful secției.
    În prezent, în cadrul secției de cardiologie activează doi medici primari și doi specialiști. Aceștia sunt: medic primar cardiolog, competențe ecografie, medic șef secție Mitel Burcă, medic primar și director medical al Spitalului Județean de Urgență, Valentin Ochean, medic specialist Irina Alexandra Radu, medic specialist, competența ecografie cardiacă și Doppler, medic specialist Crina Mihaela Hanță.
    Pacienții secției de cardiologie beneficiază și de îngrijirile a 17 asistente, dintre care 16 sunt asistente principale și una debutantă. Secția are și un registrator medical, iar asistenta șefă a secției este Claudia Roșu. De asemenea, secția mai dispune și de șase infirmiere și șase îngrijitoare. Cele mai nou venite sunt cele două doctorițe, care fac parte din colectivul medical al secției de doar un an.     Potrivit șefului secției, dr. Mitel Burcă, în mod normal Spitalul județean ar trebui să aibă în jur de 6-7 cardiologi. „Cele mai frecvente afecțiuni cu care se confruntă personalul medical din cadrul secției de Cardiologie sunt bolile cardiace ischemice, valvulopatiile, care mai devreme sau mai târziu ajung la insuficiență cardiacă decompensată pe care noi încercăm să o echilibrăm. Acestea sunt cazurile cronice, care ocupă cam 60% din totalul internărilor, restul de 40% fiind afecțiunile acute, care necesită terapie intensivă (infarctul acut miocardic, disecția de aortă, tamponada cardiacă, tulburări de ritm), toate acestea reprezentând o amentințare majoră pentru viață. Dacă nu se intervine la timp, se poate muri în câteva secunde. Acestea reprezintă situații de urgență maximă. S-au elaborat mai multe protocoale, astfel încât să existe o conduită, pe care trebuie să o respectăm toți și încercăm să salvăm cât mai mulți oameni putem. Mulți dintre ei pleacă direct în clinici de specialitate, pentru că depășesc posibilitățile noastre, noi neavând chirurgie cardio-vasculară și sunt trimiși direct în clinici pentru asistență medicală. Cele mai importante îmbunătățiri în cadrul secției au fost făcute pe vremea când la conducere se afla domnul doctor Ochean și a înființat terapia noastră intensivă coronariană, unde a adus aparatură și monitoarele, de care depind manevrele noastre. De atunci nu prea am mai primit multe dotări, s-a mai adus un echograf, referate avem foarte multe, cereri avem multe, dar nu depinde de noi, ci de situația financiară. În mod normal ar trebui să existe 4-5 medici pe secție, plus încă doi pe ambulator, deci ar trebui cam 6-7 medici cardiologi”, ne-a spus medicul cardiolog Mitel Burcă.
    Colectivul secției de Cardiologie este format din oameni care de zeci de ani muncesc împreună, împart suferințele întâlnite pe același hol de spital, aceleași zâmbete de mulțumire ale pacienților, pe care eu însămi le-am văzut, intrând în saloane și întrebând oamenii cum se simt și cum sunt tratați. Fără falsitate, niciunul dintre pacienții pe care i-am văzut internați în secția de Cardiologie, nu a trădat vreun semn de nemulțumire. „Ne leagă aproape o viață petrecută împreună, muncind în această secție. Stăm mai mult timp aici, unii cu alții, decât ajungem să stăm acasă cu familia”, mi-au spus la plecare câteva asistente și nu mi-a fost greu să observ că există o comunicare deosebită între ele, nefiind nevoie întotdeauna de cuvinte.

 

 


Comentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.
Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

3
19
20
23
17
37

Extragerea noroc:  7153125

Harta Focsani
   

Învăţământ

Astăzi și mâine se fac înscrieri în învățământul profesional. Elevii beneficiază de burse și nu dau bac-ul
    Absolvenții de clasa a VIII-a, precum și cei din sesiunile anterioare, care optează să urmeze cursuri în învățământul profesional, au la dispoziție astăzi și mâine să se înscrie la unul dintre liceele din județ care au și clase de învățământ profesional.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost