GALERIE FOTO : Santura – tehnologia viitorului în soluționarea problemelor de mediu

0
14921


Interviu cu Marian SPÎNU, managerul companiei SANTURA, CEO DEEP SERV și Președinte Grup DEEP SERV G.I.E. (Deep Serv, Alpinism Serv, Derati Serv, Deep Distribution și Santura).

Reporter: Domnule Marian Spînu, vă știm omul de afaceri de succes în domeniul prestărilor de servicii de curățenie, alpinism utilitar, deratizare și dezinsecție, etc. și un competitor puternic, la nivel național, în acest domeniu. Cum ați luat decizia de a vă implica și în combaterea poluării și a factorilor nocivi pentru mediu, în regenerarea acestuia și practic în păstrarea unei lumi mai curate pentru noi și generațiile viitoare?
Marian Spînu: Am luat această decizie, în primul rând, pentru că am convingerea că protejarea mediului înconjurător este o datorie fundamentală a membrilor societății, iar fiecare cetățean sau societate comercială trebuie să aplice consecvent metode de conservare și refacere a ambientului natural și să se doteze cu mijloace tehnologice biologice de prevenire și limitare a poluării. Un alt aspect care m-a determinat este unicitatea sistemului, pe care l-am adus în România, în parteneriat cu Biologic Solutions S.A. Pe lângă unicitate, acest sistem de care vă vorbesc este natural, eficient și eu cred că reprezintă o tehnologie a viitorului, în materie de protejare a mediului.
 
Reporter: Este o inițiativă lăudabilă și curajoasă. Credeți însă că piața din România este pregătită pentru o astfel de abordare a problemelor de mediu?
Marian Spînu: În ceea ce ne privește, pot spune cu certitudine că piața este pregătită, deoarece problemele de mediu au devenit o preocupare prioritară a societății, iar din spate vine și un pachet legislativ riguros în acest sens. Faptul că acest tip de soluții biologice sunt deja solicitate în cele mai diverse domenii, pornind de la industria petrolieră, alimentară, textilă, parcuri logistice până la sectorul orășenesc, comunal, rezidențial și administrativ, spitale, agroturism, baze de tratament, baze sportive și de agrement, hypermarket-uri/mall-uri și multe alte domenii de activitate confirmă cele afirmate. Aceste soluții vin ca răspuns la standardele de mediu și sunt în concordanță cu normele europene EC 834/2007 și EC 889/2008.

Reporter: Ați vorbit despre unicitatea sistemului; în ce constă această unicitate, ce aduce Santura by Bio|Logic nou pe piață?
Marian Spînu: Santura vine cu un sistem revoluționar, care putem spune că a stat la îndemâna noastră, însă a fost ignorat din cauza produselor chimice care ne-au invadat viața. Santura aduce un nou tip de stații de epurare biologice, unice în România, deoarece produsul consumabil pe bază de alge marine brune este 100% biologic, 100% nepatogen și 100% nepoluant, iar mai mult decât atât, unicitatea vine și din principiul de funcționare al produsului, care potențează și nu înlocuiește culturile bacteriene existente în mediul intern al stației de epurare biologică, ceea ce duce la rezultate mult mai rapide. Pe baza acestui principiu, a fost dezvoltată o gamă întreagă de produse, ce poate fi utilizată în domenii dintre cele mai diverse.

Reporter: La concret, care sunt top avantaje, pe care le oferă stațiile de epurare Santura?
Marian Spînu: Tehnologia este unică în România, este ușor de întreținut, nu consumă curent electric și nu produce nămol rezidual, așa cum o fac instalațiile de tratare obișnuite. Nu necesită vidanjare și service pe perioada exploatării, deci vorbim de o operare cu 75% mai economică. Mai mult decât atât, se oferă garanția 100% a parametrilor apei tratate conform legislației în vigoare (norme NTPA 001 și NTPA 002), o garanție de 20 ani la bazine, iar pentru sistemul de filtrare, pe viață. Mai mult decât atât, apa epurată revine în parametrii normali deversării ei și poate fi folosită pentru irigarea plantelor ornamentale și a gazonului, în sistemele de irigare din agricultură, rezerve de apă pentru toalete, putând fi deversată în orice emisar natural.

Reporter: Nu necesită vidanjare? Cu toții știm că atât fosele septice, cât și bazinele colectoare clasice necesită vidanjare. Cum este posibil?
Marian Spînu: Procesul de funcționare a stațiilor de epurare clasice și a foselor septice presupune eliminarea unor cantități considerabile de nămol rezidual, iar vidanjarea este absolut necesară pentru buna funcționare a acestora. Soluțiile pe care le folosește Santura, pentru stațiile de epurare, se bazează pe bioactivatori care potențează bacteriile, ce descompun materiile organice din apele uzate și din nămoluri, astfel nemaifiind necesară vidanjarea și scăzând substanțial costurile de operare, iar pentru cei care au deja fose septice sau bazine vidanjabile clasice, soluțiile noastre le reduc numărul vidanjărilor anuale în mod considerabil.

Reporter: Interesant. Să înțeleg că de fapt secretul nu constă doar în utilizarea stației, ci și în soluțiile folosite. Care este principiul lor de funcționare?
Marian Spînu: Această formulă biologică activă este un amestec de alge marine brune și tulpini bacteriene, care se hrănesc în special cu fenoli și compuși fenolici (poluanți toxici responsabili inclusiv de mutații genetice și tumori canceroase), pe care îi utilizează drept sursă de hrană, curățând mediul de substanțele toxice. Deja, după 30 de minute de la introducerea bioactivatorilor, bacteriile încep să consume murdăria și substanța organică din apă și de pe pereții conductelor. Microorganismele se distribuie pe întreg sistemul de canalizare, curățându-l complet. Mai precis, soluțiile biologice active pentru epurarea apelor uzate descompun proteinele, carbohidrații și grăsimile, concentrațiile de amoniac, materiile solide în suspensie, etc., având aplicabilitate în stațiile de epurare, la tratarea apelor uzate, la tratarea grăsimilor organice, la tratarea nămolurilor reziduale, la tratarea dejecțiilor de animale, la curățarea sistemelor de scurgere și canalizare, precum și la curățarea de bazine și rezervoare septice, etc.

Reporter: Am văzut pe site-ul dumneavoastră (www.santura.ro) mai multe tipuri de produse. Cred că este important să știm care este aplicabilitatea exactă a soluțiilor biologice Santura?
Marian Spânu:
Aria de acțiune a produselor SANTURA by Bio|Logic acoperă întreg spectrul de aplicații destinate protejării mediului de factorii poluanți, acționând în toate domeniile de activitate, de la orășenești/ comunale, spitalicești, rezidențiale, gospodărești și până la industriale/ producție. Portofoliul de produse conține soluții biologice active atât pentru tratarea apelor uzate, cât și pentru tratarea grăsimilor organice din separatoarele de grăsimi, soluții pentru îndepărtarea petelor de uleiuri sau hidrocarburi rafinate, soluții pentru tratarea solurilor și apelor contaminate cu hidrocarburi, soluții pentru stabilizarea prafului de pe carosabil și din șantiere, dar și soluții biologice pentru stimularea dezvoltării naturale a plantelor și animalelor.

Reporter: Ați menționat și stabilizarea prafului în șantiere și de pe carosabil? Pare incredibil.
Marian Spînu:
Åži totuși este adevărat. Folosim o soluție biologică unică, pe bază de alge marine brune, bacterii non-patogene și enzime special selecționate în scopul fixării suspensiilor de praf la nivelul solului. Soluția biologică, în contact cu praful, formează un gel imperceptibil de către ochiul uman, care „lipește” particulele de praf și le menține la sol, chiar și după uscare. Cred că am dat o veste bună multor oameni de afaceri din domeniul construcțiilor, cât și autorităților municipale.

Reporter: Știm ca Focșaniul are o stație de epurare la cele mai înalte standarde europene. De asemenea, am aflat că legislația actuală spune foarte clar că toți agenții economici ar trebui să deverseze apa uzată în canalizarea orașului, în anumiți parametri. Se întâmplă asta? Ce stiți, în acest sens?
Marian Spânu: În urma sondajelor realizate împreună cu partenerii noștri de la Bio|Logic, am ajuns la următoarea concluzie: principalele probleme ale potențialilor noștri clienti, inclusiv agenții economici, probleme care-i determină să fie reticienți și să amâne o investiție, sunt generate de sistemele de epurare clasice, respectiv: necesitatea unor spații mari supraterane pentru amplasarea lor, consumuri mari de curent, producție mare de nămol, costuri mari de operare, necesitatea unui personal operator, etc. Sistemul nostru de epurare biologic simplifică cu mult toate aceste inconveniențe, mai exact: montajul este subteran sau suprateran, în cazul închirierii stației de epurare, însă pe o suprafață mult, dar mult mai mică, nu consumă curent electric, nu produce nămol, costurile de operare sunt mici, nu necesită operatori pentru supervizare, oferim garanție la bazine 20 de ani și pe viață la sistemul de filtrare, oferim garanția parametrilor apei epurate, etc. Toate aceste avantaje, prin comparație, nu v-au convins?

Reporter: Din cele discutate, eu trag o concluzie și vă rog să-mi spuneți dacă este corectă sau nu: având în vedere că agenții economici ar trebui să preepureze apele uzate, sistemul pe care îl oferă Santura i-ar ajuta, în primul rând, pe ei și ar ajuta, implicit, stația de epurare a orașului în procesul tehnologic, contribuind astfel și cu o reducere masivă de costuri.
Marian Spânu: Exact! Ați pus punctul pe i. Pe lângă reducerile substanțiale de costuri, pe care le aducem agenților economici, putem garanta reducerea costurilor procesului tehnologic în stația de epurare clasică a orașului, garantând parametrii apei epurate conform normelor UE. Avem capacitatea tehnică, cu ajutorul produsele noastre biologice, să reducem producția de nămol a unei stații de epurare clasice cu până la 40%, iar în cazul discutat, echivalează cu reduceri de costuri imense, de neimaginat.

Reporter: Având în vedere că este un concept nou, nu le va fi greu clienților dumneavoastră să implementeze astfel de soluții?
Marian Spînu: Întotdeauna m-am ghidat după o logică simplă de afaceri: management eficient și focus pe nevoile clienților. Plecând de la aceste principii, compania SANTURA by Bio|Logic urmărește pas cu pas administrarea completă a investiției partenerilor săi, începând de la evaluare și consultanță, proiectare, avizare și autorizare, montaj, punere în funcțiune, instruirea personalului și până la urmărirea periodică a funcționării în normele de mediu impuse.

Reporter: Nu sunt necesare aprobări și avize speciale de la Agenția pentru Mediu, pentru implementarea stațiilor de epurare? Cine se va ocupa de obținerea acestor avize? Dumneavoastră sau clienții?
Marian Spînu: Externalizarea serviciilor, în general, este o soluție la care apelează tot mai multe companii și ăsta este trend-ul astăzi. Niciodată nu poți deține toate competențele în cadrul unei organizații, la un nivel competitiv. Prin externalizarea acestor servicii, noi și beneficiarii noștri ne putem concentra pe afacerile noastre de bază. În concluzie, acest serviciu de elaborare a documentațiilor necesare obținerii actelor de
reglementare în domeniul protecției mediului, pentru beneficiarii noștrii, vor fi realizate de partenerul nostru DIVORI PREST, o companie cu o experiență de peste 10 ani, abilitată să elaboreze toate tipurile de studii necesare, în procedurile de reglementare privind protecția mediului.

Reporter: Se pare că sunteți foarte organizat și v-ați gândit la toate aspectele acestei activități inovatoare. Vă dorim mult succes! Ca încheiere, ce mesaj  ați dori să le transmiteți cititorilor noștri referitor la problemele de mediu.
Marian Spînu: Vă mulțumesc pentru gândurile bune! Dacă ar fi să îl parafrazez pe Edmund Burke, aș putea spune că „Pentru ca poluarea să triumfe, este suficient ca oamenii buni să nu facă nimic”. Cred că este menirea noastră, a tuturor, să ne implicăm, deoarece uneori orice clipă de întârziere poate conduce la efecte devastatoare asupra sănătății noastre și nu cred ca mai avem nevoie de un dezastru ca cel de la Colectiv, ca să ne determine să luăm inițiativă și în acest domeniu.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here