GALERIE FOTO : Santura – tehnologia viitorului în soluționarea problemelor de mediu
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
GALERIE FOTO : Santura – tehnologia viitorului în soluționarea problemelor de mediu
GALERIE FOTO : Santura – tehnologia viitorului în soluționarea problemelor de mediu
Voteaza :

Articolul a primit 8 voturi

Interviu cu Marian SPÎNU, managerul companiei SANTURA, CEO DEEP SERV și Președinte Grup DEEP SERV G.I.E. (Deep Serv, Alpinism Serv, Derati Serv, Deep Distribution și Santura).

Reporter: Domnule Marian Spînu, vă știm omul de afaceri de succes în domeniul prestărilor de servicii de curățenie, alpinism utilitar, deratizare și dezinsecție, etc. și un competitor puternic, la nivel național, în acest domeniu. Cum aţi luat decizia de a vă implica și în combaterea poluării şi a factorilor nocivi pentru mediu, în regenerarea acestuia şi practic în păstrarea unei lumi mai curate pentru noi şi generaţiile viitoare?
Marian Spînu: Am luat această decizie, în primul rând, pentru că am convingerea că protejarea mediului înconjurător este o datorie fundamentală a membrilor societăţii, iar fiecare cetăţean sau societate comercială trebuie să aplice consecvent metode de conservare şi refacere a ambientului natural şi să se doteze cu mijloace tehnologice biologice de prevenire şi limitare a poluării. Un alt aspect care m-a determinat este unicitatea sistemului, pe care l-am adus în România, în parteneriat cu Biologic Solutions S.A. Pe lângă unicitate, acest sistem de care vă vorbesc este natural, eficient și eu cred că reprezintă o tehnologie a viitorului, în materie de protejare a mediului.
 
Reporter: Este o iniţiativă lăudabilă şi curajoasă. Credeţi însă că piaţa din România este pregătită pentru o astfel de abordare a problemelor de mediu?
Marian Spînu: În ceea ce ne privește, pot spune cu certitudine că piaţa este pregătită, deoarece problemele de mediu au devenit o preocupare prioritară a societății, iar din spate vine și un pachet legislativ riguros în acest sens. Faptul că acest tip de soluții biologice sunt deja solicitate în cele mai diverse domenii, pornind de la industria petrolieră, alimentară, textilă, parcuri logistice până la sectorul orășenesc, comunal, rezidențial şi administrativ, spitale, agroturism, baze de tratament, baze sportive şi de agrement, hypermarket-uri/mall-uri și multe alte domenii de activitate confirmă cele afirmate. Aceste soluţii vin ca răspuns la standardele de mediu şi sunt în concordanţă cu normele europene EC 834/2007 şi EC 889/2008.

Reporter: Ați vorbit despre unicitatea sistemului; în ce constă această unicitate, ce aduce Santura by Bio|Logic nou pe piață?
Marian Spînu: Santura vine cu un sistem revoluţionar, care putem spune că a stat la îndemâna noastră, însă a fost ignorat din cauza produselor chimice care ne-au invadat viaţa. Santura aduce un nou tip de staţii de epurare biologice, unice în România, deoarece produsul consumabil pe bază de alge marine brune este 100% biologic, 100% nepatogen şi 100% nepoluant, iar mai mult decât atât, unicitatea vine şi din principiul de funcţionare al produsului, care potenţează şi nu înlocuieşte culturile bacteriene existente în mediul intern al staţiei de epurare biologică, ceea ce duce la rezultate mult mai rapide. Pe baza acestui principiu, a fost dezvoltată o gamă întreagă de produse, ce poate fi utilizată în domenii dintre cele mai diverse.

Reporter: La concret, care sunt top avantaje, pe care le oferă stațiile de epurare Santura?
Marian Spînu: Tehnologia este unică în România, este uşor de întreţinut, nu consumă curent electric şi nu produce nămol rezidual, aşa cum o fac instalaţiile de tratare obişnuite. Nu necesită vidanjare şi service pe perioada exploatării, deci vorbim de o operare cu 75% mai economică. Mai mult decât atât, se oferă garanţia 100% a parametrilor apei tratate conform legislaţiei în vigoare (norme NTPA 001 și NTPA 002), o garanţie de 20 ani la bazine, iar pentru sistemul de filtrare, pe viaţă. Mai mult decât atât, apa epurată revine în parametrii normali deversării ei şi poate fi folosită pentru irigarea plantelor ornamentale şi a gazonului, în sistemele de irigare din agricultură, rezerve de apă pentru toalete, putând fi deversată în orice emisar natural.

Reporter: Nu necesită vidanjare? Cu toții știm că atât fosele septice, cât și bazinele colectoare clasice necesită vidanjare. Cum este posibil?
Marian Spînu: Procesul de funcţionare a staţiilor de epurare clasice şi a foselor septice presupune eliminarea unor cantităţi considerabile de nămol rezidual, iar vidanjarea este absolut necesară pentru buna funcţionare a acestora. Soluţiile pe care le foloseşte Santura, pentru staţiile de epurare, se bazează pe bioactivatori care potenţează bacteriile, ce descompun materiile organice din apele uzate şi din nămoluri, astfel nemaifiind necesară vidanjarea şi scăzând substanţial costurile de operare, iar pentru cei care au deja fose septice sau bazine vidanjabile clasice, soluțiile noastre le reduc numărul vidanjărilor anuale în mod considerabil.

Reporter: Interesant. Să înţeleg că de fapt secretul nu constă doar în utilizarea staţiei, ci și în soluțiile folosite. Care este principiul lor de funcționare?
Marian Spînu: Această formulă biologică activă este un amestec de alge marine brune şi tulpini bacteriene, care se hrănesc în special cu fenoli şi compuşi fenolici (poluanţi toxici responsabili inclusiv de mutaţii genetice şi tumori canceroase), pe care îi utilizează drept sursă de hrană, curăţând mediul de substanţele toxice. Deja, după 30 de minute de la introducerea bioactivatorilor, bacteriile încep să consume murdăria şi substanţa organică din apă şi de pe pereţii conductelor. Microorganismele se distribuie pe întreg sistemul de canalizare, curăţându-l complet. Mai precis, soluţiile biologice active pentru epurarea apelor uzate descompun proteinele, carbohidraţii şi grăsimile, concentrațiile de amoniac, materiile solide în suspensie, etc., având aplicabilitate în staţiile de epurare, la tratarea apelor uzate, la tratarea grăsimilor organice, la tratarea nămolurilor reziduale, la tratarea dejecţiilor de animale, la curățarea sistemelor de scurgere şi canalizare, precum şi la curăţarea de bazine şi rezervoare septice, etc.

Reporter:
Am văzut pe site-ul dumneavoastră (www.santura.ro) mai multe tipuri de produse. Cred că este important să știm care este aplicabilitatea exactă a soluțiilor biologice Santura?
Marian Spânu:
Aria de acţiune a produselor SANTURA by Bio|Logic acoperă întreg spectrul de aplicaţii destinate protejării mediului de factorii poluanţi, acţionând în toate domeniile de activitate, de la orăşeneşti/ comunale, spitaliceşti, rezidenţiale, gospodăreşti şi până la industriale/ producţie. Portofoliul de produse conţine soluţii biologice active atât pentru tratarea apelor uzate, cât și pentru tratarea grăsimilor organice din separatoarele de grăsimi, soluţii pentru îndepărtarea petelor de uleiuri sau hidrocarburi rafinate, soluţii pentru tratarea solurilor şi apelor contaminate cu hidrocarburi, soluții pentru stabilizarea prafului de pe carosabil și din șantiere, dar şi soluţii biologice pentru stimularea dezvoltării naturale a plantelor şi animalelor.

Reporter:
Ați menționat și stabilizarea prafului în şantiere şi de pe carosabil? Pare incredibil.
Marian Spînu:
Şi totuşi este adevărat. Folosim o soluţie biologică unică, pe bază de alge marine brune, bacterii non-patogene şi enzime special selecţionate în scopul fixării suspensiilor de praf la nivelul solului. Soluția biologică, în contact cu praful, formează un gel imperceptibil de către ochiul uman, care „lipeşte” particulele de praf şi le menţine la sol, chiar şi după uscare. Cred că am dat o veste bună multor oameni de afaceri din domeniul construcțiilor, cât și autorităților municipale.

Reporter:
Știm ca Focșaniul are o stație de epurare la cele mai înalte standarde europene. De asemenea, am aflat că legislația actuală spune foarte clar că toți agenții economici ar trebui să deverseze apa uzată în canalizarea orașului, în anumiți parametri. Se întâmplă asta? Ce stiți, în acest sens?
Marian Spânu: În urma sondajelor realizate împreună cu partenerii noștri de la Bio|Logic, am ajuns la următoarea concluzie: principalele probleme ale potențialilor noștri clienti, inclusiv agenții economici, probleme care-i determină să fie reticienți și să amâne o investiție, sunt generate de sistemele de epurare clasice, respectiv: necesitatea unor spații mari supraterane pentru amplasarea lor, consumuri mari de curent, producție mare de nămol, costuri mari de operare, necesitatea unui personal operator, etc. Sistemul nostru de epurare biologic simplifică cu mult toate aceste inconveniențe, mai exact: montajul este subteran sau suprateran, în cazul închirierii stației de epurare, însă pe o suprafață mult, dar mult mai mică, nu consumă curent electric, nu produce nămol, costurile de operare sunt mici, nu necesită operatori pentru supervizare, oferim garanție la bazine 20 de ani și pe viață la sistemul de filtrare, oferim garanția parametrilor apei epurate, etc. Toate aceste avantaje, prin comparație, nu v-au convins?

Reporter: Din cele discutate, eu trag o concluzie și vă rog să-mi spuneți dacă este corectă sau nu: având în vedere că agenții economici ar trebui să preepureze apele uzate, sistemul pe care îl oferă Santura i-ar ajuta, în primul rând, pe ei și ar ajuta, implicit, stația de epurare a orașului în procesul tehnologic, contribuind astfel și cu o reducere masivă de costuri.
Marian Spânu: Exact! Ați pus punctul pe i. Pe lângă reducerile substanțiale de costuri, pe care le aducem agenților economici, putem garanta reducerea costurilor procesului tehnologic în stația de epurare clasică a orașului, garantând parametrii apei epurate conform normelor UE. Avem capacitatea tehnică, cu ajutorul produsele noastre biologice, să reducem producția de nămol a unei stații de epurare clasice cu până la 40%, iar în cazul discutat, echivalează cu reduceri de costuri imense, de neimaginat.

Reporter: Având în vedere că este un concept nou, nu le va fi greu clienţilor dumneavoastră să implementeze astfel de soluţii?
Marian Spînu: Întotdeauna m-am ghidat după o logică simplă de afaceri: management eficient şi focus pe nevoile clienţilor. Plecând de la aceste principii, compania SANTURA by Bio|Logic urmărește pas cu pas administrarea completă a investiţiei partenerilor săi, începând de la evaluare şi consultanţă, proiectare, avizare şi autorizare, montaj, punere în funcţiune, instruirea personalului şi până la urmărirea periodică a funcţionării în normele de mediu impuse.

Reporter: Nu sunt necesare aprobări și avize speciale de la Agenția pentru Mediu, pentru implementarea stațiilor de epurare? Cine se va ocupa de obținerea acestor avize? Dumneavoastră sau clienții?
Marian Spînu: Externalizarea serviciilor, în general, este o soluție la care apelează tot mai multe companii și ăsta este trend-ul astăzi. Niciodată nu poți deține toate competențele în cadrul unei organizații, la un nivel competitiv. Prin externalizarea acestor servicii, noi și beneficiarii noștri ne putem concentra pe afacerile noastre de bază. În concluzie, acest serviciu de elaborare a documentațiilor necesare obținerii actelor de
reglementare în domeniul protecției mediului, pentru beneficiarii noștrii, vor fi realizate de partenerul nostru DIVORI PREST, o companie cu o experiență de peste 10 ani, abilitată să elaboreze toate tipurile de studii necesare, în procedurile de reglementare privind protecția mediului.

Reporter: Se pare că sunteţi foarte organizat şi v-aţi gândit la toate aspectele acestei activităţi inovatoare. Vă dorim mult succes! Ca încheiere, ce mesaj  aţi dori să le transmiteţi cititorilor noştri referitor la problemele de mediu.
Marian Spînu: Vă mulţumesc pentru gândurile bune! Dacă ar fi să îl parafrazez pe Edmund Burke, aş putea spune că „Pentru ca poluarea să triumfe, este suficient ca oamenii buni să nu facă nimic”. Cred că este menirea noastră, a tuturor, să ne implicăm, deoarece uneori orice clipă de întârziere poate conduce la efecte devastatoare asupra sănătății noastre și nu cred ca mai avem nevoie de un dezastru ca cel de la Colectiv, ca să ne determine să luăm inițiativă și în acest domeniu. 

 


Comentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.

Intamplari neadevarate
FLASH NEWS NATIONAL

4
15
48
2
23
20

Extragerea noroc:  2263413

Harta Focsani
   

Actualitatea

VIDEO şi GALERIE FOTO: O viață ca-n filmele polițiste. Colonelul (r) Marian Cârjică, fostul șef de la Investigații Criminale, i-a impresionat pe liceenii vrânceni
    Liceeni din Vrancea au participat ieri, la sediul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ), la o activitate, ce s-a desfășurat în contextul Zilei Poliției Române, sărbătorită în fiecare an la data de 25 martie.

POZA ZILEI

Mama, vine Moșu’ sau Iepurașu’?

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost