GALERIE FOTO: Proiect pentru reabilitarea Bisericii Cazaclii de la Odobești
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
GALERIE FOTO: Proiect pentru reabilitarea Bisericii Cazaclii de la Odobești
GALERIE FOTO:  Proiect pentru reabilitarea Bisericii Cazaclii de la Odobești
Voteaza :

Articolul a primit 5 voturi

    Primăria Odobești a început documentația tehnică a proiectului de protejare a clădirii monument istoric „Biserica Sf. Apostoli Petru şi Pavel - Cazaclii”. Este pasul următor al autorităților odobeștene după ce, în 2009, au obținut introducerea Bisericii pe Lista Monumentelor Istorice și clasarea în patrimoniul național. Imaginile prezentate de autoritățile locale din Odobești arată că la biserică vor fi realizate lucrări de restaurare și conservare, vor fi montate pasarele de sticlă astfel încât ruinele din biserică să poată fi vizitate de public. În acest moment se află în lucru tema de proiectare privind emiterea certificatului de urbanism privind elaborarea DALI pentru acest moment, urmând ca după finalizarea acestuia să fie elaborat proiectul tehnic, să fie obținute autorizațiile de construcție și să înceapă efectiv lucrările de consolidare și restaurare.
    Reprezentanții Primăriei Odobești precizează că urmează să solicite finanțare de la bugetul de stat pentru aceste lucrări la monumentul Cazaclii, așa cum oferă posibilitatea legea 422 din 2001 privind protejarea monumentelor istorice. „Costul lucrărilor de proiectare, expertizare, conservare, reparare, consolidare, restaurare și punere în valoare a monumentelor istorice, indiferent de grupa în care sunt clasate, ori a altor imobile din ansambluri sau situri istorice, aflate în proprietate publică ori privată, incluse în programe de importanță națională sau internațională, stabilite prin hotărâre a Guvernului inițiată la propunerea ministerelor implicare în realizarea acestora, poate fi acoperit integral ori parțial de la bugetul de stat”, se arată în legea referitoare la protejarea monumentelor istorice.
    Stadiul în care se află de ani de zile „Biserica Sf. Apostoli Petru şi Pavel - Cazaclii” a fost verificat periodic de inspectorii Direcției de Cultură Vrancea care au constatat că se află în aceeași stare ca la momentul clasării, respectiv „construcţie în ruină, azi părăsită”. Cu toate că în zonă au fost realizate lucrări la infrastructură, autoritățile locale s-au îngrijit ca acestea să nu afecteze clădirea bisericii.
    Conform documentației existente în arhivele Direcției pentru Cultură, în anii trecuți s-a solicitat Institutului Naţional al Patrimoniului includerea „Bisericii Sf. Apostoli Petru şi Pavel - Cazaclii” în Programul Naţional de Restaurare a Monumentelor Istorice. Așa cum se poate vedea, acest lucru nu fost realizat. Biserica, ce nu a mai fost folosită din 1913 și a fost abandonată în 1940, se găseşte în prezent în stare de colaps, fără a interveni deteriorări semnificative ale elementelor care s-au păstrat după prăbuşirea totală a bolţii altarului, arcului şi calotei naosului.Singura biserică ridicată de negustorii de vinuri

    „Biserica Sf. Apostoli Petru şi Pavel - Cazaclii” este cunoscută mai degrabă ca Biserica negustorilor de vinuri cazaclii, fiind ridicată în a doua parte a secolului XVIII de breasla negustorilor de vinuri din Rusia. Este singura construcţie religioasă a unei bresle de negustori de vinuri rămasă în picioare în Moldova. Abandonată după cutremurul din 1940, biserica a fost trecută de autorităţile odobeştene în inventarul propriu și au început demersurile pentru salvarea acestei biserici. Ctitorii bisericii sunt consemnaţi de documente începând cu secolul XVI. La început, negustorii cazaclii cumpărau vinurile din Odobeşti şi le duceau în Imperiul Ţarist. Cu timpul, şi-au cumpărat pământuri la Odobeşti, în partea de jos a oraşului, în special în comuna Grozeşti şi, pentru că stăteau de primăvara până toamna la Odobeşti, au ridicat pentru sufletul lor un lăcaş de cult, sfințit în anul 1777. Deoarece comerţul cu vinuri a decăzut spre jumătatea sec. XIX, negustorii au părăsit viile şi biserica din Odobeşti.
    Lăcaşul a devenit filială a parohiilor din oraş până la cutremurul din 1940. Din cauza distrugerilor suferite nu s-a mai putut sluji, iar regimul comunist a interzis folosirea acesteia. Nu este mai puţin important de precizat că la biserica negustorilor a fost înfiinţat primul cimitir public după 1874 şi primul cimitir al eroilor căzuţi în Primul Război Mondial, motive în plus pentru ca lăcaşul să fie salvat şi reintrodus în circuitul religios. „La prima vedere este o simplă ruină, însă în spatele acestei biserici se ascunde una din cele mai frumoase poveşti legate de vinurile de Odobeşti şi nu numai“, a spus primarul Odobeștiului, Daniel Nicolaş la o prezentare a monumentului istoric, adăugând: „consolidarea şi restaurarea Bisericii Cazaclii este un act de dreptate faţă de istoria localităţii şi pentru cetăţenii oraşului“.

 

 


Comentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.

Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

3
19
20
23
17
37

Extragerea noroc:  7153125

Harta Focsani
   

Învăţământ

185 de cadre didactice din Vrancea vor gradație de merit; cele mai multe dosare au fost depuse de învățătoare
185 de cadre didactice, din întreg județul Vrancea, și-au depus dosarele pentru obținerea gradației de merit. Acestea își dispută 160 de locuri, scoase la concurs de Inspectoratul Școlar Județean Vrancea (IȘJ).

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost