GALERIE FOTO: Proiect al unui „preot mic şi neînsemnat de la ţară” vrâncean, premiat de Patriarhul Daniel
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
GALERIE FOTO: Proiect al unui „preot mic şi neînsemnat de la ţară” vrâncean, premiat de Patriarhul Daniel
GALERIE FOTO: Proiect al unui „preot mic şi neînsemnat de la ţară” vrâncean, premiat de Patriarhul Daniel
Voteaza :

Articolul a primit 8 voturi

    Grupul catehetic din Bordeștii de Jos a participat pe 21 mai la festivitatea de premiere din cadrul Concursului Naţional Cultural – Artistic - Unirea: libertate şi unitate, organizat de Biroul de catehizare a tineretului din cadrul Sectorului teologic-educaţional al Administraţiei Patriarhale. Festivitatea de premiere a fost făcută de Patriarhul României și a avut loc în altarul de vară al Catedralei Patriarhale, imediat după Sfânta Liturghie. Reprezentând Protoieria Focşani 2, grupul catehetic din Bordeştii de Jos a participat la această festivitate în urma unui concurs susținut la centrul eparhial de la Buzău, unde a ocupat locul I. Grupul vrâncean a fost aşteptat la Palatul Patriarhiei încă de duminică seara, când alături de celelalte echipe din ţară, fiecare formată din preotul coordonator al proiectului şi un copil reprezentativ al grupei catehetice, au vizitat obiective eclesiastice, au participat la sfintele slujbe și au vizionat un film realizat de Trinitas Tv în care au fost surprinse momente importante din timpul concursului în întreaga ţară.
    A doua zi, luni, participanţii, preoţi şi copii, au participat la Sfânta Liturghie săvârşită de Patriarhul Daniel alături de un sobor de arhierei, cărora li s-au alăturat alţi slujitori, preoţi şi diaconi. După terminarea slujbei, câştigătorii concursului din cele 42 de judeţe din ţară plus cei din București, au fost pe rând invitaţi pe scenă unde au primit de la Patriarh câte o diplomă şi diferite premii, au făcut poze şi au fost felicitaţi. Pentru cei de la Bordeştii de Jos, ideea participării la un asemenea concurs nu era una nouă, căci prin implicarea preotului Muscalu Cristinel, bisericuţa din sat a fost locul unde au mai avut asemenea experienţe şi în anii din urmă. Scopul este acela de a le sădi copiilor în inimă şi în suflet faptul că sunt uniţi într-o credinţă şi într-o simţire sub cupola bisericii strămoşeşti. Concursul şi-a propus să îi ajute pe elevii participanți să își descopere, prin activitățile de creație, noi aptitudini, să își formeze deprinderi, să promoveze practici noi privind învățarea şi să realizeze schimbul de experiență între copii. Propriu-zis, fiecare participant trebuia să realizeze diferite creaţii. Astfel, la secţiunea artistică trebuiau elaborate desene, picturi, compoziţii plastice sau de meşteşugărie, la secţiunea literară participanții au elaborat poezii, eseuri, compuneri, scrisori sau texte de rugăciuni, iar la secţiunea multimedia prezentări powerpoint, interviuri sau filmulețe având tematica legată de Marea Unire. Pentru a încuraja colaborarea dintre profesorul de Religie sau de altă disciplină şi preot, concursul a fost introdus în Lista olimpiadelor şi concursurilor şcolare aprobate de Ministerul Educaţiei Naţionale.
    „Am trăit nişte bucurii pline de emoţii la Bucureşti. Am vizitat locuri unde până acum, deşi am făcut studiile în capitală, totuşi nu am avut şansa să ajung. Pentru mine, un preot mic şi neînsemnat de la ţară, acest eveniment organizat de patriarhie a fost văzut mai mult ca un cadou şi mai puţin ca o răsplată a muncii pe care am desfăşurat-o în parohie vreme de atâţia ani. Am cunoscut alţi preoţi din ţară, de la parohii mai mici sau mai mari, dar care cam toţi au avut cu tinerii activităţi susţinute în mod constant. Unii au înfiinţat asociaţii în cadrul Bisericii, alţii au ridicat aşezăminte de binefacere, cantine pentru săraci sau au lucrări demne de remarcat, dar toţi erau preoţi care desfăşurau activităţi pastorale foarte apreciate de comunităţile lor. Am putut observa cu această ocazie cât de mult se lucrează la nivelul întregii ţări. Ne-am bucurat împreună şi ne-am felicitat reciproc pentru reuşită.
    Apoi a venit momentul în care pe rând am urcat pe rând pe podium şi am primit diplome şi cadouri cu semnătura Părintelui Patriarh. După încheierea premierii am avut plăcerea să fim invitaţi la masă în sala de festivităţi Festivitas din cadrul Palatului Patriarhiei, un spaţiu foarte cochet unde am gustat bucate alese alături de Patriarhul Daniel, care ni s-a arătat a fi o gazdă primitoare, destinzând foarte frumos atmosfera. Sunt lucruri pe care le trăiești poate o dată în viaţă iar Dumnezeu a vrut ca eu să am această şansă şi pentru asta Îi sunt recunoscător. Mulţumesc de asemenea şi părintelui Protoiereu Frunză Oscar pentru încrederea pe care mi-a acordat-o şi bineînţeles Înaltpreasfinţitului Părinte Ciprian pentru binecuvântarea pe care mi-a dat-o să merg la Bucureşti. Acum rămân doar amintirile iar acestea au pătruns adânc în lăuntrul meu“, a transmis cu emoții preotul Cristinel Muscalu. 

 


Comentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.

Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

24
49
42
3
21
41

Extragerea noroc:  2173238

Harta Focsani
   

Infracţional

Vrâncean PATRON DE SCLAVI în Italia; aceștia locuiau într-un beci, fără apă și lumină, și mâncau alimente cu viermi
Un vrâncean a primit mandat de arestare provizorie şi urmează să fie trimis în Italia pentru a fi cercetat într-un dosar al poliţiei din peninsulă.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost