GALERIE FOTO: Patru primării vrâncene pot depune proiecte europene pe Axa prioritară 13

0
949


    Primăriile din Odobești, Panciu și Adjud au prezentat, vineri, proiectele pe care vor să le realizeze cu fonduri europene prin Axa prioritară 13 „Sprijinirea regenerarii orașelor mici și mijlocii, Prioritatea de investiții 9B, Obiectivul specific 13.1 «Îmbunătățirea calității vieții populației în orașele mici și mijlocii din România»”. Discuțiile conduse de directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, Luminița Mihailov, au avut loc în sala de ședințe a Consiliului Județean. În cadrul întâlnirii a avut loc o prezentare a condițiilor de finanțare, a criteriilor pe care trebuie să le respecte autoritățile locale care vor să obțină fonduri europene prin această măsură. Ulterior au avut loc discuțiile cu reprezentanții primăriilor din fiecare oraș. Au fost prezentate intențiile autorităților locale, obiectivele pe care vor să le finanțeze dar și nelămuririle pe care le au față de criteriile de eligibilitate. De exemplu, orașul Odobești vrea să realizeze un Centru Cultural în centrul municipiului, prin reabilitarea a două clădiri, realizarea unei zone adiacente dar și reabilitarea unui număr de 15 străzi prin care se asigură accesul către acest obiectiv. În acest context s-a discutat despre investițiile care pot fi eligibile și care pot primi finanțare. Axa prioritară 13 „Sprijinirea regenerarii orașelor mici și mijlocii”, Prioritatea de investiții 9B, Obiectivul specific 13.1 „Îmbunătățirea calității vieții populației în orașele mici și mijlocii din România” se adresează orașelor și municipiilor sub 100.000 de locuitori, cu excepția municipiilor reședință de județ, din regiunea Sud-Est. În județul Vrancea pot depune proiecte orașele Panciu, Odobești și Mărășeșeti precum și municipiul Adjud. 
    În cadrul întâlnirii de vineri au mai fost prezentate informații despre Axa prioritară 5 „Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural” – proiecte nefinalizate; Axa prioritară 6 „Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională” – proiecte nefinalizate. Pentru Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural, solicitanți eligibili pot fi: unități administrativ-teritoriale; autorități ale administrației publice centrale; instituții publice finanțate conform Legii 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, care nu au ca obiectiv obținerea de profit și sunt înființate prin lege; parteneriate între aceste entități. Specificul proiectelor ce pot fi depuse în cadrul prezentelor apeluri de proiecte este: prioritatea de investiții finanțează restaurarea, protecția, conservarea și valorificarea durabilă a obiectivelor de patrimoniu UNESCO, patrimoniu cultural național (indiferent de localizare, urban sau rural) și patrimoniu cultural local din mediul urban; se vor finanța proiecte nefinalizate care  presupun realizarea unuia sau mai multor elemente fizice sau componente sau articole sau activități și care la data depunerii cererii de finanțare nu are finalizat integral cel puțin unul dintre acestea.
    Locul de implementare al proiectului trebuie situat pe un amplasament distinct delimitat; vor avea prioritate la finanțare acele obiective de patrimoniu localizate în teritorii conectate la creșterea economică, a căror restaurare va contribui în mod direct la creșterea competitivității arealului în care sunt localizate.

    La Axa prioritară 6 – Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională Prioritatea de investiții 6.1 -Stimularea mobilității regionale prin conectarea nodurilor secundare și terțiare la infrastructura TEN-T, inclusiv a nodurilor multimodale, eligibilă poate fi: unitate administrativ-teritorială (definită prin Legea 215/2001, cu modificările și completările ulterioare): Județ; dar și unități administrativ-teritoriale în parteneriat: județ(e) – municipiu(i)/ oraș(e)/ comună(e) sau județ-județ (două sau mai multe).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here