Monitorul de Vrancea îţi aduce acasă persoanele dragi, plecate în străinătate. Ne dorim să fim puntea ta de legătură cu foşti colegi, cu părinţii...Scrie-ne pe adresa redactie@monitorulvn.ro. Citiţi astăzi despre focşăneanul Iulian Manta, lider de sindicat în Italia.


" />
GALERIE FOTO: Pagina vrâncenilor plecaţi de acasă
GALERIE FOTO: Pagina vrâncenilor plecaţi de acasă
GALERIE FOTO: Pagina vrâncenilor plecaţi de acasă
Focşăneanul Iulian Manta, lider de sindicat în Italia
Voteaza :

Articolul a primit 3 voturi

   Monitorul de Vrancea îţi aduce acasă persoanele dragi, plecate în străinătate. Ne dorim să fim puntea ta de legătură cu foşti colegi, cu părinţii, cu prieteni, cu copiii, cu verişori şi mătuşi. O pagină întreagă este dedicată, în fiecare vineri, mesajelor tale către ei sau ale lor către tine, poveştilor de viaţă, aventurilor, greutăţilor şi bucuriilor pe care le-au trăit în Italia, Spania, Germania, Franţa, Marea Britanie, Canada, SUA, Japonia sau Madagascar. Ne poţi trimite poze cu tine, cu familia ta, cu casa ori maşina ta, mesaje pentru prieteni sau duşmani, rude sau cunoscuţi, colegi sau vecini. Scrie-ne pe adresa redactie@monitorulvn.ro

Focşăneanul Iulian Manta, lider de sindicat în Italia  (de la Crina ENE)

   Aşa cum mulţi vrânceni şi-au încercat norocul peste hotare, tot la fel a făcut şi Iulian Manta din Focşani. Deşi a reuşit să realizeze multe peste hotare, de la spectacole pentru români, până la proiecte sociale, reprezentanţă în cadrul sindicatului din care face parte, dispune de o modestie rar întâlnită.

Când aţi decis să emigraţi şi ce v-a determinat?

    Am ajuns în Italia în februarie 1997, mai precis într-un orăşel din provincia Viterbo şi  anume Civita Castellana, era acea perioadă când se venea cu viză de turist. Am venit în Italia cu speranţa că voi găsi în primul rând ceva de muncă, după care să încep uşor, uşor să realizez ceva în viaţă, aşa cum doreau toţi cei plecaţi.
    După câţiva ani petrecuţi în clandestinitate am reuşit în anul 2009 să obţin acel document mult râvnit, permisul de şedere, care bineînţeles mi-a schimbat viaţa în bine.
    Din acel moment am încercat să fac din ce în ce mai mult ca să găsesc un job care să îmi placă, să îmi dea satisfacţie. Am lucrat în diferite sectoare şi anume: restaurante, fabrică de sticlă, fabrică de ceramică , construcţii etc.
 
Cu ce vă ocupaţi în Italia?

    În anul 2001 mi s-a oferit un loc de muncă în construcţii la o firmă din Roma într-unul dintre cele mai mari şantiere care erau în acel moment în capitala Italiei şi anume „Parco della Musica” unde erau aproximativ 1.200 de muncitori. În acel şantier am avut ocazia să mă întâlnesc pentru prima dată cu o organizaţie sindicală şi anume Feneal Uil. Din acel moment am început să mă implic în activitatea sindicală, să aflu care sunt drepturile mele şi în acelaşi timp să-i informez pe cei din jurul meu despre drepturile lor şi nu numai, cât şi despre îndatoririle pe care le are un muncitor la locul de muncă.
    În anul 2003 mi-a fost acordată oportunitatea de a lucra în această organizaţie sindicală Feneal Uil pentru a da o mână de ajutor conaţionalilor mei care în acel moment, cât şi în prezent, sunt circa 80% din mâna de lucru străină din construcţii.
    Era nevoie de cineva care să îi facă să se simtă aproape, cineva care să le vorbească în limba lor, a fost prima organizaţie sindicală care a făcut acest pas. Din 2003 am început să am o legătură cât mai strânsă cu românii de aici, mergeam şi merg şi în ziua de astăzi pe şantiere, organizez anumite şedinţe cu muncitorii pentru a le explica care le sunt drepturile, noile normative şi care sunt şi prestaţiile în Cassa Edile (casă socială, în România).

Care sunt problemele cu care se confruntă comunitatea românească din Italia, în special cei care apelează la serviciile sindicatului din care faceţi parte?

    În activitatea  sindicală  pe care o desfăşor zi de zi întâlnesc des oameni, români care au foarte mari probleme. Problemele principale cu care vin conaţionalii noştri la Sindicat şi nu numai, românii cât şi italienii, sunt diverse şi anume lipsa unui loc de muncă datorită crizei care este foarte accentuată în ultima perioadă , mulţi dintre ei nu îşi primesc salariile şi drepturile de la angajator, mulţi dintre ei rămân fără un loc de muncă şi nu au dreptul la şomaj etc. Sunt mulţi români şi familii care uşor uşor se gândesc să se întoarcă în ţară din cauza crizei.
 
Sunteţi şi Preşedintele Asociaţiei “Vocea Românilor”, cum a luat naştere acest proiect?

    Asociaţia „VOCEA ROMÂNILOR”, al cărei preşedinte sunt, este o asociaţie pe care am înfiinţat-o cu un grup de prieteni tocmai pentru a încerca să facem ceva pentru românii de aici şi nu numai, cât şi pentru cei de acasă. Am organizat diverse spectacole la Roma, Latina, Monterotondo cu ocazia Zilei Naţionale a României, 1 decembrie. Primul spectacol organizat a fost în anul 2007, care s-a intitulat „Acasă la Români”, spectacol cu care anul trecut am ajuns la cea de a IV-a ediţie şi sperăm să celebrăm şi să organizăm cât mai multe ediţii.
 
Aţi organizat numai spectacole sau v-aţi implicat şi în proiecte sociale?

    Am organizat şi altfel de evenimente şi anume un proiect la care am lucrat mai mulţi oameni cu suflet şi anume „Daruri pentru Copii”, un proiect caritabil ce a avut loc în mai multe localităţi din Vrancea la Focşani, Dumbrăveni, Odobeşti, Păuneşti dar şi în Galaţi, proiect realizat cu Grupul „Năzdrăvanii” din Galaţi prin care le-au fost dăruite copiilor orfani aflaţi în centrele de plasament din aceste oraşe rechizite şcolare necesare începerii anului şcolar, îmbrăcăminte, dulciuri şi aparate electrocasnice.
    Sunt mult mai multe de spus despre toate acţiunile pe care Asociaţia ”Vocea Românilor“ le-a organizat, dar nu asta contează ci faptul că reuşim să organizăm astfel de acţiuni în fiecare an.

Doriţi să vă întoarceţi “acasă”?

    Sincer, sunt mândru că sunt român, mă întorc de fiecare dată cu drag în ţara mea ori de câte ori am prilejul, ca să îmi văd părinţii dar după atâta timp petrecut prin străinătate nu ştiu dacă într-o bună zi mă voi întoarce definitiv în România.


4 COMENTARII - ADAUGA-L PE AL TAU

COMENTARII AFISATE CELE MAI VECHI PRIMELE
 • daca aveti adepti in madrid directionatii catre noi noi vom face la fel pt voi

  DE psd, postat pe 07-04-2012, la 01:42

 • sant di focsani si as dori sa vorbesc cu un reprezetant de sindicat roma .cum pot contacta

  DE Cititor, postat pe 12-11-2012, la 08:53

 • sant di focsani si as dori sa vorbesc cu un reprezetant de sindicat roma .cum pot contacta

  DE nicu, postat pe 12-11-2012, la 08:55

 • 348-7303736 IULIAN MANTA

  DE GEORGE, postat pe 31-01-2013, la 17:23

Pentru a adauga un comentariu completeaza campurile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

 

COMENTARIU (*)

0 din 350 cuvinte permiseComentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.

Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

24
49
42
3
21
41

Extragerea noroc:  2173238

Harta Focsani
   

Infracţional

Vrâncean PATRON DE SCLAVI în Italia; aceștia locuiau într-un beci, fără apă și lumină, și mâncau alimente cu viermi
Un vrâncean a primit mandat de arestare provizorie şi urmează să fie trimis în Italia pentru a fi cercetat într-un dosar al poliţiei din peninsulă.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost