GALERIE FOTO: Mesajele vrâncenilor din străinătate, către cei rămaşi acasă
GALERIE FOTO: Mesajele vrâncenilor din străinătate, către cei rămaşi acasă
GALERIE FOTO:   Mesajele vrâncenilor din străinătate, către cei rămaşi acasă
Cu ocazia SFINTELOR SĂRBĂTORI DE PAŞTE
Voteaza :

Articolul a primit 4 voturi

Crina Ene, jurnalist ROMIT TV
   „Sărbătorile de Paşte emană de fiecare dată o atmosferă deosebită. Tradiţional, gospodinele încondeiază ouă, pregătesc bucate alese, coc pască şi cozonaci. Pentru români, sărbătoarea religioasă mai are o semnificaţie  - de Paşte, cei care muncesc peste hotare se întorc acasă, la rudele lor, iar mii de familii se reîntregesc măcar pentru o perioadă de timp. Asta fiind posibil mai ales în anii în care Paştele catolic coincide cu cel ortodox. Anul acesta riscau să-şi piardă locurile de muncă pentru că ortodocşii şi catolicii sărbătoresc Paştele la date diferite, iar faptul că ar „rupe” din zilele lucrătoare îi nemulţumea pe unii angajatori. Aşa că, neavând de ales, cei mai mulţi români – vrânceni şi nu numai, rămân peste hotare de Paşte, dar transmit un gând cald celor de acasă. Şi anul acesta, a avut loc o expoziţie de ouă decorate şi încondeiate la Museo dei Bambini, din Cetatea Eternă  - Roma. Pe lângă expoziţia de obiecte cu specific pascal, a avut loc şi un laborator pentru toate vârstele, pentru decorat ouă. Ţările participante alături de România, au fost: Belgia, Bulgaria, Italia, Rusia. OuvARTE a ajuns la cea de-a V-a ediţie. A fost posibilă realizarea acestui eveniment în colaborare cu Institutul de Cultură Bulgar, Asociaţia Spirit Românesc, Asociaţia Culturală Manidoro. Chiar dacă încercăm să aducem tradiţia mai aproape, dorul de casă ne apasă. Astăzi, în prag de sărbătoare vreau să-mi amintesc de acei oameni care îmi sunt alături, chiar dacă sunt departe. Am avut parte în viaţa mea de astfel de oameni preţioşi care mi-au acordat suportul necondiţionat, fie printr-o vorbă, fie prin diferite gesturi, chiar de acolo de „acasă”. Pe meleaguri străine, Sfintele Sărbători nu sunt la fel de profund simţite, chiar dacă încercăm să le face la fel de intense, cu bucatele noastre alese şi mergând la slujba de Înviere, aşa cum făceam acasă. Lacrimile lumânărilor ce veghează la purificarea sufletelor să se transforme în felinare eterne menite să vă călăuzească pe un drum drept. Doresc ca în acest an Hristos să învie în inimile şi viaţa dvs., să vă dea pace, bucurie şi “tărie” ca să spuneţi şi altora că HRISTOS A ÎNVIAT !!! Învierea este un act divin ce dă o nouă existenţă firii noastre. Un fapt care ne priveşte pe noi, ne este dată să o dobândim şi s-o înţelegem. Fie ca sfânta sărbătoare a Învierii Domnului să-ţi aducă cele patru taine divine: încredere, lumină, iubire, spe-ranţă. Fie ca astfel să devenim mai curaţi şi mai buni! Hristos a Înviat! ”

Eugen Terteleac, Preşedintele Asociaţiei Românilor din Italia
   „Doresc tuturor vrâncenilor, Paşte luminat, sănătate şi multă putere de muncă. Fie ca binecuvântarea cerească să se răsfrângă asupra noastră a tuturor şi să ne facă mai buni, mai darnici şi mai înţelepţi!  Fac un apel la oamenii de bine ca în aceste zile Sfinte de Paşte să ofere solidaritatea lor celor neputincioşi şi neajutoraţi. Paşte Fericit!”

Nicu şi Mioara Morar, din Focşani – Asociaţia PROPatria, stabiliţi în Italia
   „Cum Hristos a pătimit pentru noi oamenii şi s-a răstignit pentru a noastră mântuire aşa să vă ajute şi pe voi DUMNEZEU şi să vă aducă Sfânta lumină a sărbătorilor în casă şi în inimile voastre. Paşte Fericit tuturor prietenilor, vecinilor, rudelor şi părinţilor!”

Silviu Ciubotaru, din Focşani, preşedintele Clubului Sportiv „A.S.D Sport Club Dacica”
   „Rădăcini...“ totul porneşte de la rădăcini şi te conduce prin ramurile vieţii ...tot la rădăcini, câteodată cu gândul, câteodată cu simplul gest de a oferi unor semeni de-ai noştri aflaţi în dificultate un ajutor. Sport Club Dacica este un club sportiv al românilor de la Roma şi are o echipă de fotbal înscrisă în campionatul ita-lian. Atât eu cât şi întreaga echipă, transmitem celor de acasă un mesaj pentru Paşte: „Fie ca lumina sfântă a Învierii Domnului să aducă tuturor vrâncenilor şi nu numai linişte sufletească şi un Paşte fericit. Hristos a înviat!!!”  Duminică 15 Aprilie, de sărbătoarea Paştelui, Dacica va susţine un meci şi voi dedica victoria în primul rând tatălui meu, care din păcate nu mai este printre noi, prietenului meu din copilăria vrânceană, Florin Miro-nică şi nu în ultimul rând tuturor vrâncenilor oriunde s-ar afla!”

   Mesajele vor continua şi în ediţia de mâine.


Pentru a adauga un comentariu completeaza campurile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

 

COMENTARIU (*)

0 din 350 cuvinte permiseComentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.

Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

24
49
42
3
21
41

Extragerea noroc:  2173238

Harta Focsani
   

Infracţional

Vrâncean PATRON DE SCLAVI în Italia; aceștia locuiau într-un beci, fără apă și lumină, și mâncau alimente cu viermi
Un vrâncean a primit mandat de arestare provizorie şi urmează să fie trimis în Italia pentru a fi cercetat într-un dosar al poliţiei din peninsulă.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost