GALERIE FOTO: Măști inspirate din cele vrâncenești la Carnavalul de la Veneția
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
GALERIE FOTO: Măști inspirate din cele vrâncenești la Carnavalul de la Veneția
GALERIE FOTO: Măști inspirate din cele vrâncenești la Carnavalul de la Veneția
Voteaza :

Articolul a primit 0 voturi

    Turiștii care s-au lăsat purtați pe străzile Veneției, la celebrul Carnaval, au putut admira și o colecție de măști și costume populare tradiționale românești, pe lângă faimoasele măști venețiene. Astfel, în casa lui Nicolae Iorga din Veneția, ce găzduiește astăzi Institutul Cultural Român (ICR), Paul Buță, actor la Teatrul Muzical ”Nae Leonard” din Galați și cercetător la Centrul Cultural ”Dunărea de Jos” din Galați, a prezentat câteva din măștile confecționate de el. Actorul, care a devenit și unul dintre cei mai cunoscuți creatori de măști populare din țară, a mers la faimosul carnaval cu măști din blană de oaie, inspirate din toate zonele țării, dar mai ales din Vrancea, dat fiind faptul că locuiește într-un județ învecinat și este un foarte bun cunoscător al tradițiilor din județul nostru.
    Acesta ne-a spus că turiștii sunt impresionați de măștile noastre, iar francezii le adoră pur și simplu. ”Turiștilor le plac măștile noastre, se opresc și cer detalii despre ele. Francezii sunt cei care le îndrăgesc cel mai mult și vor să și cumpere”, ne-a spus Paul Buță. Deși avea un preț afișat de 30 de euro pentru o mască, meșterul popular nu se prea lăsa convins să vândă pentru că voia ca expoziția să fie admirată de cât mai mulți turiști. ”Le puteam vinde pe toate până acum, luam banii și plecam acasă, dar eu vreau să fie văzute de cât mai multă lume. Mulți vor să cumpere și costumele populare expuse, dar sunt lucruri de suflet și nu le pot vinde”, ne-a mai spus Paul Buță.
    În măștile artistului se poate vedea respectul pentru spiritualitatea rurală. Acesta nu folosește decât tehnica manuală de confecționare a măștilor, utilizează doar materiale tradiționale, fețele din pănuși de porumb sunt împletite de el, iar produsul final este unul admirat în toată lumea, pentru că este invitat să promoveze masca populară tradițională în toată lumea. Personal, m-am bucurat enorm să văd la Veneția că autoritățile române se preocupă de promovarea tradițiilor populare românești, mai ales la un eveniment precum Carnavalul de la Veneția. Expoziția ”Măști tradiționale românești la Carnavalul de la Veneția” a avut vernisajul pe 31 ianuarie, iar exponatele mai pot fi admirate până pe 13 februarie.
 

 


Comentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.
Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

12
16
33
45
3
10

Extragerea noroc:  7463834

Harta Focsani
   

Eveniment

GALERIE FOTO: Vrancea autentică atrage turiști străini. Boteitul oilor și primărie construită în stil tradițional, la Negrilești
Sătenii din Negrilești se pot mândri cu cea mai frumoasă primărie de comună din județul Vrancea. Sediul administrației locale a fost inagurat, ieri, de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan și primarul comunei, Ion Văsuian.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost