GALERIE FOTO: Ți-e poftă de suc natural? Iată rețeta de socată a bunicii
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
GALERIE FOTO: Ți-e poftă de suc natural? Iată rețeta de socată a bunicii
GALERIE FOTO: Ți-e poftă de suc natural? Iată rețeta de socată a bunicii
Voteaza :

Articolul a primit 4 voturi

Pe bunica mea o cheamă Ana, are 80 de ani și a fost asistentă medicală pe secția de neonatologie. Venită duminică în vizită la mine, la țară, m-am gândit că aș putea „profita“ oarecum de ea, să mă învețe să fac socată. Așa că eu îmi pregătisem toate ingredientele și așteptam să ajungă la mine, ca să ne apucăm de treabă. Bineînțeles că reacția ei a fost: „ei na, nu mai beți voi sucuri din-alea cu chimicale? Cum de vrei tu să bei suc natural?“, întreabă râzând.
Florile de soc sunt ingredientul perfect pentru o băutură răcoritoare, care favorizează eliminarea toxinelor din țesuturi și are efect tonic asupra întregului organism. Florile de soc le aveam de la vecina mea, Tanti Lucica, de la care mai știu că socul este foarte bun pentru răceli, bronșite, viroze, boli renale și infecții urinare.
Să ne apucăm de treabă. Astfel, pentru prepararea socatei aveți nevoie de:
un borcan de 10 kg
8 litri de apă călduță
10-12 flori de soc
1 kg de zahăr
2 lămâi
25 grame drojdie proaspătă

Florile trebuie selectate cu mare atenție, ca nu cumva să aibă musculițe sau păduchi și neapărat trebuie să fie culese pe soare. Nu se spală, pentru că își pierd din aromă, așa spune mămăița mea. Se rupe tulpina și alegem doar florile.
În borcan, prima dată punem zahărul, apoi apa puțin călduță. „Se pune apă călduță ca să se facă sucul mai repede, dar dacă nu te grăbești, poți pune și apă rece. Întârzie procesul cu 2-3 zile dacă pui apă rece“, mi-a zis mămăița.
Se amestecă bine, bine cu un sucitor sau cu o lingură din lemn, apoi se pun bucățile de lămâie tăiate. Cu coajă cu tot, ca să fie aromat sucul. „Dacă vrei, poți pune o lămâie cu tot cu coajă, iar pe cea de-a doua, doar sucul din ea. Anul viitor, o să îți faci tu propria rețetă, în funcție de cum ți-a ieșit anul acesta. Și apoi nu mai respecți ce zic alții, ci o faci după gustul tău. Poți să pui mai mult zahăr sau mai puțin, mai puțină lămâie sau mai multă. Depinde!“, m-a mai sfătuit mămăița.
După lămâi, se amestecă din nou bine și se adaugă drojdia fărâmițată. „Sunt persoane care nu folosesc drojdia, spun că are gust de vin, dar mie îmi place cu puțină drojdie, că e mai înțepător la gust, pare un suc acidulat“, a completat ea. La sfârșit se pun florile de soc, cam 10-12, depinde de mărimea lor, și se amestecă iar. Apoi se duce borcanul într-un loc nici prea friguros, nici prea călduros. „Să nu stea chiar în bătaia soarelui și te mai uiți la el din când în când. În fiecare zi amesteci cu lingura și dacă ai pus drojdie, cam în 4-5 zile se face. Se strecoară și se ține la frigider neapărat, că el fermentează și se face vin dacă e ținut la cald. Apoi spui că bei suc, dar de fapt te îmbeți“, mi-a mai spus mămăița mea.
 

 


Comentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.
Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

12
16
33
45
3
10

Extragerea noroc:  7463834

Harta Focsani
   

Inedit

GALERIE FOTO: Profesorul Ștefan Opincă, o viață ca-n filme dedicată artei cinematografice
    Profesorul Ștefan Opincă de la Bătinești și-a dedicat viața artei cinematografice și a pregătit sute de copii în cineclubul Danubius din Galați. Viața lui Ștefan Opincă se suprapune cu perioada regimului comunist, fiind martor la evenimentele din ultimii 80 de ani.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost