GALERIE FOTO: “Hristos se naște, slăviți-L!”, festival la Adjud
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
GALERIE FOTO: “Hristos se naște, slăviți-L!”, festival la Adjud
GALERIE FOTO:  “Hristos se naște, slăviți-L!”, festival la Adjud
Voteaza :

Articolul a primit 3 voturi

“AȘA-I DATINA LA NOI!”- Ansambluri folclorice, coruri, urători, măști, capre, dubași, clopoței, tobe și talăngi!
    Luni, 18 decembrie 2017, la Adjud, s-a desfășurat cea de-a VII-a Ediție a Festivalului de Tradiții și Obiceiuri Românești - “Hristos se naște, slăviți-L!” organizat de Colegiului Tehnic “Gheorghe Balș” din Adjud/Vrancea.
    Ca la fiecare ediție, “Parada costumelor, datinilor și obiceiurilor de iarnă” este activitatea care deschide “FESTIVALUL DE TRADIȚII ȘI OBICEIURI ROMÂNEȘTI”. Sute de elevi, reprezentând tradiții vechi de secole, îmbrăcați în straie de sărbătoare și cu obiceiuri tradiționale zonelor au întâmpinat publicul cu frumuseţea colindelor, a pluguşorului şi a sorcovei, dar şi cu jocul arhaic al caprei, ursului şi cerbului, în acest ceremonial simbolic al vieţii şi al morţii, în care masca trece graniţele şi reuneşte lumea de aici cu cea de dincolo, iar timpul moare doar pentru a putea renaşte.
    De  la Colegiul Tehnic “Gheorghe Balş”, alaiul de colindători a defilat prin centrul Municipiului Adjud şi s-a oprit la Casa de Cultură “Tudor Vornicu”, Adjud unde au pus în scenă obiceiurile tradiționale practicate în perioada sărbătorilor de iarnă în zonele din care provin. Din grupurile de colindători au făcut parte și colindatorii “Ansamblului Baştina”, de la Centrul de Excelenţă în transporturi, Chişinău, Republica Moldova, cei care, prin prezenţă, costume şi colinde, transmit un mesaj puternic de coeziune între românii aflaţi de o parte şi de alta a Prutului.
    “Această tradiţie a “Alaiului colindătorilor” reprezintă un obicei cu totul deosebit pentru toţi locuitorii, este un prilej de bucurie care aduce multă pace şi binecuvântare în sufletele tuturor celor pe care îi colindăm. Astfel, prin intermediul colindelor, tradiţiilor şi obiceiurilor populare transmitem mai departe credinţa de veacuri a neamului românesc” (consilier educativ – prof.ing.Sava Cecilia)
    Pe parcursul a cinci ore, spectatorii au avut șansa să intre în spiritul sărbătorii care bate la ușă prin minunatele momente artistice pregătite cu sârguință și emoție de cele 29 de grupuri (peste 600 de participanti). Printre cei dornici să împărtășească cu noi din tradițiile de iarnă, se numără elevi ai școlilor din municipiul Adjud, Ruginești, Paltin, Tulnici, Păunești, Homocea, Lespezi, precum și din alte județe ale țării - Argeș, Bacău, Galați, Vaslui, Tulcea, Craiova.
    “Apreciez efortul tuturor celor ce au contribuit la această reușită, de interes pentru păstrarea și promovarea culturii și obiceiurilor tradiționale românești: parteneri, sponsori, echipa de proiect, preoți, cadrele didactice coordonatoare, elevi, părinți. Este foarte bine că tradiţia se păstrează şi an de an, avem posibilitatea să vedem aceste obiceiuri frumoase de iarnă. Nu a fost deloc ușor, dar efortul a meritat. Adjudul a răsunat și strălucit de cântec, colinde, joc și port românesc.” (director, prof. Mitrofan Marian Valentin)
    Toți elevii și cadrele didactice coordonatoare care au participat și s-au implicat în organizarea festivalului au primit diplome, un cadou de Crăciun și o masă caldă înainte de a pleca spre casă.
    Festivalul de Tradiții și Obiceiuri Românești, “Hristos se naște, slăviți-L!”, este un exercițiu de memorie și dăruire din sufletul poporului român-ortodox.
 

 


Comentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.Intamplari neadevarate
FLASH NEWS NATIONAL16
36
34
30
43
27

Extragerea noroc:  5429681

Harta Focsani
   

Social

Adevăruri ȘOCANTE spuse de medicul Cătălin Groza despre educația sexuală. „Profesorului de Biologie îi este rușine să vorbească despre ciclul menstrual sau despre sarcină“
    În anul 2017, la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani  au fost abandonați 19 copii. 17 dintre aceștia au fost abandonați în secția nou-născuți (15 au ajuns la asistent maternal în regim de urgență și doi în centre maternale), alți doi copii cu handicap au fost abandonați în secția pediatrie.

POZA ZILEI

Puțină zăpadă

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Cum vă pregătiți pentru iarnă?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost