GALERIE FOTO: Erou aviator, comemorat la Biserica din Jorăști, Vînători
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
GALERIE FOTO: Erou aviator, comemorat la Biserica din Jorăști, Vînători
GALERIE FOTO: Erou aviator, comemorat la Biserica din Jorăști, Vînători
Voteaza :

Articolul a primit 0 voturi

EROU AVIATOR, PILOT DE VÂNĂTOARE, COMEMORAT ŞI POMENIT LA BISERICA DIN SATUL JORĂŞTI, COMUNA VÎNĂTORI, JUDEŢUL VRANCEA
    Joi, 17 mai 2018, la Biserica din satul Jorăşti, comuna Vînători, judeţul Vrancea, cu ocazia slujbei sărbătorii Înălţării Domnului şi pomenirii tuturor Eroilor români căzuţi de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credinţă, libertate, dreptate, pentru apărarea ţării şi Întregirea Neamului, preotul paroh, Culiţă Enache va oficia şi slujba de pomenire a adjutantului aviator STANCIU GHEORGHE IOAN, pilot de vânătoare, erou al celui de-Al Doilea Război Mondial.
    Viaţa şi activitatea militară a eroului pilot vor fi omagiate în cuvântul comandorului aviator Dr. Jănel Tănase, originar din satul Jorăşti.

    Născut în comuna Jorăşti, judeţul Putna, la 16 ianuarie 1913, Stanciu Ioan a fost încorporat, la 16 aprilie 1934, ca voluntar la Regimentul 5 Artilerie Grea. Atras de arma aerului, va susţine examenul dur de admitere la celebra Şcoala de Subofiţeri de Aviaţie de la Tecuci, unde va fi însumat ca elev la 2 noiembrie 1934. A trecut cu succes probele pentru obţinerea brevetului de pilot militar, în conformitate cu procesul verbal nr.435 din 13 septembrie 1935, iar la absolvirea şcolii de adjutanţi aviatori, la 7 octombrie 1936, a fost brevetat ca pilot de război. Şi-a desfăşurat activitatea ca pilot militar de vânătoare la Flotila Aviaţie de Gardă, Flotilele 1 şi 2 Vânătoare.
    A fost mobilizat şi a luptat ca pilot de vânătoare, începând cu 22 iunie 1941, odată cu declanşarea “Războiului Sfânt” pentru eliberarea Basarabiei, în cadrul Grupului 8 Vânătoare, dislocat pe aerodromul de la Focşani. În noaptea de 22 iunie 1941, la ora 3.30, a decolat pentru însoţirea şi protecţia formaţiilor aviaţiei de bombardament la obiectivele repartizate deasupra pământul pângărit al Basarabiei. A supravieţuit primelor două săptămâni de foc în misiune aeriene deosebit de grele.
    La 13 iulie 1941, cu avionul avariat în luptă aeriană a reuşit să ajungă la aerodromul de la Bârlad, dar s-a prăbuşit în flăcări la aterizare. Cădea în misiune unul dintre cei mai experimentaţi piloţi de vânătoare ai României, care, datorită meritelor deosebite în luptă, a fost avansat, “post mortem”, la gradul de adjutant aviator.

    La această comemorare de suflet, iniţiată de aviatorii vrânceni, vor participa, alături de credincioşii din Parohia Jorăşti, reprezentanţi ai Primăriei din comuna Vînători, aviatori în rezervă, studenţi ai Academiei Forţelor Aeriene “Henri Coandă” de la Braşov, elevi ai Şcolii Generale Vînători.


Comandor aviator (rez.) Dr. Jănel TĂNASE
Asociaţia Română pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii
- Filiala Focşani -
 

 


Comentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

1
14
38
47
33
7

Extragerea noroc:  7918147

Harta Focsani
   

Actualitatea

VIDEO si GALERIE FOTO: Șoferi și motocicliști! Polițiștii acționează zi și noapte cu noul radar mobil cu laser integrat
    Polițiștii Serviciului Rutier Vrancea au pus în funcțiune de ieri un aparat de radar mobil cu laser integrat și cameră video digitală de înaltă fidelitate. Cinemometrul LTI 20-20 TruCAM este cel mai performant apărat de măsurare a vitezei.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost