GALERIE FOTO: Elevi și profesori din Lituania și Italia au donat fructe și legume copiilor din Centrul de zi Dănuț
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
GALERIE FOTO: Elevi și profesori din Lituania și Italia au donat fructe și legume copiilor din Centrul de zi Dănuț
GALERIE FOTO:  Elevi și profesori din Lituania și Italia au donat fructe și legume copiilor din Centrul de zi Dănuț
Voteaza :

Articolul a primit 1 voturi

Școala din Țifești a fost, pentru o săptămână, gazdă pentru câțiva elevi și profesori din Lituania și Italia. Vizita celor două delegații a avut loc în cadrul Proiectului ERASMUS + Social Inclusion By Volunteer and Entrepreneur Activities, proiect finanţat cu sprijinul Comisiei Europene. Și cum românilor le merge numele de gazde primitoare, oaspeții străini au fost întâmpinați cu mult drag, în stil tradițional, cu pâine și sare. Într-o atmosferă călduroasă, în sala de festivităţi a şcolii s-a realizat primirea oficială, la care au participat inspectorul școlar general, profesorul Aurel Șelaru, primarul comunei Țifești, Gabriel Postolache, directorul școlii gimnaziale, profesorul Monica Nechita, profesorul Aura Robescu, coordonatorul proiectului, precum şi delegaţiile celor trei şcoli.
După deschiderea oficială, fiecare dintre cele trei delegaţii s-a prezentat, au fost prezentate activităţile desfăşurate în fiecare şcoală în perioada mai-noiembrie 2017, iar elevii Şcolii Ţifeşti au oferit un program artistic oaspeţilor, cu cântece şi dansuri populare româneşti. Spre seară, oaspeţii s-au delectat cu programul artistic oferit de Grupul Lira, condus de Stelian Ene, de la Casa de Cultură Odobeşti. În cea de a doua zi, cele trei delegaţii au vizitat o brutărie din localitate, unde elevii au primit informaţii legate de antreprenoriat, despre felul în care s-a dezvoltat această afacere de familie, elevii şi profesorii din cele trei delegaţii gustând din produsele de patiserie realizate acolo.
Și cum un popas în Vrancea presupune musai o vizită prin Focșani, oaspeții țifeștenilor au vizitat orașul, Muzeul de etnografie de la Petreşti, Muzeul de Istorie şi Muzeul Unirii. Li s-au prezentat musafirilor elementele specific româneşti, tradiţiile şi obiceiurile păstrate cu atâta grijă în decursul anilor, din moşi strămoşi, care sunt o emblemă pentru județul nostru. Lituanienii și italienii, împreună cu colegii români, au făcut un tur al Focşaniului, cu oprire în Piaţa Unirii, unde au aflat informații despre municipiu, despre semnificaţia unirii, precum şi alte date legate de poporul român.

Vizite la crame din județ

Și cum Vrancea este ținutul viei și vinului, iar țifeștenii se mândresc cu acest aspect, delegațiile celor două țări străine nu puteau pleca fără să viziteze câteva crame din județ. Cea de a treia zi a debutat cu vizita la Casa Panciu, unde invitaţilor li s-a vorbit despre felul în care a început afacerea şi despre antreprenoriat, aceasta fiind una din cele două teme ale proiectului implementat. A urmat lecţia de limba română, prezentată la Şcoala Ţifeşti, unde elevii şi profesorii din Italia şi Lituania au învăţat cuvinte uzuale. Dacă pentru cei din Italia nu a fost foarte greu, întrucât limba română se aseamănă destul de mult cu cea italiană, elevii din Lituania au întâmpinat dificultăţi în pronunțarea cuvintelor propuse în lecţie, dar chiar și așa bucuria a fost mare pentru toți.
”Oaspeţii au fost încântaţi de primirea călduroasă, de ospitalitatea poporului roman, precum şi de toate activităţile desfăşurate de şcoala noastră. Seara, delegaţiile celor trei ţări s-au întâlnit în crama de la Green Garden, unde într-o atmosferă relaxantă şi-au prezentat ideile de afaceri, oaspeții fiind cazați acolo. Această activitate a reprezentat Piaţa de antreprenoriat, unde juriul alcătuit din doamnele Veronica Varzapov, Sonia Dărmanescu şi Madi Ţigăeru, au premiat cea mai interesantă idee de afacere, le-a dat sfaturi copiilor din cele trei delegaţii şi le-a oferit diplome. Vrem să îi mulțumim pe această cale domnului Valentin Muscă, Directorul Casei de Cultură, pentru amabilitatea de a ne fi gazdă şi de faptul că le-a oferit celor prezenţi drept suvenir, cărţi poştale cu oraşul Odobeşti”, ne-a spus Aura Robescu, coordonatorul proiectului.

”Frânturi de viață străbună”, la Năruja
 
Cele trei delegați de elevi și profesori au avut parte de momente absolut deosebite și au văzut ce înseamnă ospitalitate românească cum nu se putea mai frumos. Astfel, în cea de-a patra zi au fost la Năruja, unde la Căminul Cultural din sat, oaspeţii au fost întâmpinaţi conform tradiţiei cu pâine şi sare de Ansambul Comoara Vrancei, condus de bibliotecara Adriana Bratie, de primarul comunei, precum şi de către câteva cadre didactice. Voia bună, specific românilor, a dominat şi aici. Artiștii locali au prezentat un adevărat spectacol intitulat „Frânturi de viaţă străbună“, prin care au vrut să le prezinte oaspeților obiceiul coborârii ciobanilor din munți, la sfârșitul verii. Și cum au vrut să se facă bine înțeleși, momentul artistic a fost prezentat atât în limba română, cât şi în limba engleză şi limba italiană, spre deliciul şi uimirea asistenţei. ”Cu toţii am fost încântaţi de modul în care doamna Bratie a mobilizat şi pregătit copiii pentru această activitate, dăruind oaspeţilor crâmpeie din tradiţiile vrânceneşti”, ne-a mai spus Aura Robescu. 
Următoarea oprire a fost la Lepşa, unde elevii și dascălii din cele trei țări au realizat o acţiune de ecologizare şi au adunat materiale din natură, pe care le-au folosit pentru realizarea unor obiecte de artă. Au vizitat Cascada Putnei, Cheile Tişiţei, Păstrăvăria de la Lepşa, precum şi Mănăstirea Lepșa. Musafirii au fost încântaţi de tradiţiile şi obiceiurile româneşti, de frumuseţea geografică a ţării noastre, peisajele descoperite lăsându-i aproape fără suflare.
În următoarea zi, cele trei delegaţii s-au întâlnit la Şcoala Ţifeşti, unde în cadrul atelierului de pictură au pictat şi realizat obiecte de artă cu ajutorul materialelor strânse din natură. Apoi au plantat copaci în curtea şcolii, o altă activiate de voluntariat, fiecare echipă aşezând în dreptul copacului plantat o plăcuţă cu numele ţării sale. Au realizat astfel o livadă a prieteniei, în care elevii celor trei ţări s-au ajutat reciproc, realizându-se astfel prietenii trainice, după cum au spus cu toții.
 
Dansează cu mine”, la Centrul de zi ”Dănuț”

Pentru a arăta ce prietenie frumoasă s-a creat între membrii celor trei delegații, ultimele momente petrecute în Vrancea au fost destinate emoției. Gazdele le-au propus oaspeților o vizită la Centrul de zi Dănuț, unde au donat fructe şi legume. Totodată, au fost voluntari în activitatea „Dansează cu mine“,  scopul acesteia fiind de a dansa pentru o cauză socială şi anume pentru copiii întâlniţi acolo. ”Cu o căldură sufletească greu de imaginat, am fost întâmpinaţi chiar de la poarta centrului de doamna Norocea, care împreună cu elevii săi ne-a prezentat un program artistic. Am vizitat centrul, apoi elevii români au învăţat elevii lituanieni şi italieni dansul «Braşoveanca», iar elevii din Lituania ne-au învăţat un dans specific lituanian”, ne-a mai spus profesorul Aura Robescu.
Ziua nu putea fi încheiată mai frumos decât cu un spectacol oferit de Corul Parohiei Ireşti. ”Încheierea serii de rămas bun s-a făcut cu înmânarea certificatelor de participare şi cu interviurile oferite de participanţii din Italia şi Lituania, în care au prezentat impresiile despre România şi poporul român. Concluziile au fost că România este o ţară minunată, cu oameni calzi şi primitori, o ţară în care s-au simţit foarte bine şi unde oricând şi-ar dori să revină”, a completat Aura Robescu.
Precizăm faptul că în acest proiect au fost implicați 7 elevi din Italia, însoțiți de 3 profesori, 8 elevi din Lituania și 4 profesori însoțitori, 15 elevi români și 5 profesori. Delegaţia României este alcătuită din coordonatorul proiectului Aura Robescu, profesorii Monica Nechita, Lăcrămioara Teodoresu, Ramona Giană şi Gabriel Sibechi. Potrivit informațiilor furnizate de coordonatorul proiectului, următoarea întâlnire din cadrul proiectului va avea loc în perioada 26 februarie-2 martie 2018 în Lituania, unde vor pleca 7 elevi din Țifești și 3 profesori însoțitori.
 

 


Comentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.
Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

3
19
20
23
17
37

Extragerea noroc:  7153125

Harta Focsani
   

Învăţământ

GALERIE FOTO: Grădiniță estivală în iulie și august, la Focșani; părinții vor plăti mâncarea, Consiliul Local va deconta restul cheltuielilor
    Inspectoratul Școlar Județean Vrancea (IȘJ), în parteneriat cu Primăria Municipiului Focșani, derulează un proiect de grădiniță estivală, menit să vină în sprijinul părinților care au copii de vârstă preșcolară și nu au cu cine să îi lase acasă pe perioada verii, când este vacanță în sistemul de învățământ.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost