GALERIE FOTO: Elevi de la Țifești, schimb de experiență în Lituania
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
GALERIE FOTO: Elevi de la Țifești, schimb de experiență în Lituania
GALERIE FOTO:  Elevi de la Țifești, schimb de experiență în Lituania
Voteaza :

Articolul a primit 1 voturi

       În perioada 26 februarie - 2 martie 2018, şapte elevi şi trei cadre didactice de la Şcoala Gimnazială Ţifeşti au fost în cea de-a treia mobilitate a Proiectului Erasmus + Social Inclusion by Volunteer and Entrepreneur Activities, la Şcoala Vilkiciu din Lituania.     
       În prima zi, cele două delegaţii din România şi Italia au fost întâmpinate la Şcoala Vilkiciu de către profesorii şi elevii de acolo, conform tradiţiei. Școala gazdă a avut pregătit un program artistic în cadrul căruia am participat la o lecție de cunoaștere a limbii lituaniene, după care am dansat împreună cu cele două delegații. Coordonatoarea delegației din Lituania ne-a prezentat școala și specificul acesteia. Deşi este o școală mică, în ceea ce priveşte numărul de elevi şi profesori (165 de elevi şi 35 de cadre didactice), are o suprafaţă foarte mare, fiind dotată cu laboratoare în care elevii realizau şi practic ceea ce studiau. Elevii celor trei ţări au prezentat pe rând informaţii despre tara ţara lor, despre tradiţiile şi obiceiurile de acolo, fiecare scoţând în evidenţă cele mai frumoase locuri şi cele mai importante atracţii turistice. Ziua s-a încheiat cu activități sportive desfăşurate în sala de sport a şcolii.
      Cea de a doua zi a început cu vizitarea unei biblioteci. Acolo, copiii desfășurau diferite activități: jocuri educative, dansuri, video conferințe. Programul acestei biblioteci era de dimineață până la ora 19:00, fiind deschis şi sâmbăta. În interior am văzut o expoziţie cu fotografii şi picturi. Exista un atelier în care copiii îşi puneau la încercare imaginaţia, făcând diferite desene, după care le printau, realizând piese lego 3D. În fiecare zi avea loc câte o activitate specifică programului, în care voluntarii se ofereau să ajute copii care călcau pragul bibliotecii. Elevii celor trei ţări au avut parte de surprise amuzante şi s-au distrat copios.
După această vizită, am mers împreună cu cele două delegaţii la casa memorială a lui Hugo Sojus Manor. Ghidul de acolo ne-a oferit informaţii despre acest personaj din istorie. O doamnă amabilă, îmbrăcată în haine specifice secolului 19, ne-a oferit o lecţie de bune maniere. Am încheiat activităţile zilei cu inspectarea fabricii de mobilă „Germanika”. Aceasta a fost întemeiată în 2005, începând cooperarea cu IKEA în 2007, timp de 5 ani. Fabrica are contracte cu Suedia şi Danemarca. Suprafaţa fabricii este de 11000 metri pătraţi. Angajaţii sunt în număr de 580, dintre care 40 sunt profesionişti. În timpul lucrului, aceştia folosesc echipamente de protecţie specifice, dar şi o serie de roboţi care le uşurează munca. A fost interesant să vezi cum datorită unei minţi iscusite, o mică afacere a devenit una uriaşă. Ni s-a explicat fiecare pas pe care lemnul îl face pentru a fi transformat într-un obiect de mobilier.
       A treia zi a început în forţă cu un program sportiv, care le-a oferit şansa copiilor să se cunoască şi să comunice unii cu alţii. A urmat vizita la ferma K. Gudzunas. Această fermă cuprinde două hoteluri și un birou. Ferma are aproximativ 200 de vaci, având o întindere de 400 hectare. Am văzut drumul pe care îl parcurge laptele până să ajungă la noi în frigider. Totul era tehnologizat şi a fost o lecţie interesantă prin care ne-am dat seama cu toţii că numai prin muncă şi cu mult efort se pot obţine rezultate pe măsură. Fiind pasionat de raliuri, proprietarul fermei deţinea la 6 km de fermă o pistă de raliuri, unde aveau loc campionate europene, biroul său fiind plin de trofee obţinute. 
Cea de-a doua activitate a zilei a fost vizitarea centrului multifuncţional din Kintai. Aici, copiii studiază până la 19 ani, voluntarii ajutându-i să-şi dezvolte diferite pasiuni. Centrul deţinea proiecte speciale pentru cei ce nu beneficiază de un loc de muncă. Deviza proiectului este „I want, I can, I do”. Pentru relaxare cele trei delegaţii au pictat giruete, folosindu-se de imaginaţie. Acestea erau folosite în trecut pentru delimitarea localităţilor, fiecare localitate având un steag specific, pictat pe giruetă.
Cea de a patra zi a fost una plină de satisfacţii. Am fost împarţiţi în trei grupe, fiecare grupă confecţionând diferite articole handmade. A urmat organizarea unui târg de astfel de obiecte, unde fiecare îşi vindea obiectele realizate. Lituanienii ne-au învățat să dansăm pe muzică specifică țării lor. După ce am terminat, am fost la orfelinatul din Saugos, un loc în care sunt 35 de copii, 3 mame tinere care aveau 16-17 ani. Cel mai mic copil din orfelinat avea 5 luni, iar cel mai mare 18 ani. Copiii puteau sta în orfelinat până la vârsta de 21 ani, aici ei fiind învăţaţi să se gospodărească singuri, capătând îndemânările necesare  pentru a intra în societate.
În ultima zi am vizitat Muzeul Marin din Klaipeda, unde am văzut diferite specii de pești. Apoi, la delfinariu, ne-a fost prezentat un spectacol care ne-a dovedit încă o dată ce fiinţe inteligente sunt delfinii. A urmat vizita la Muzeul de Istorie din Nida, în care ne-a fost povestită istoria regiunii și a locuitorilor, precum și îndeletnicirile acestora. Seara s-a încheiat cu înmânarea certificatelor de participare și o petrecere de rămas-bun.
A fost o experienţă plăcută, din care am avut de învăţat multe lucruri despre cultura și tradiţiile altor popoare, despre faptul că voluntariatul îţi poate da multe satisfacţii, dar şi modalităţi de a deveni un antreprenor de succes.

Şcoala Gimnazială Ţifeşti 

 


Comentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.
Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

3
19
20
23
17
37

Extragerea noroc:  7153125

Harta Focsani
   

Învăţământ

GALERIE FOTO: Grădiniță estivală în iulie și august, la Focșani; părinții vor plăti mâncarea, Consiliul Local va deconta restul cheltuielilor
    Inspectoratul Școlar Județean Vrancea (IȘJ), în parteneriat cu Primăria Municipiului Focșani, derulează un proiect de grădiniță estivală, menit să vină în sprijinul părinților care au copii de vârstă preșcolară și nu au cu cine să îi lase acasă pe perioada verii, când este vacanță în sistemul de învățământ.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost