GALERIE FOTO: Colegiul Unirea a primit emblema de onoare a Forțelor Aeriene Române. „Noi nu formăm șomeri”

0
1857


    Colegiul Național Unirea a primit emblema de onoare a Forțelor Aeriene în semn de apreciere pentru sprijinul acordat pentru promovarea imaginii Forțelor aeriene și armatei române, istoriei și tradițiilor militare. Distincția a fost acordată în cadrul evenimentului organizat, sâmbătă, în sala de festivități a Colegiului unde a avut loc un simpozion de promovare a Forțelor Aeriene, a instituțiilor de învățământ și profesiilor aeronautice militare. Manifestarea organizată de Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii (ARPIA), filiala Focșani, a fost dedicată „centenarului de suflet al poporului român, realizarea României Întregite, aniversării a 135 de ani de la nașterea vrânceanului generalul aviator Andrei Popovici, comandantul eroicului Grup 2 Aeronautic de la Tecuci, artizanul victoriilor aeriene în Bătălia de la Mărășești, 85 de ani de la prezentarea în zbor, la Focșani, la 11 iunie 1933, a primului avion achiziționat de A.R.P.A. – filiala Putna, destinat pregătirii piloților români și (…) realizării primului zbor la Focșani acum 106 ani”.
    Simpozionul a fost organizat de ARPIA, filiala Focșani, pentru promovarea activităților aeronautice dar și pentru a prezenta oferta educațională a unităților de învățământ din acest domeniu. Au fost organizate scurte expuneri cu oferta educațională a Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă” Brașov, a  Academiei Tehnice Militare București, a Åžcolii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia” Boboc și a Åžcolii de Aplicație pentru Forțele Aeriene „Aurel Vlaicu” Boboc. Au fost prezenți reprezentanți de la fiecare instituție, care le-au explicat tinerilor  condițiile de admitere la aceste unități, avantajele pe care le au dacă aleg să meargă la aceste școli. „Noi nu formăm șomeri, dimpotrivă, absolvenți sută la sută integrați în sistemul militar dar și cu pregătire compatibilă cu mediul civil, piloți, controlori de trafic aerian, tehnicieni de aviație, tehnicieni electroniști”, a precizat comandorul Cristian Manolachi.
    Mesajul administrației județene a fost prezentat de vicepreședintele Consiliului Județean, Dănuț Cristian. „Mă simt deosebit de onorat să particip în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Vrancea la acest eveniment de promovare a Forțelor Aeriene Române, a instituțiilor de învățământ și profesiilor aeronautice militare. Vă transmit felicitările președintelui Marian Oprișan pentru organizarea acestui eveniment la Focșani în anul Centenarului Marii Uniri dar și pentru întreaga activitate pe care o desfășurați cu multă dăruire și profesionalism”, a spus vicepreședintele Dănuț Cristian, care a precizat că Vrancea este reprezentată de acei oameni care au scris istoria României, cum este generalul Andrei Popovici, artizanul bătăliei aeriene de la Mărășești.
    Din partea Inspectoratului Școlar Județean a fost prezent inspectorul general adjunct, Aurel Șelaru, care a menționat susținerea pentru organizarea unor asemenea evenimente. „Vă mulțumesc pentru că ați ales Vrancea, ați ales Focșaniul pentru această activitate. Noi, pe linie de învățământ, suntem onorați. În numele ISJ vă transmit cele mai bune gânduri, suntem deschiși, suntem alături și sprijin tot ceea ce înseamnă învățământ și educație”, a spus inspectorul general adjunct Aurel Șelaru. Din partea Inspectoratului Județean de Poliție a fost prezent comisarul șef Zorel Burlan care a transmis mesajul către colegii din aviație.
    Generalul Iosif Rus, președintele ARPIA, a subliniat importanța organizării unor asemenea evenimente și a menționat activitățile derulate de filiala de la Focșani. „Avem această misiune de a promova imaginea forțelor aeriene, a promova imaginea aviației române, a armatei române. Este o misiune de onoare pe care o punem în valoare și prin acest gest pe care îl face Focșaniul la adresa unuia dintre pionierii aviației militare, generalul Andrei Popovici”, a spus generalul Iosif Rus.

Distincție pentru Colegiul Unirea

    Colegiul Național Unirea a primit emblema de onoare a Forțelor Aeriene în semn de apreciere pentru sprijinul acordat pentru promovarea imaginii Forțelor aeriene și armatei române, istoriei și tradițiilor militare. Aceeași distincție a fost acordată Centrului Militar Zonal Vrancea și directorului Colegiului Unirea, Cornel Noană. De asemenea, directorul CNU a primit din partea colonelului Laurențiu Hodorogea, comandantul Bazei 91 Logistică a Forțelor aeriene „General aviator Andrei Popovici”, placheta unității. „Încet, încet Colegiul Unirea își redescoperă absolvenții. De la mulți am pierdut traiectoria în această imensitate care înseamnă istoria țării. Cu siguranță îi vom regăsi. Ceea ce facem noi aici este să îi pregătim de zbor și încercăm să le asigurăm o independență energetică suficient de mare ca să își găsească locul de aterizare potrivit și să aibă mai multe opțiuni”, a spus directorul CNU, Cornel Noană.
    De asemenea, a fost acordată emblema de onoare a Forțelor Aeriene pentru Centrul militar Zonal Vrancea în semn de apreciere a înaltului profesionalism de care dă dovadă și pentru activitatea desfășurată.

Generalul aviator Andrei Popovici, vrânceanul care a studiat la Liceul Unirea

    Un moment important al manifestării a fost prezentarea personalității generalului aviator Andrei Popovici. Comandorul Jănel Tănase a prezentat informații inedite despre generalul aviator Andrei Popovici, vrânceanul care a studiat la Liceul Unirea și care, în Primul Război Mondial, a condus Grupul 2 Aeronautic Tecuci. Născut în stația Cotești, localitatea Golești, Andrei Popovici a fost un general aviator al Vrancei care a condus activitățile aviației militare în luptele din 1917. „Practic, va concentra aici, în poarta Focșanilor, pe linia de la Mășești, aproape trei sferturi din aviația militară a României. Dacă aviația militară a efectuat opt mii de ore de zbor în campania 1917, grupul lui Andrei Popovici va face mai mult de jumătate din aceste misiuni”, a menționat comandorul Jănel Tănase. Ulterior activităților din Primul Război Mondial, generalul Andrei Popovici a fost comandatul Grupul 4 Aviație Instrucție, directorul Aeronauticii în Ministerul de Război, director general al uzinei I.A.R., director al liniilor aeriene române LARES. Este cel care înființează aeroclubul de la Brașov, școala de zbor fără motor de la Sânpetru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here