GALERIE FOTO :Cicliști belgieni pedalează pentru a sprijini bătrânii români, care trăiesc în mediul rural
GALERIE FOTO :Cicliști belgieni pedalează pentru a sprijini bătrânii români, care trăiesc în mediul rural
GALERIE FOTO :Cicliști belgieni pedalează pentru a sprijini bătrânii români, care trăiesc în mediul rural
Voteaza :

Articolul a primit 1 voturi

12 cicliști belgieni au demarat un proiect inedit de promovare a necesității  serviciilor de îngrijiri la domiciliu în România și pentru a colecta fonduri, necesare furnizării unor astfel de servicii în comunități rurale din țara noastră. Campania „Pedalăm pentru vârstnici“ se desfășoară în perioada 13-21 septembrie 2017, sub sloganul „Bătrânii din rural au și ei dreptul la servicii de îngrijire medico-socială“.
Ideea ineditului proiect a venit după ce s-a constatat că România este pe ultimele locuri în Europa în ceea ce privește serviciile de îngrijire pe termen lung acordate persoanelor de vârsta a treia. Această concluzie a fost trasă în urma unei evaluări a nevoilor de la nivelul comunităților sale, Fundația Româno-Belgiană The Open Network for Community Development (TON) realizând în 2014 un Plan Master de servicii socio-medicale, care își propune dezvoltarea de servicii necesare populației din rural. Serviciile de îngrijiri la domiciliu reprezintă o prioritate în acest Plan.
Campania a demarat ieri, în municipiul Buzău, iar în prima zi au fost parcurși 109 kilometri pe ruta Buzău - Focșani. De reținut că traseul ales nu a fost unul nici ușor și nici foarte scurt, cicliștii belgieni ajungând, ieri, la prânz în localitatea vrânceană Dumitrești. Aici au fost întâmpinați de primarul comunei, Petrică Dogaru, dar și de mai mulți locuitori. Ei au fost înntâmpinați cu pâine și sare, dar și cu tradiționala țuică de prună de Dumitrești, licoare ce a fost îndeung apreciată de cei 12 cicliști. Pentru efortul depus, dar și pentru scopul nobil al acestei acțiuni, fiecare ciclist a primit din partea primarului Dogaru câte o medalie. „Apreciez foarte mult activitatea Fundației TON și mai șltiu că tot ceea ce faceți, faceți din respect pentru țăranul român care, de multe ori, nu beneficiază de condițiile necesare și dorite de trai. Gestul dumneavoastră sensibilizează autoritățile locale, dar și pe cetățenii din comună, în așa fel încât să beneficieze de experiența dumneavostră, iar cu posibilitățile noastre, bătrânii din comuna Dumitrești să aibă o viață mai bună. Comuna noastră are 16 sate, cinci mii de locuitori și există o populație destul de vârstnică și cu multe probleme“, a precizat primarul Petrică Dogaru.
De la Dumitrești, cicliștii belgieni au plecat către Focșani, de unde, în această dimineață, vor pleca pe traseul  Focșani – Târgu Secuiesc, care are o lungime de  121 de kilometri.

Proiect finanțat printr-un grant elvețian


În luna martie 2016, Fundația TON, în parteneriat cu Asociația de Ajutor Mutual Slatina-Timiș (ADAMS), a început implementarea proiectului "Comunități Rurale Active în Furnizarea și Monitorizarea Serviciilor de Îngrijiri la Domiciliu - Creșterea accesului la servicii medico-sociale la domiciliu a bătrânilor din 5 comunități rurale". Proiectul se desfășoară pe o perioadă de 20 de luni, este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției, prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă și are un buget total de 82.300 CHF. Grantul acordat este de 74.050 CHF, iar co-finanțarea asigurată de solicitant și parteneri este în valoare de 8.250 CHF.
Proiectul se desfășoară la nivel național, respectiv în 6 comunități rurale din 5 regiuni ale României: Nord-Est (Moldovița, jud. Suceava și Hodora-Cotnari județul Iași), Vest (Armeniș, jud. Caraș-Severin), Nord-Vest (Batăr, jud. Bihor), Sud-Est (Dumitrești, jud. Vrancea), Centru (Bunești, jud. Brașov). De asemenea, proiectul are o importantă componentă de influențare a politicilor publice în acest domeniu, dezvoltare a rețelei furnizorilor de servicii, creșterea informării decidenților politici asupra soluțiilor cost-eficace de a oferi servicii de calitate vârstnicilor. Partenerii belgieni ai Fundației TON sprijină activitatea de promovare a proiectului prin Campania Pedalăm pentru vârstnici; în perioada 13-21 septembrie 2017, doisprezece cicliști belgieni străbat mai mult de 1000 km în nouă zile, pentru a promova necesitatea serviciilor de îngrijiri la domiciliu în România și pentru a colecta fonduri, necesare furnizării acestor servicii în comunități rurale din România.

O mie de kilometri parcurși în scop caritabil

Programul cicliștilor este următorul: 13/09: Buzău- Focșani 109 km; 14/09: Focșani – Târgu Secuiesc 121km; 15/09 Târgu Secuiesc- Sighișoara 153km; 16/09: Sighișoara- Cîrțișoara 129km; 17/09: Cârțișoara- Curtea de Argeș 115km; 18/09: Curtea de Argeș- Râmnicu Vâlcea 34km; 19/09: Râmnicu Vâlcea – Costești 123km; 20/09: Costești - Pitești 132km; 21/09: Pitești- București 118km. Pe acest traseu se urmărește pe de o parte informarea și conștientizarea populației asupra posibilității organizării serviciilor de îngrijiri la domiciliu, dar și informarea autorităților de la nivel local și județean asupra nevoilor de servicii identificate și a soluțiilor de politici publice posibile pentru acoperirea acestor nevoi.
În cadrul Conferințelor de presă la care vor participa cicliștii belgieni vor fi discutate lecțiile învățate pe parcursul proiectului, vor fi decantate măsurile organizatorice, juridice și financiare ce pot fi luate la fiecare nivel - local, județean, național - pentru a facilita creșterea accesului bătrânilor la servicii de îngrijiri la domiciliu în România.


 

Pagina: 1 - 2 - 3 - 4 | Urmatoarea

 

Galerie foto

 

Equanimity
Data: 14-09-2017
Descriere:


+ Mareste Poza

Equanimity
Data: 14-09-2017
Descriere:


+ Mareste Poza

Equanimity
Data: 14-09-2017
Descriere:


+ Mareste Poza

Equanimity
Data: 14-09-2017
Descriere:


+ Mareste Poza

Equanimity
Data: 14-09-2017
Descriere:


+ Mareste Poza

Equanimity
Data: 14-09-2017
Descriere:


+ Mareste Poza

 

Pagina: 1 - 2 - 3 - 4 | Urmatoarea

Pentru a adauga un comentariu completeaza campurile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

 

COMENTARIU (*)

0 din 350 cuvinte permiseComentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.
Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

3
19
20
23
17
37

Extragerea noroc:  7153125

Harta Focsani
   

Învăţământ

Astăzi și mâine se fac înscrieri în învățământul profesional. Elevii beneficiază de burse și nu dau bac-ul
    Absolvenții de clasa a VIII-a, precum și cei din sesiunile anterioare, care optează să urmeze cursuri în învățământul profesional, au la dispoziție astăzi și mâine să se înscrie la unul dintre liceele din județ care au și clase de învățământ profesional.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost