GALERIE FOTO: Arhiepiscopul Ciprian al Buzăului și Vrancei a participat la evenimentul „Episcopii Unirii“ de la Odobești
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
GALERIE FOTO: Arhiepiscopul Ciprian al Buzăului și Vrancei a participat la evenimentul „Episcopii Unirii“ de la Odobești
GALERIE FOTO:  Arhiepiscopul Ciprian al Buzăului și Vrancei a participat la evenimentul „Episcopii Unirii“ de la Odobești
Voteaza :

Articolul a primit 3 voturi

    „Episcopii Unirii“ este primul dintr-o serie de evenimente ce vor avea loc lunar la Odobești în anul centenarului și organizate de Casa de Cultură „Constantin C. Giurescu” cu sprijinul Primăriei orașului Odobești. La acest eveniment au participat vineri, alături de primarul Daniel Nicolaș, Înalt Preasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian al Buzăului și Vrancei, elevi ai liceelor din oraș, slujitori ai bisericii și odobeșteni.
    Pentru prima dată, slujitorii Bisericii Ortodoxe și ai Bisericii Greco-Catolice din Transilvania au fost omagiați împreună, trecând peste animozitățile generate de politica duplicitară a regimului comunist, care a reușit să-i dezbine pe românii din Transilvania după 1948, pe motive religioase. Preoții, diaconii, monahii, ieromonahii și episcopii ortodocși și greco-catolici din Transilvania au fost în fruntea comitetelor unioniste și au condus delegațiile românilor la Marea Adunare de la Alba-Iulia. Dacă românii din Transilvania nu și-au uitat limba română, nici nu au abandonat legăturile cu frații lor moldoveni și munteni, acest lucru s-a datorat slujitorilor Bisericii, care erau hirotoniți preoți și episcopi în Țara Românească și Moldova, întreținând memoria apartenenței la același neam și aceeași limbă.
    Pentru atitudinea lor, episcopii Ilie Iorest și Sava Brancovici au fost încarcerați, iar ieromonahii Visarion Sarai și Sofronie de la Cioara au murit de frig în temnițele austriece din Kufstein, la fel cum au primit moartea preoții Moise Măcinic din Sibiel și Ioan din Galeș. Nu au fost iertați nici credincioșii care luptau pentru limbă, credință și neam ca de pildă țăranii Oprea Miclăuș din Săliștea Sibiului, Ioan Oancea din Făgăraș, ca să nu mai amintim dramele unor români ca țăranul Tănase Todoran, care a fost ucis și tras pe roată.
    Moartea martirică a sute de creștini le-a dat curaj românilor din Transilvania să-și păstreze limba și credința, să-și boteze copiii cu nume biblice pentru a nu mai fi maghiarizate, iar miracolul 1918 a fost posibil. În memoria celor care au crezut și au murit cu credința că moartea lor nu va fi zadarnică, Casa de Cultură din Odobești le-a dedicat evenimentul de vineri. Au fost omagiați episcopii ortodocși și greco-catolici care în acele momente au luptat de aceeași parte a baricadei pentru salvarea spiritualității românești. Ne referim la Ioan Papp – episcopul ortodox al Aradului – capitala ortodoxă a Transilvaniei la acea dată, copreședinte al Marii Adunări Naționale de la 1 Decembrie 1918; ieromonahul Roman Cioragariu, inițiatorul și primul episcop al reînființatei Episcopii a Oradei; Miron Cristea, episcopul Caransebeșului, unul dintre conducătorii spirituali ai românilor ortodocși la Alba-Iulia; episcopul greco-catolic Demetriu Radu al Oradei; episcopul greco-catolic Valeriu Traian Frentiu al Lugojului; Iuliu Hossu, episcopul greco-catolic al Gherlei.
Cu această ocazie au fost lansate volumele de studii Biserica Ortodoxă Română și Marea Unire, biografiile episcopilor Miron Cristea și Iuliu Hossu, un număr omagial din Ziarul „Lumina” dedicat Unirii de la 1918 și cartea poștală „Episcopii Unirii”.
 

 


Comentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.

Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

3
19
20
23
17
37

Extragerea noroc:  7153125

Harta Focsani
   

Învăţământ

185 de cadre didactice din Vrancea vor gradație de merit; cele mai multe dosare au fost depuse de învățătoare
185 de cadre didactice, din întreg județul Vrancea, și-au depus dosarele pentru obținerea gradației de merit. Acestea își dispută 160 de locuri, scoase la concurs de Inspectoratul Școlar Județean Vrancea (IȘJ).

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost