GALERIE FOTO : 166 de copii au avut „Poftă de Carte” în Vrancea
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
GALERIE FOTO : 166 de copii au avut „Poftă de Carte” în Vrancea
GALERIE FOTO :  166 de copii au avut „Poftă de Carte” în Vrancea
Voteaza :

Articolul a primit 0 voturi

Caravana „Poftă de carte”, inițiată în octombrie 2016 de Asociația OvidiuRo, a ajuns în perioada 13 – 17 martie în județul Vrancea, unde primăriile estimează, pentru anul acesta, un număr total de 2712 de copii care pot beneficia de programul național Fiecare Copil în Grădiniță (FCG). „Vineri, 17 martie, la sediul Instituției Prefectului județului Vrancea a avut loc prezentarea programul național Fiecare Copil în Grădiniță (FCG), precum și discuții cu reprezentanții instituțiilor care sunt, sau ar putea fi implicate, în derularea sa. Lista participanților a cuprins Consiliul Județean Vrancea, Instituția Prefectului Vrancea, Primăria municipiului Focșani, Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, DGASPC Vrancea, AJPIS Vrancea, AJFP Vrancea, Direcția de Sănătate Publică Vrancea, Primăriile comunelor Slobozia Bradului, Chiojdeni, Dumitrești și Asociația OvidiuRo”, se arată în comunicatul de presă trimis redacției noastre.
    În județul Vrancea, 166 de copii de vârstă preșcolară au participat la sesiunile de citit interactiv și au primit câte o carte ilustrată după lecția-degustare desfășurată în grădinițele din Slobozia Bradului (satele Cornetu și Coroteni), Dumitrești (cu satele Găloiești și Biceștii de Jos), Chiojdeni (Sat Luncile) și Focșani, cartier Sud – unde au fost oferite cărți uriașe ilustrate, fructe și legume, materiale educaționale și produse de igienă, ca parte a Caravanei „Poftă de carte”. Părinților prezenți la activități le-au fost oferite informații sau clarificări despre tichetele sociale pentru grădiniță precum și despre alimentația potrivită pentru copii. 
Cele șase destinații au fost selectate cu sprijinul autorităților locale și județene, pe baza statisticilor disponibile referitoare la mărimea populației preșcolare, rata de marginalizare și gradul de cuprindere a copiilor defavorizați în învățământul preșcolar. „În cele 6 localități vizitate, accesul copiilor defavorizați la educație preșcolară este îngreunat de: lipsa spațiului, distanța mare până la grădiniță, fără să poată beneficia de transport școlar, lipsă îmbrăcăminte și încălțăminte și, de asemenea, neprioritizarea educației preșcolare de către părinți sau de către comunitate. Programul, lansat în februarie 2016, încurajează accesul la grădiniță al copiilor care provin din familii defavorizate (sub 284 lei/membru familie venit lunar) prin acordarea lunară de tichete sociale pentru grădiniță, condiționate de prezența zilnică”, se detaliază în comunicatul de presă.
   
Încurajarea cititului și a unei alimentații sănătoase


    Caravana „Poftă de Carte” are ca obiectiv încurajarea cititului interactiv şi a unei alimentaţii sănătoase în grădinițele din comunitățile defavorizate și își propune totodată să informeze părinții cu privire la Legea nr. 248/2015. Caravana beneficiază de suţinerea Carrefour România şi Carrefour Foundation, iar anul acesta școlar, 10.000 de copii defavorizați din toată țara vor primi câte o carte pentru acasă și 1.000 de cărți uriașe ilustrate vor ajunge în grădinițe, în cadrul proiectului.
    Astfel, copiii de vârstă preșcolară, indiferent dacă sunt înscriși sau nu, sunt invitați alături de părinții lor să participe la sesiuni de citit interactiv la grădinița din localitate.
La finalul acestor sesiuni, fiecare copil primește propria carte - „Să mâncăm multe culori“ - personalizată cu numele lui de către profesor, pe care o poate lua apoi acasă. Tema sesiunilor de citit de anul acesta este alimentația sănătoasă, iar activitatea pornește de la o carte publicată inițial în limba engleză și adaptată de OvidiuRo pentru copiii din România. „Misiunea noastră este ca fiecare copil să poată beneficia de educație preșcolară de calitate. Grădinițele din mediul rural sunt, din păcate, slab dotate, cu toate că cei mici își doresc foarte mult jocuri și cărți ilustrate. Copiii sunt încântați când cineva le citește, iar cărțile îi cuceresc instantaneu. Cărțile uriașe pe care le aducem sunt o noutate, iar pentru cei mai mulți dintre ei, cartea pe care o primesc este și prima lor carte – ceea ce este îngrijorător, având în vedere rezultatele unui studiu1 american ce arată că un copil provenind din mediile defavorizate (deci cu acces limitat la resurse educaționale) are în vocabular, în medie, 500 de cuvinte până la vârsta de 3 ani, comparativ cu ceilalți copii, care își însușeșsc 1100 de cuvinte în primii 3 ani de viață. Sperăm ca tehnicile de citit interactiv propuse de noi să le fie utile atât educatorilor cât și părinților – cu impact direct asupra dezvoltării cognitive a celor mici”, a declarat Maria Gheorghiu, cofondator OvidiuRo.
    „Ne bucurăm să putem susține în continuare programul Fiecare Copil în Grădiniţă inițiat de OvidiuRo și devenit în scurt timp – cu implicarea companiilor private, a autorităților publice naționale și locale și unităților de învățământ – un mecanism eficient de combatere a fenomenului părăsirii timpurii a școlii, ce ia amploare în zonele sărace din România. Anul acesta ne dorim să apropiem și mai mult de educație copiii și părinții din mediile defavorizate și să promovăm două mesaje esențiale pentru șansa acestora la o viață mai bună: importanţa cititului interactiv şi necesitatea unei alimentaţii sănătoase”, a transmis, prin intermediul comunicatului de presă, Andreea Mihai, Director de Marketing&Comunicare, PR&Solidaritate, Dinamică Comercială&Pricing Carrefour România.
    Caravana „Poftă de carte” va ajunge la copii defavorizați din toate cele 41 de județe ale țării până la finalul anului acesta școlar, proiectul fiind o continuare firească a Caravanei de vară FCG ce a acoperit 99 de comunități din 15 județe. Carrefour a susţinut și Caravana de Vară FCG, pe parcursul căreia au fost distribuite preșcolarilor un număr de 6000 de cărți, iar peste 3000 de părinți au fost consiliați cu privire la importanța educației timpurii și a cititului împreună cu cei mici.

60 de mii de copii în Programul „Fiecare Copil în Grădiniță”


    Potrivit comunicatului de presă trimis redacției noastre, 60.000 de copii provenind din familii defavorizate au fost înscriși în programul național Fiecare Copil în Grădiniță până în decembrie 2016, dintr-un total de 110.000 estimați de Ministerul Muncii, la nivel național. În medie, 64% dintre copiii atrași în program au avut prezență zilnică în lunile septembrie - decembrie 2016 și au beneficiat de tichetul social pentru grădiniță, un prim rezultat palpabil al legii fiind creșterea frecvenței copiilor. „Legea nr. 248/2015 răspunde obiectivelor cu privire la reducerea abandonului școlar (la 11.3%) și a sărăciei și inechității sociale ce derivă din Strategia Europa 2020. În 2015, rata abandonului școlar în România ajunsese la 19.1% și se estimează că în prezent doar unul din trei copii săraci beneficiază de educație timpurie. România este a doua dintre țările cu cea mai mare inegalitate socio-economică din UE2 iar acest decalaj se reflectă în mod direct în nivelul de alfabetizare și performanțele copiilor la citit. Potrivit Raportului de țară realizat de ELINET3, România este pe locul 23 (din cele 24 de state UE participante la evaluările PIRLS în 2011) cu peste 35% dintre elevii de clasa a IV-a demonstrând probleme serioase la citit (același procent de 35% reprezintă proporția copiilor expuși riscului abandonului timpuriu al școlii)”, se detaliază în comunicatul de presă trimis redacției noastre.
    Misiunea Asociației OvidiuRo este ca fiecare copil defavorizat din România să beneficieze de educație timpurie de calitate – ca șansă de a-și atinge potențialul – și să devină astfel un membru activ al societății. Eficacitatea programului pilot Fiecare Copil în Gradiniță (FCG) al OvidiuRo a determinat Guvernul României să finanțeze componenta de stimulente pentru grădiniță a programului FCG pilot începând cu februarie 2016. Rezultatul: toate familiile care trăiesc sub limita sărăciei pot primi tichete sociale pentru grădiniță în valoare de 50 lei/ lună dacă își aduc copiii la grădiniță în fiecare zi.
 

 

Pentru a adauga un comentariu completeaza campurile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

 

COMENTARIU (*)

0 din 350 cuvinte permiseComentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.


Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

4
21
22
27
24
37

Extragerea noroc:  0622278

Harta Focsani
   

Eveniment

Românii, invitați să planteze stejari în Parcul Memoriei Naționale
Vrâncenii în principal, și românii în general, sunt invitați de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, să participe astăzi (sâmbătă), la cea de-a doua campanie de plantare a stejarilor din Parcul Memoriei Naționale, care va avea loc la Mărășești.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost