GALERIE FOTO : Președintele României vine astăzi în Vrancea, la Mausoleul Mărăști
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
GALERIE FOTO : Președintele României vine astăzi în Vrancea, la Mausoleul Mărăști
GALERIE FOTO :   Președintele României vine astăzi în Vrancea, la Mausoleul Mărăști
Voteaza :

Articolul a primit 1 voturi

Președintele României, Klaus Iohannis va vizita astăzi, Mausoleul de la Mărăști, loc în care va avea loc și un ceremonial militar care va marca 100 de ani de la luptele duse pe aceste locuri în urmă cu o sută de ani, în timpul Primului Război Mondial. După ceremonialul militar, președintele Klaus Iohannis va vizita mausoleul, iar ulterior se va adresa celor prezenți. După alocuțiuni, șeful statului va participa la ceremonia oferirii Drapelului comemorativ „Centenarul Bătăliei de la Mărăști”, care va avea loc pe platoul din fața Mausoleului de la Mărăști.
     Mausoleul de la Mărăști a fost reabilitat printr-un proiect european derulat de Consiliul Județean Vrancea, denumit „Drumul de glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial“. Proiectul de reabilitare a mausoleelor vrâncene, în valoare de aproximativ 7 milioane euro, a fost iniţiat de Marian Oprişan, în anul 2007 și a fost finalizat în 2013. Prin acest proiect, mausoleele de la Focşani, Mărăşti, Mărăşeşti şi Soveja au fost restaurate, consolidate, reabilitate şi introduse într-un circuit turistic împreună cu alte monumente de factură istorică şi religioasă aflate pe traseul „Drumului de glorie“.
    Guvernul a alocat 19.361.000 lei din Fondul de rezervă bugetară pentru organizarea evenimentului „Centenarul Primului Război Mondial - Vrancea eroică - Anul Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz”. Evenimentul va fi organizat de autorităţile şi instituţiile publice locale aflate sub coordonarea Consiliului Judeţean Vrancea. Banii au fost alocați în urma memoriului prezentat de președintele Consiliului Județean Vrancea și al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene (UNCJR) din România, Marian Oprișan, la ultima Adunare Generală a UNCJR. Manifestările propuse de administrația județeană pentru comemorarea eroilor români se vor derula în perioada 17 iulie – 6 august. Printre manifestările ce vor avea loc se numără vernisajul expoziţiei de fotografie „Armata română în Marele Război”, o gală a filmului românesc, „momente evocatoare şi spectacole artistice la Focşani, Mărăşeşti, Mărăşti şi Soveja”, o emisiune filatelică, un concurs de arte vizuale și creație literară „Mărășeștiul în inima mea”, dar și un miting aviatic.
    În cadrul acțiunilor va fi lansată lucrarea „Divizia a VI-a. Jurnal de operațiuni” și va fi organizată sesiunea științifică „100 de ani de la luptele de la Mărăști și Mărășești”. Vor mai fi realizate materiale de promovare în scop turistic a judeţului şi localităţilor unde au avut loc bătăliile din Primul Război Mondial. Totodată, va fi creat un website al evenimentului, iar manifestările vor fi mediatizate în mass-media scrisă şi audio-video locală şi naţională. Banii alocați de executiv vor fi utilizați pentru lucrările de reabilitare a ansamblului Statuia Victoriei de la Tişiţa - Mărăşeşti, reabilitarea Parcului Joffre din Mărășești, refacerea marcajelor bătăliilor de pe teritoriul județului Vrancea, realizate după Primul Război Mondial „Întru slava eroilor neamului”. Va fi realizat un pod din beton armat peste pârâul Alba pe DJ 205K și un pod peste pârâul Dragomira (Soveja).
    În premieră, va fi realizat un Parc al Memoriei Naţionale „Stejarii României - 100 de ani de istorie şi demnitate”, care presupune plantarea a 335.000 de puieţi de stejar, „care să se constituie într-un memorial viu dedicat fiecărui militar al Armatei Române care şi-a jertfit viaţa pentru înfăptuirea Marii Uniri de la 1918”. La o densitate de cincii mii puieți la hectar, înseamnă un parc cu o suprafață de peste 60 hectare.
    În memoriul trimis Guvernului de președintele Marian Oprișan se arată că România a parcurs și va parcurge, din anul 2016 până în 2018, trei evenimente centenare de înaltă rezonanță istorică, al căror centru și liant este, incontestabil, Bătălia de la Mărășești, de la 6 august 1917, care aduce Vrancea în prim-planul activităților dedicate acestor eroice evenimente. De altfel, pentru comemorarea Primului Război Mondial, în fiecare an pe agenda Consiliului Județean sunt incluse o serie de evenimente dedicate eroilor căzuți pe câmpurile de luptă de la Mărăști – Mărășești – Soveja, grupate sub titulatura „Vrancea eroică”. „Pentru noi, diriguitorii locuitorilor acestor meleaguri, aniversarea celor 100 de ani de la desfășurarea marilor bătălii din ținutul Vrancei reprezintă, în anul de grație 2017, piatra de încercare în realizarea unei serii de evenimente cu adevărat memorabile, considerând că importanța Centenarului 2017 este cel puțin egală cu momentul inaugurării Mausoleului de la Mărășești, din anul 1938, la care a participat întregul Guvern al României de la acea vreme, în frunte cu Primul-Ministru de atunci, Patriarhul României, Miron Cristea. Suntem convinși că evenimentele comemorative pe care le propunem vor contribui la conștientizarea faptului că, fără intrarea României în război, fără victoria răsunătoare de la Mărășești, marile puteri nu ar fi recunoscut, prin tratatul de pace de la Versailles, Marea Unire de la 1 Decembrie 1918“, arată șeful administrației județene. 

 

Pentru a adauga un comentariu completeaza campurile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

 

COMENTARIU (*)

0 din 350 cuvinte permiseComentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.Intamplari neadevarate

FLASH NEWS NATIONAL
47
8
35
18
26
2

Extragerea noroc:  0633869

Harta Focsani
   

Ştiri din judeţ

Aproape O MIE DE FAMILII din Adjud s-au trezit cu datorii la întreținere. Președinta UAP Vrancea, Violeta Balica, și casiera Laura Mitrașc se acuză reciproc
    Aproape o mie de familii care locuiesc în blocurile din municipiul Adjud au aflat la începutul anului că au datorii restante la întreținere din anii trecuți deși majoritatea știau că sunt la zi cu plata facturilor.

POZA ZILEI

Să nu ne udăm la picioare

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost