GALERIE FOTO: Țesutul la război, o artă redescoperită la Păunești
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
GALERIE FOTO: Țesutul la război, o artă redescoperită la Păunești
GALERIE FOTO:  Țesutul la război, o artă redescoperită la Păunești
Voteaza :

Articolul a primit 2 voturi

    Arta țesutului la război a fost reînviată la Păunești de o iubitoare a tradițiilor strămoșești. Atena Chiriac a vrut să șteargă praful de pe războiul de țesut al bunicii și să le arate copiilor și tinerilor din localitate și nu numai, o îndeletnicire a femeilor din comună din urmă cu câteva decenii. Aceasta ne-a povestit că cel mai greu i-a fost să identifice în satele comunei câteva femei care își mai amintesc cum se țese la război pentru a le arăta și copiilor. Astfel, în perioada septembrie-decembrie 2017, în comuna Păuneşti a fost iniţiat şi implementat de către Asociaţia “Aripi şi Zâmbete Colorate pentru Bunici şi Nepoţi” Păuneşti proiectul “New Skills for Youth between Tradition and Modernity”. Acest program a avut ca scop conştientizarea de către copii şi tineri, a necesității implicării personale pentru cunoaşterea şi păstrarea meşteşugurilor locale. În cele patru luni, cât a durat derularea proiectului, s-au organizat 17 ateliere de ţesut, a câte aprox. 3 ore/ atelier, în cadrul cărora au participat 32 de elevi de la Școala Gimnaziala Păuneşti (25), de la Colegiul Tehnic “Gheorghe Balş” Adjud (6) şi de la Colegiul Naţional “Emil Botta”Adjud (1).  
    Interesați de arta țesutului la război s-au arătat Acatrinei Andrei, Andronic Andreea, Andronic Alexandru, Andronic Anca, Asavei Emanuel, Bodolan Andrei, Bodolan Alexandra, Bostan Petronela, Braga Georgiana, Butuc Cătălina, Berbecea Ionuţ, Cantea Emanuela, Clapon Irina, Chiriac Iulian, Chiriac Valentin, Chiriac Georgiana, David Trandafir, Dumitriu Andrei, Năstase Mădălina , Popa Cristinel, Onea Mihaela, Oana Cosmin, Oana Ștefănuț, Pintilie Andrei, Pintilie Gheorghiţă, Roşu Luminiţa, Sandu Mihai, Sandu Ana, Sandu Larisa, Ignat Ana, Ignat Teodora şi Ştefan Elena.
    În timpul orelor petrecute la atelier, cei mici au dobândit cunoştinţe, abilităţi şi deprinderi artistice şi motrice în arta ţesutului la războiul tradiţional  sub îndrumarea ţesătoarelor localnice: Zarafina Păduraru, Săftica Novac, Maria Fâsan și Maria Chiriac. Rodul muncii lor sunt covoraşele tradiţionale, care au în compoziţie bumbac 50%, lână de oaie 25% şi PNA 25%. Acestea au fost expuse  la Casa de Cultură “Tudor Vornicu” Adjud, în cadrul Festivalului “Obiceiuri şi Tradiţii Româneşti” ediţia a VII-a, organizat de Colegiul Tehnic “Gh. Balş” Adjud şi  tot în decembrie, în cadrul evenimentului “ Peisaje Ţesute cu Muzică”, organizat de Clubul Micilor Artişti Adjud.  

Sunetul vatalelor a răsunat din nou la Păunești


     Întreaga activitate a fost coordonată de Atena Chiriac din Păunești, o tânără dedicată tradițiilor și artei în general. Aceasta ne-a spus că dragostea pentru artă și tradiție străbună o moștenește de la bunica ei, care întreaga viață a iubit frumosul, pe care l-a creat cu multă migală, împletită cu dragoste și pasiune din lână și urzeală. Și astăzi, covoarele și cuverturile țesute de ea sunt păstrate de nepoată, care pe lângă dăruirea pentru tradiție a învățat că tot ceea ce este frumos trebuie să continue și fără tradiție nu se poate crea nimic nou. “De mică am ştiut ce este un război de ţesut, urzitoare, suveica, spata, vatale, iţe, sul şi mosorele. Sunetul iţelor cum se schimbă şi bocănitul spetei în urzeală au fost parte din copilăria mea. Eram fascinată de modelele cuverturilor ţesute de bunica şi de meticulozitatea cu care număra şi alegea fiecare fir de aţă şi lâna, respectând modelul pe care şi-l crea pe hârtia milimetrică. Astăzi, sunetul vatalelor mai răsună suav din câte un colţ de casă. Atât de suav, încât, aveam impresia că o să se stingă … ! Acest fior m-a îndemnat să scriu acest proiect prin care am vrut  să readuc la viaţă arta de a ţese. Operele de artă născute din sufletul şi mâinile străbunicilor şi bunicilor noştri, care ştiau să-şi aleagă cu foarte mare atenţie materialele şi culorile, care le aduceau un confort şi un plus de veselie, atât lor cât şi celor din jur, merită să fie cunoscute şi preţuite de generaţiile viitoare.
    Acest proiect a prins viaţă  datorită susţinerii Fundaţiei “TELUS Internaţional România Community Board” către care mă îndrept cu recunoştinţă şi mulţumire. De asemenea, le mulţumesc doamnei Viorica Ghinea de la ACE-ES România, domnului Valentin Mitrofan  și doamnei profesoare Anca Feraru de la Colegiul Tehnic “Gh. Balş” Adjud, doamnei directoare Mihaela Frangolea şi doamnei profesoare Mihaela Enache de la Şcoala Gimnazială Păuneşti, domnului director Ionel Catană al Casei de Cultură Adjud, membrilor Primăriei Păuneşti. De asemenea, aș vrea să le mulțumesc și copiilor care au avut deschidere să vină la atelierele organizate și mai ales părinților care i-au încurajat  să învețe câte ceva dintr-un meșteșug din care bunicile și străbunicile noastre au făcut o artă”
, ne-a declarat Atena Chiriac, coordonatoarea proiectului.
    Proiectul s-a încheiat la finalul lunii decembrie prin expoziţia “Arta ţesută şi pictată pe pânză” a Clubului Micilor Artişti Păuneşti, din cadrul festivităţii dedicate “Naşterii Domnului” organizate de Şcoala Gimnazială Păuneşti la Căminul Cultural din localitate. Potrivit informațiilor furnizate de coordonatoarea proiectului, astfel de ateliere vor mai avea loc la Păunești, pentru că proiectul a avut succes, iar tradițiile trebuie păstrate și, mai ales, transmise generațiilor viitoare. 

 


Comentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.
Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

3
19
20
23
17
37

Extragerea noroc:  7153125

Harta Focsani
   

Învăţământ

GALERIE FOTO: Grădiniță estivală în iulie și august, la Focșani; părinții vor plăti mâncarea, Consiliul Local va deconta restul cheltuielilor
    Inspectoratul Școlar Județean Vrancea (IȘJ), în parteneriat cu Primăria Municipiului Focșani, derulează un proiect de grădiniță estivală, menit să vină în sprijinul părinților care au copii de vârstă preșcolară și nu au cu cine să îi lase acasă pe perioada verii, când este vacanță în sistemul de învățământ.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost