GALERIE FOTO: „Brâul de la Jitia“ pe scena din Cerna
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
GALERIE FOTO: „Brâul de la Jitia“ pe scena din Cerna
GALERIE FOTO: „Brâul de la Jitia“ pe scena din Cerna
Voteaza :

Articolul a primit 1 voturi

    Echipa de dansuri bărbătești „Brâul de la Jitia“ a reprezentat comuna Jitia la manifestarea cultural-artistică interetnică „Coșia din Cerna“ din Tulcea. Evenimentul a avut loc vineri, 1 iunie și a fost organizat de Primăria și Asociația  „Altona” din comuna Cerna, județul Tulcea, participând ansambluri din județele Brăila, Galați, Constanța, Vrancea și Tulcea. Coșia este o întrecere hipică  străveche a crescătorilor de cai din localitate, fiind premiați primii trei câștigători  dar și cel mai frumos cal. Coșia s-a finalizat cu un bogat program artistic, pe scenă urcând artiști de diferite naționalități precum bulgari, lipoveni, greci, armeni, macedoneni, turci, megleni și români. Conform datelor furnizate de învățătoarea Petruța Lalu, în coregrafia lui Lucian Lalu și însoțiți de primarul localității, Ion Păun, dansatorii din Jitia au avut o evoluție spectaculoasă, fiind aplaudați  de cei prezenți. Reamintim că apariția Ansamblului „Brâul de la Jitia“ își are originea în tradiția populară, respectiv întrecerile de joc ale brâului, dintre flăcăii satelor, atunci când încercau să-și arate măiestria dansului. Lucian Lalu spune că „Brâul de la Jitia“ este unicat în țară prin faptul că în timpului jocului de brâu, dansatorii execută niște cârlige, adică fac o săritură în spate. „Denumirea de «Brâul de la Jitia» a apărut în anul 1966, ca formație de dans bărbătesc, când s-a separat de restul suitelor mixte. El de fapt se juca la petreceri, între flăcăi, pe concurență. «Brâul de la Jitia» diferă de alte zone prin faptul că are «cârlige», adică un pas pe spate și un salt al întregului corp, fiind inventat aici, la Jitia, unic în țară“, a declarat coregraful Lucian Lalu, într-un articol în Monitorul de Vrancea, în urmă cu ceva timp. 

 


Comentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.

Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

24
49
42
3
21
41

Extragerea noroc:  2173238

Harta Focsani
   

Infracţional

Vrâncean PATRON DE SCLAVI în Italia; aceștia locuiau într-un beci, fără apă și lumină, și mâncau alimente cu viermi
Un vrâncean a primit mandat de arestare provizorie şi urmează să fie trimis în Italia pentru a fi cercetat într-un dosar al poliţiei din peninsulă.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost