Furnicile își sacrifică semenii grav bolnavi din colonie pentru a preveni răspândirea infecţiilor (studiu)
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
Furnicile își sacrifică semenii grav bolnavi din colonie pentru a preveni răspândirea infecţiilor (studiu)
Furnicile își sacrifică semenii grav bolnavi din colonie pentru a preveni răspândirea infecţiilor (studiu)
Voteaza :

Articolul a primit 1 voturi

O nouă cercetare publicată marţi în jurnalul eLife sugerează că epurarea este o practică importantă în cadrul coloniilor de furnici acţionând ca un mecanism de apărare contra infecţiilor, informează Phys.org şi UPI. O echipă de oameni de ştiinţă din mai multe ţări a descoperit că furnicile Lasius neglectus îşi sacrifică semenii care sunt prea bolnavi şi nu se pot vindeca. Aceştia sunt ucişi pentru a se preveni astfel răspândirea infecţiilor.
Cercetătorii din Austria, Germania şi Marea Britanie au studiat modificările comportamentale faţă de indivizii infectaţi cu metarhizium, fungi patogeni cu potenţial mortal care se pot transmite de la o furnică la alta. ''Furnicile pot mirosi dacă membrii coloniei lor sunt grav bolnavi'', a declarat într-un comunicat de presă Christopher Pull, cercetător în cadrul universităţii britanice Royal Holloway. Aceşti fungi reprezintă un pericol pentru întreaga colonie chiar şi în situaţia în care doar un singur exemplar intră în contact cu sursa infecţioasă, ''astfel că furnicile au adoptat o modalitate eficientă pentru a face faţă: îşi omoară colegii cu infecţii grave'', după cum a precizat Pull.
Testele efectuate au demonstrat că furnicile îşi sacrifică semenii injectându-i cu acid formic, substanţă ce ucide atât fungii cât şi individul infectat. ''Furnicile încearcă mai întâi să scape de fungi'', a precizat Sylvia Cremer, profesor în cadrul Institutului pentru Ştiinţe şi Tehnologie din Austria. ''Ele au grijă de membrii contaminaţi cu patogeni din cadrul coloniei periindu-le intensiv corpurile pentru a scăpa de sporii ciupercii. Însă, dacă astfel nu este prevenită infecţia ele îi omoară pe membrii infectaţi din colonie", a adăugat Cremer. Furnicile produc hidrocarburi în exoschelet. Compuşii servesc pe post de mecanism de comunicare.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că furnicile bolnave produc hidrocarburi în exces, modalitate prin care îşi anunţă semenii cu privire la îmbolnăvire. Celulele umane se comportă în moduri similare. Cele infectate produc semnături chimice pentru a ajuta sistemul imunitar să le identifice şi să le atace. ''Aceasta este o descoperire foarte interesantă'', a declarat Pull. ''Furnicile din cadrul unei colonii colaborează la fel ca celulele din corp, cele sănătoase acţionând precum leucocitele pentru a le omorî pe cele pe care le percep drept o ameninţare'', a adăugat acesta.


 

 


Comentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.
Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

3
19
20
23
17
37

Extragerea noroc:  7153125

Harta Focsani
   

Învăţământ

Astăzi și mâine se fac înscrieri în învățământul profesional. Elevii beneficiază de burse și nu dau bac-ul
    Absolvenții de clasa a VIII-a, precum și cei din sesiunile anterioare, care optează să urmeze cursuri în învățământul profesional, au la dispoziție astăzi și mâine să se înscrie la unul dintre liceele din județ care au și clase de învățământ profesional.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost