FARMECUL TANDRU ȘI MORALIZATOR AL POVESTIRII
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
FARMECUL TANDRU ȘI MORALIZATOR AL POVESTIRII
Voteaza :

Articolul a primit 5 voturi

Indiscutabil există un dar al povestirii. Aşa cum se îmtâmplă în viaţă, auzi adesea, chiar fără să vrei, oameni povestind. Despre orice. Simplităţi ambigui sau întâmplări majore. În tren, la frizerie, la piaţă şi, în general, peste tot. Aşa încât, ajungi să crezi că viaţa nu-i decât acest lung şir de povestiri care se amestecă între ele şi din când în când, se trezesc miraculos pentru a-şi găsi înţelesurile uitate, în tine.
Succesul poveştii este susţinut atât de capacitatea de observaţie a povestitorului (pe ce pune reflectorul, ca să zicem aşa), cât şi de tandreţea limbajului. Să ne aducem aminte de harul părintelui Ilie Cleopa, care, atunci când vorbea, cu un umor bun care de multe ori îi juca în ochii acoperiţi de sprâncenele stufoase ca o luminiţă, captiva mulţimile venite să-l asculte. Povestite de el, parabolele din evanghelii luau forma delicată a sufletului românesc, în timp ce locurile de la Sihăstria, unde monahul îşi găsise înţelepciunea în superba lui bătrâneţe, insinuau o intimitate ce stătea la baza calmului lumii.
Să crezi cu tărie că o viaţă poate fi o poveste, aceasta poate fi cea mai bună dovadă că nu eşti un idiot. Nu demult, la interval de câteva zile, în împrejurări şi locuri cu totul şi cu totul diferite, mă aflam în situaţia  plăcută de a mă lăsa dus de valurile povestirii. Prima întâmplare pe care vreau s-o (in)evoc este legată de tânăra profesoară Dana Ţolea, care a citit câteva texte literare în şedinţa de luni, 20 octombrie 2014, a cenaclului Duiliu Zamfirescu din Focşani. În speţă, mă refer la o povestire scrisă în manieră avangardistă, în care doi fraţi de sânge albastru ajunşi stăpâni peste două regate vecine (unul mirosea a levănţică, altul a zmeură!), pun la cale să se întâlnească după foarte multă vreme de ostilitate. Ei bine, ziua întâlnirii este hiperbolizată de scriitoare, iar întâlnirea propriu-zisă este pregătită cu minuţiozitate.
Numai că autoarea povestirii ne lasă cu ochii în soare, la scena în care cei doi regi se îmbrăţişează şi încheie brutal textul cu imaginea cronicarului curţii care se duce la culcare, învins de bătrâneţe şi somn. Astfel, rămânem în minte cu imaginea blândă a bătrânului care se duce la culcare, uşor aplecat în faţă, târându-și pe podele încălţările grele de protocol. De fapt, el este personajul, întruchiparea omenescului în povestire. Tot ceea ce s-a întâmplat până în acel punct al povestirii, poate să nu se fi petrecut niciodată sau nu merită să fie reţinut. Doar mersul aplecat al cronicarului, printre coloane.
A doua poveste, este, pur şi simplu, o relatare. Un şofer dintr-un minister public ducea, cu autoturismul instituţiei, aerisit bine, evident!, doi şefi dintr-un loc în altul din ţară. Cei doi stăteau tolăniţi (termenul îi aparţine povestitorului) pe bancheta din spate a maşinii şi vorbeau aferaţi despre treburile ţării. Cum o să-l pună la punct pe cutare sau pe cutare directoraş din teritoriu, ce legi să facă şi, în principiu, despre treburile ţării. Unul dintre ei ajunsese să exacerbeze atât de mult realitatea încât, atunci când îşi apela pe mobil feciorul, i se adresa acestuia cu domnule ministru…
Ca şi în povestioara Danei Ţolea, imaginea celor doi ştabi se estompează şi nu rămâne în mintea ascultătorului decât imaginea povestitorului care conduce maşina, lăsând în urmă satele mici prin care treceau. În ambele situaţii, povestitorul, prin fineţea observaţiei, discreţie şi onestitate, este personajul moralizator. De reţinut.

                                                        GOIA LILI


 

 

1 COMENTARII - ADAUGA-L PE AL TAU

COMENTARII AFISATE CELE MAI VECHI PRIMELE
  • felicitari pentru articol. cunosc o intamplare cu un sofer de institutie publica mult mai tare.

    DE DUMITRU POPA, postat pe 29-10-2014, la 16:02

Pentru a adauga un comentariu completeaza campurile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

 

COMENTARIU (*)

0 din 350 cuvinte permiseComentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

9
37
41
33
47
25

Extragerea noroc:  9241145

Harta Focsani
   

Social

Comisarul șef de poliție Mirela Chiriac: „Am văzut o stea căzând în Siret, am început să plângem și am spus «Tomiță nu mai e...»”
    Comisar-șef Mirela Chiriac, șef Centru Operațional din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Vrancea, se numără printre primele femei din poliția vrânceană, de după 1989.

POZA ZILEI

Primele două zile de primăvară la Focșani

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost