Este fidelitatea doar o convenţie socială? Explicațiile psihologului Andra Tănăsescu
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
Este fidelitatea doar o convenţie socială? Explicațiile psihologului Andra Tănăsescu
Este fidelitatea doar o convenţie socială? Explicațiile psihologului Andra Tănăsescu
Voteaza :

Articolul a primit 1 voturi

    Nevoia de relaționare este una dintre nevoile esențiale ale omului. Suntem construiți în așa fel încât avem nevoie unii de alții pentru a supraviețui. Așadar, relațiile - de prietenie, de familie și de cuplu - sunt deosebit de importante, având o influență considerabilă asupra mai multor paliere ale dezvoltării umane. În ceea ce privește relația de cuplu, mai devreme sau mai târziu, apare un aspect al acesteia, ce naște mai multe dezbateri şi chiar certuri în cuplu: Fidelitatea.
    Mulţi se întreabă: Ce înseamnă fidelitatea cu adevărat?, De unde provine ea?, Care sunt limitele ei?, De ce sunt tentaţi oamenii să calce strâmb? etc. În timp ce unii sunt de părere că aceasta vine odată cu întâlnirea „sufletului pereche”, a acelei persoane mult visate care să completeze „părțile lipsă”, alții sunt de părere că fidelitatea pur și simplu nu există și că fiecare persoană în parte ajunge să fie tentată, mai devreme sau mai târziu, de un alt potențial partener. 
    În opinia psihologului Andra Tănăsescu, fidelitatea înseamnă, întâi de toate, asumare; poate auto-impusă în unele cazuri, însă este o alegere conştientă pentru oamenii care doresc stabilitate. “Fidelitatea presupune, din acest punct de vedere, o asumare conștientă a deciziei de a fi cu o anumită persoană. Pentru ca acest lucru să fie posibil, este nevoie de maturitate, din punct de vedere psihologic, și mai ales din punct de vedere emoțional. O persoană imatură din punct de vedere emoțional, în momentul în care va întâmpina prima provocare în relație, va fi mai mult sau mai puțin tentată să se refugieze în altă parte, din lipsă experienței sau a curajului necesar pentru a face față și a rezolva situația cu care se confruntă”, explică psihologul Andra Tănăsescu.
    Specialistul în relaţii de cuplu este de părere că maturizarea psiho-emoțională ține de mai mulți factori: începând de la exemplele familiei, modul de viață, tipurile de relații, până la interacțiunea cu mediul social.

Imaturii sunt mai tentaţi să înşele


    O persoană imatură din punct de vedere psihologic, deși va avea capacitatea de a iubi necondiționat, de a își deschide inima, nu va cunoaște îndeajuns de bine modalitățile potrivite pentru a face toate aceste lucruri.  “În timp ce, din punct de vedere emoțional, va simți, se va putea conecta, din punct de vedere cognitiv-comportamental nu va avea un „vocabular” suficient de dezvoltat care să îi permită să manifeste ce simte într-un mod sănătos. Astfel, pot să apară diferite comportamente sau reacții nepotrivite, neînțelese de către celălalt, agitație, nesiguranță, neclaritate, incoerență, ș.a.m.d. Pe de altă parte, imaturitatea emoțională corespunde unui tip de persoană deosebit de inteligentă, rațională, care poate întâmpina dificultăți în a se conecta sau a manifesta corespunzător ceea ce simte. De cele mai multe ori, situația cu care se confruntă aceste persoane este aceea de a rămâne blocați la nivel cognitiv, în gânduri, fără a se putea conecta (sau fără a vrea să o facă) la nivel emoțional. În acest caz pot apărea, spre exemplu, două tipuri de reacții. Poate fi o persoană deosebit de rațională, care va gândi fiecare senzație pe care o simte, va căuta să îi dea sens privind totul din postura de observator, detașat de emoție în sine. O altă posibilitate este aceea a unei persoane care simte intens emoția, însă îi lipsește cunoașterea sau capacitatea de înțelegere a acesteia și a modurilor de gestionare și exprimare sănătoase”, declară psihologul Andra Tănăsescu.
    Indiferent de situație, psihologul este de părere că fidelitatea în cuplu se leagă foarte strâns de asumarea responsabilității, față de propriul bine și față de binele celuilalt. Iar acest lucru ține de un nivel de maturitate atât în plan psihologic cât și în plan emoțional. Maturitatea obținută din experiențe, din lucrurile învățate prin trăirea diferitelor momente și situații de viață, duce la construirea abilităților necesare pentru a construi o relație sănătoasă, armonioasă, bazată pe respect, apreciere reciprocă, încredere și iubire.
    Andra Tănăsescu, vicepreședinte al Asociației ”Generația Iubire” și al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică INLPSI, este Psiholog, Trainer NLP și Consultant Panorama Socială. A urmat studiile în psihologie, având formarea în terapia de cuplu și familie. Cu experiența de instructor de dans, fiind atrasă de conexiunea dintre minte, emoții și corp, urmează o formare în terapia prin dans și mișcare. După ani de experiență în training și susținerea evenimentelor corporate, oferă prin îmbinarea psihologiei, cu NLP-ul și tehnici de conștientizare și conectare corporală, o experiență completă de auto-cunoaștere și evoluție personală.

Dr. Tănase Tasenţe
Plus Communication


 

 


Comentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.Intamplari neadevarate
FLASH NEWS NATIONAL16
36
34
30
43
27

Extragerea noroc:  5429681

Harta Focsani
   

Actualitatea

Serviciu de permanenţă la sediul primăriilor din cauza CODULUI PORTOCALIU de viscol
    Administraţia Naţională de Meteorologie a emis miercuri, 17 ianuarie a.c., o avertizare meteorologică – COD PORTOCALIU, valabilă şi pentru judeţul Vrancea, în intervalul 17 ianuarie, ora 18.00 – 18 ianuarie, ora 20.00, conform căreia vremea se va înrăutăţi considerabil.

POZA ZILEI

Puțină zăpadă

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Cum vă pregătiți pentru iarnă?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost