Episodul 51 – Un editorial terifiant despre „mafia“ „doamnelor“
 • Micsorare text
 • Marire text
 • Tipareste articol
 • Trimite unui prieten
 • Inscriere RSS
Episodul 51 – Un editorial terifiant despre „mafia“ „doamnelor“
Episodul 51 – Un editorial terifiant despre „mafia“ „doamnelor“
Voteaza :

Articolul a primit 3 voturi

 Trebuie să-mi înscriu fetiţa în clasa pregătitoare. N-am făcut-o încă şi multe persoane cu care am discutat subiectul se miră de acest lucru, spunându-mi că este foarte târziu, iar „doamnele“ au deja clasele făcute de anul trecut. Am vrut să mă duc la şcoală s-o înscriu la o doamnă învăţătoare despre care auzisem de bine, că e tânără, că are iniţiativă, metode didactice noi… Când să mă hotărăsc însă, aud la bursa zvonurilor că n-ar fi chiar aşa, ba dimpotrivă, părinţii unor foşti elevi se plâng că, la matematică în special, „doamna“ nu se descurca deloc, iar şcolarii nici atâta. Zvonurile m-au debusolat şi uite că m-am trezit la începutul perioadei oficiale de înscriere cu copilul neînscris şi teama că va rămâne pe din afară.
    Pe lângă toate astea, lucrurile pe care le aud ba de la o mamă, ba de la alta, despre sumele de bani, cadourile, atenţiile necesare odată cu înscrierea în clasa pregătitoare îmi creează o imagine înfricoşătoare despre sistemul de învăţământ. Vă spun sincer, sper să nu se confirme nimic din ce am auzit, iar copiii mei să fie educaţi, îndrumaţi şi evaluaţi corect, pentru că la capitolul cadouri şi atenţii stau foarte prost. Cotizez la fondul clasei, la activităţi şcolare, fără probleme, dar de aici şi până la pregătire în clasa I cu „doamna“ mi se pare o distanţă pe care nu vreau s-o parcurg. Ideea e că o să-mi înscriu fetiţa la şcoală şi sper să nimerească la un învăţător sau o învăţătoare cu drag de meserie şi de copii. Şi, normal, sper ca şi ei să-i placă învăţătura, căci, spre deosebire de mulţi alţii, eu încă mai cred că şcoala, cartea ne pot duce sus.
    Cu aceste gânduri în minte, am văzut la mama unei colege de-a fetiţei mele, cu care sunt prietenă pe Facebook, un link către un editorial care mi s-a părut de-a dreptul terifiant şi în care tocmai despre această adevărată „mafie“ a „doamnelor“ se vorbeşte. Editorialul se intitulează „Doamna“.
    „Una dintre cele mai mari nereguli ale şcolii româneşti este selecţia discriminatorie a grupelor de elevi, încă de la Clasa Pregătitoare. Acesta este, în acelaşi timp, şi unicul mod de supravieţuire, ultima venă care mai pompează ceva viaţă într-un organism înţepenit în multe alte suferinţe. „Cele mai bune” învăţătoare din localitate îşi aleg copiii, singure, cu un an-doi înainte. Locurile claselor lor se ocupă, preferenţial, în urma discuţiilor neoficiale cu familiile, la care sunt verificate:

1. statutul social al părinţilor (se caută oameni cu bani – pentru dotarea clasei cu video-proiector, calculator, perdele, chiar şi pupitre noi – sau oameni cu oarece funcţii în comunitatea locală, capabili să impresioneze, prin numele lor, la împărţirea ulterioară a premiilor, diplomelor, medaliilor);

2. gradul de comoditate pe care îl aduce copilul în actul învăţării – preferabil să fie deja capabil să citească, să scrie ordonat etc. I se aplică un test – uneori, acasă, la învăţătoare – în care acesta trebuie să dovedească limpede că nu va fi un „elev problemă”;

3. disponibilitatea părinţilor de a „susţine” emoţional pe „doamna” – de sărbători, de ziua ei, când îi pleacă fiul la facultate, când are termopane de pus sau i s-a stricat mașina de spălat etc.

    După ce selecţia copiilor e făcută „pe sub masă” – în urma veştii care se duce în târg că „doamna îşi strânge clasa” – se formează, la fel de „neoficial”, şi un „comitet” de mame drăguţe şi dedicate care vor strânge bani pentru uniforme, vor comunica dorinţele „doamnei” şi vor întreţine fondul clasei. Toate celelalte familii li se supun orbeşte pentru că, altfel, şi-ar pierde locul în clasă, exact când mulţi alţii – mai întârziaţi – bat la uşă şi fac presiuni, prin intervenţii şi mai creative, ca „doamna” să-l mai accepte şi pe al 31-lea, şi pe al 32-lea, în clasă. De multe ori, se întâmplă să nu poată refuza, pentru că directorul şcolii şi adjunctul lui au şi ei „obligaţiile” lor: anumiţi copii trebuie musai să intre, îngrămădiţi, ce-i drept, dar măcar aleşi pe sprânceană.
    De fapt, unul dintre indicatorii clari ai unei „învăţătoare bune” este numărul mare de buluceli şi intervenţii la uşa ei. Ca să nu mai spun de competiţia acerbă care se stârneşte prin birourile instituţiilor urbei – cea între mamele care se laudă ce şi cât au dat, cum şi când s-au străduit ca puiul să pătrundă într-o clasă „aleasă”.
    Convieţuirea cu „doamna” durează 5 ani, timp în care majoritatea părinţilor realizează că, fiind prea mulţi în clasă, copiii trebuie meditaţi după-amiaza, cu, desigur, persoana care îi cunoaşte cel mai bine: însăşi „doamna”. După școală, la ea acasă, grupele de copii pot primi şi câte o masă caldă, asigurată prin rotaţie, de mămicile conştiincioase. La prima şedinţă, li se spune asta în față părinților, chiar li se demonstrează că, fără solidaritate numerică a copiilor la orele de tutoriat privat – „doamna” nu poate garanta note bune la teste şi concursuri şcolare.
    La acestea din urmă trebuie neapărat să participe şi copiii ai căror părinţi sunt, prin funcţiile lor, stâlpii sociali ai urbei. Comisiile de corectură sunt alcătuite, de regulă, din toate „doamnele bune”, care ştiu prea bine cum e treaba – sunt prietene de ani de zile, domină autoritar cancelariile şi au o relaţie „unsă” cu toţi inspectorii şcolari. În faţa cafelelor de pe masa de corectură, se negociază amical note, se împart premii, astfel încăt să fie toată lumea mulţumită şi sistemul de prindere în plasă a copiilor valoroşi să se perpetueze.“
    Editorialul continuă la fel de înspăimântător şi îl puteţi citi integral pe http://www.contributors.ro/editorial/%E2%80%9Edoamna%E2%80%9D/


 

 

9 COMENTARII - ADAUGA-L PE AL TAU

COMENTARII AFISATE CELE MAI VECHI PRIMELE
 • fugiti de sc 10 am invatat acolo acum 30 de ani si am vrut si copilul sa urmeze aceasi scoala cand mi s a spus ca este de fite si nu se invata nimic nu am crezut.....acum.....

  DE mama, postat pe 14-02-2015, la 08:12

 • Dna Balion, daca ai sa fii un parinte -Gica contra- cum ai fost si pana acum cand ai avut copilul la gradinita... e JALEEE...sa stii si dumneata ca daca lucrezi in presa asta nu inseamna ca esti un pui de Dumnezeu....nu sperii pe nimeni cu asta....

  DE cineva, postat pe 14-02-2015, la 09:11

 • Voi nu sunteti sanatosi la cap, vorba ai si asa_i, si asa nu_i bine. Nu va convine nimic.... aveti probleme grave.cu capul. Mai danb da cand tineai cu PSD-ul cum era? Ia da tu o cautare pe site-u asta, ca sa iti aduci aminte... poate esti uituc. Esti ca Borca al batran. Toata viata a fost comunist, acum, cand au disarut, e impotriva lor. Reflecteaza si tu!

  DE Cu dab in minte, postat pe 14-02-2015, la 09:53

 • Am vrut sa scriu Borcea al batran... mi-a iesit Borca...scuze...

  DE Cu dab in minte, postat pe 14-02-2015, la 09:58

 • Domnule danb, cred ca aveti o mare problema, si nu una de perceptie, ci pur si simplu dati dovada de rea credinta. Drept urmare, nu voi intra in polemica cu dvs. va voi bloca doar comentariul :)

  DE Violeta, postat pe 14-02-2015, la 10:25

 • Cat despre cineva... e greu cu frustrarile astea, nu? :)

  DE Violeta, postat pe 14-02-2015, la 10:29

Pentru a adauga un comentariu completeaza campurile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

 

COMENTARIU (*)

0 din 350 cuvinte permiseComentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.
Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

3
19
20
23
17
37

Extragerea noroc:  7153125

Harta Focsani
   

Învăţământ

GALERIE FOTO: Grădiniță estivală în iulie și august, la Focșani; părinții vor plăti mâncarea, Consiliul Local va deconta restul cheltuielilor
    Inspectoratul Școlar Județean Vrancea (IȘJ), în parteneriat cu Primăria Municipiului Focșani, derulează un proiect de grădiniță estivală, menit să vină în sprijinul părinților care au copii de vârstă preșcolară și nu au cu cine să îi lase acasă pe perioada verii, când este vacanță în sistemul de învățământ.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost