Emisii globale record de dioxid de carbon în 2017
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
Emisii globale record de dioxid de carbon în 2017
Emisii globale record de dioxid de carbon în 2017
Voteaza :

Articolul a primit 0 voturi

Emisiile de dioxid de carbon rezultate din arderea combustibililor fosili au atins, anul trecut, un nivel record de 32,5 gigatone, din cauza creşterii cererii de energie la nivel global şi a scăderii ritmului de eficientizare ale producerii şi consumului de energie, conform unui anunţ dat publicităţii joi de Agenţia Internaţională pentru Energie (IEA), transmite Reuters.
La nivel global, nevoia de energie a crescut în 2017 cu 2,1%, până la echivalentul a 14.050 de milioane de tone de petrol - o creştere dublă faţă de necesarul înregistrat în 2016 - conform estimărilor IEA. Cererea de energie a crescut cu 0,9% în 2016. În intervalul 2011 - 2015 media acestei creşteri a fost tot de 0,9%. Peste 70% din această creştere globală a cererii energetice a fost asigurată prin exploatarea resurselor fosile - petrol, gaze naturale şi cărbune -, iar restul de 30% a fost asigurată din surse regenerabile.
În cursul anului trecut s-a înregistrat o încetinire a progresului în domeniul eficienţei energetice. Prin urmare, emisiile globale de dioxid de carbon din arderea combustibililor fosili au crescut cu 1,4% până la valoarea de 32,5 gigatone - un nou record. "Creşterea semnificativă la nivel global a emisiilor de dioxid de carbon din arderea combustibililor fosili pe anul 2017 ne arată că eforturile pe care le facem în prezent în lupta împotriva încălzirii globale sunt departe de a fi suficiente", a comentat directorul executiv al IEA, Fatih Birol. "Spre exemplu, s-a înregistrat o încetinire dramatică a ratei de creştere a eficienţei energetice la nivel global pentru că factorii de decizie s-au concentrat mai puţin asupra acestui domeniu", a adăugat el.
Emisiile de dioxid de carbon sunt principala cauză a creşterii mediei temperaturilor globale, iar scăderea acestor emisii ar putea duce la evitarea celor mai grave efecte ale încălzirii climatice. "Este necesar ca emisiile globale de CO2 să scadă brusc până în 2020. Această scădere trebuie acum să fie şi mai abruptă, după ce s-a înregistrat o creştere a emisiilor poluante în 2017", conform raportului IEA.
Conform IEA, ţările asiatice sunt răspunzătoare pentru 2/3 din creşterea totală a emisiilor de dioxid de carbon la nivel global. Emisiile Chinei, cel mai mare poluator la nivel mondial, au crescut cu 1,7% până la valoarea de 9,1 gigatone - creştere totuşi limitată de introducerea unor surse de energie regenerabilă şi de trecerea de la centralele pe cărbune la cele pe gaz. Majoritatea ţărilor cu economii dezvoltate au înregistrat creşteri ale emisiilor de CO2, cu excepţia Marii Britanii, a SUA, Mexicului şi Japoniei, care au poluat mai puţin decât în 2016. Cea mai mare scădere a volumului de emisii s-a înregistrat în cazul SUA - 0,5% - până la 4,8 gigatone, scădere explicată prin creşterea incidenţei energiilor regenerabile.
În raport, IEA precizează şi că cererea de petrol a crescut cu 1,6% - adică 1,5 milioane de barili pe zi - de peste două ori media anuală de creştere din ultima decadă, în special din cauza sectorului de transport şi a celui petrochimic. Consumul de gaze naturale a crescut cu 3% - cea mai mare creştere dintre toate formele de combustibili fosili - iar China singură este răspunzătoare de aproximativ o treime din această creştere. Cererea de cărbune a fost cu aproximativ 1% mai mare în 2017, în special din cauza creşterii volumului de energie electrică obţinută în termocentrale în Asia.
Volumul de energie sustenabilă, obţinută din resurse regenerabile (eoliană, solară şi hidro), a crescut cu 6,3%.

 

 


Comentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.


Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

14
18
39
21
45
29

Extragerea noroc:  7936772

Harta Focsani
   

Infracţional

VIDEO și GALERIE FOTO: Mamă a șase copii, OMORÂTĂ de concubin. Femeia era chinuită și bătută frecvent de bărbatul alcoolic
O femeie de 43 de ani a fost găsită decedată în locuința sa din satul Maluri, comuna Vulturu. Primele date arată că femeia a fost omorâtă de concubinul ei în noaptea de luni spre marți. Cei doi ar fi băut împreună luni seara la un magazin din sat și apoi ar fi mers acasă, acolo unde a avut loc nenorocirea.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost