Durerea în cazul nou-născuților poate fi evaluată printr-o nouă metodă care măsoară activitatea cerebrală (studiu)
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
Durerea în cazul nou-născuților poate fi evaluată printr-o nouă metodă care măsoară activitatea cerebrală (studiu)
Durerea în cazul nou-născuților poate fi evaluată printr-o nouă metodă care măsoară activitatea cerebrală (studiu)
Voteaza :

Articolul a primit 0 voturi

Un electrod montat pe scalpul unui nou-născut, aproape de partea moale a capului, poate semnala momentele în care acesta are dureri, în cadrul unei noi metode descrise miercuri în ''Science Translational Medicine'', informează Huffington Post și Science News. Tehnica reprezintă un pas înainte făcut de oamenii de știință în demersul de a găsi cea mai bună soluție pentru determinarea suferinței bebelușilor.
În prezent, medicii se bazează pe o combinație de indicii, precum plânsul, anumite mișcări sau grimasele pentru a evalua eventuala suferință a unui nou-născut. Însă, acești indicatori pot fi înșelători. ''Comportamente similare se petrec atunci când nou-născuții nu au dureri, spre exemplu dacă le este foame sau dacă vor să fie legănați'', susține coautoarea studiului, Rebeccah Slater de la Universitatea Oxford. Evaluarea suferinței în cazul nou-născuților este atât foarte dificilă, cât și extrem de importantă. Faptul că ei nu pot vorbi îngreunează foarte mult acest demers, iar durerea poate fi cu ușurință ignorată, a declarat și Carlo Bellieni, cercetător specializat în durerile pediatrice la Spitalul Universitar Siena din Italia, potrivit Science News.
Noua metodă promite să fie un instrument de evaluare mult mai obiectiv deoarece măsoară activitatea cerebrală.


Slater și colegii săi au examinat activitatea cerebrală în cazul unui grup de nou-născuți cu vârste cuprinse între două și cinci zile. Înregistrările efectuate cu ajutorul electroencefalogramei pe baza semnalelor primite de la electrozii de pe scalp au indicat o activitate a celulelor nervoase în momentul în care bebelușilor li s-a aplicat o înțepătură cu un ac în călcâi pentru prelevarea de sânge. În special un anumit electrod, numit electrod Cz, atașat în vârful capului, a detectat un impuls neural între 400 și 700 milisecunde după evenimentul dureros. Acest răspuns cerebral nu a fost observat și atunci când aceiași bebeluși au fost doar atinși în mod inofensiv pe călcâi sau au fost supuși unor zgomote sau luminii puternice. De asemenea, același tip de răspuns a fost observat în cazul copiilor născuți prematur, între săptămânile 34 și 36 de sarcină.
În forma actuală, metoda nu este suficient de sigură pentru a fi utilizată ca instrument de evaluare definitiv la fiecare nou-născut în parte, deoarece nu toți bebelușii studiați au răspuns în mod similar la durere. Zece din 28 de nou-născuți care au fost înțepați în călcâi nu au manifestat această semnătură neurală, indică cercetătorii. Prin urmare, Slater subliniază că o abordare bazată pe mai mulți indicatori ai durerii s-ar putea dovedi utilă. 

 

Pentru a adauga un comentariu completeaza campurile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

 

COMENTARIU (*)

0 din 350 cuvinte permiseComentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.


Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

12
16
33
45
3
10

Extragerea noroc:  7463834

Harta Focsani
   

Eveniment

Un tânăr de 24 de ani din Vrancea A MURIT, iar o adolescentă a fost rănită, în urma unui accident la Constanța
Florin Alexandru L., un tânăr în vârstă de 24 de ani, din comuna Dumitrești, a murit, iar o adolescentă de 17 ani a fost rănită, după ce maşina în care se aflau a intrat duminică dimineață într-un autobuz oprit la o trecerea pentru pietoni.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost