DSP Vrancea face campanie în județ pentru promovarea vaccinării

1
631


Direcția de Sănătate Publică Vrancea marchează în perioada 24 – 30 aprilie  Săptămâna Europeană a Vaccinării (SEV). Mai multe acțiuni de informare privind vaccinarea vor avea loc în întreaga țară, în această perioadă. În România, campania pentru celebrarea Săptămânii Europene a Vaccinării este coordonată de Ministerul Sănătății, prin Institutul Național de Sănătate Publică, și implementată local de Direcțiile de Sănătate Publică județene și cea a municipiului București.
    Săptămâna Europeană a Vaccinării este o inițiativă regională, condusă și coordonată de Biroul regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Scopul ei în acest an este acela de a crește gradul de conștientizare a populației în privința importanței vaccinării și de a crește acoperirea vaccinală, accentul fiind pus pe activitățile destinate populațiilor vulnerabile.
     Tema globală a campaniei din 2017 este: „Vaccinurile sunt benefice”, iar mesajul central — „Vaccinarea protejează sănătatea în fiecare etapă a vieții”.
    Campania își propune sensibilizarea populației în privința importanței imunizării pe tot parcursul vieții și asupra necesității imperative de creare și susținere a unei imunități de grup în toate comunitățile.
    Săptămâna Internațională a Vaccinării (SIV) a fost inaugurată de OMS în 2003, în America, iar în 2005 a fost adoptată și în Europa, sub numele de Săptămâna Europeană a Vaccinării (SEV). Scopul principal este de a aduce în atenția factorilor decizionali precum și a populației importanța vaccinării în menținerea sănătății indivizilor și a societății.
    Punerea în aplicare pe scară largă a programelor de vaccinare în ultimii 30 de ani a condus la o reducere importantă a cazurilor de boală și a deceselor prin boli care pot fi prevenite prin vaccinare. (…) Epidemiile recente subliniază responsabilitatea regională care este, de fapt, a noastră, a tuturor, de a menține sub control bolile care pot fi prevenite prin vaccinare.
     În perioada 2016-2017, în România au fost confirmate 3446 de cazuri de rujeolă. S-au înregistrat cazuri de rujeolă în 37 județe, cele mai multe cazuri în județele: Caraș-Severin (728), Timiș (711), Arad (640), Mureș (321), Dolj (175), Bistrița Năsăud (129), Cluj (90). 3317 din cazurile confirmate au fost persoane nevaccinate, 89 au fost persoane vaccinate cu o doză de vaccin RRO, 33 au fost persoane vaccinate cu două doze de vaccin RRO, iar 7 cazuri cu status vaccinal necunoscut. S-au înregistrat 17 decese (5 în județul Arad, 4 în județul Timiș, 3 în județul Dolj, 3 în județul Caraș-Severin, 1 în județul Satu Mare și 1 deces în București). Ca măsură de limitare a extinderii epidemiei de rujeolă, la nivel național a fost organizată o campanie suplimentară de vaccinare cu RRO a copiilor nevaccinați și incomplet vaccinați. Campania de vaccinare continuă. Este necesară o acoperire vaccinală de 95% pentru prima și a doua doză de vaccin RRO, pentru atingerea nivelului de imunitate a populației necesar pentru a întrerupe transmiterea endemică.
    În perioada 24-30 aprilie, în țara noastră, sub sloganul „Prevenire. Protecție. Vaccinare.”, se vor derula activități de informare și implicare a publicului țintă, și de abordare a provocărilor legate de vaccinare, precum și organizarea de puncte și sesiuni de vaccinare accesibile comunităților cu risc.
    Potrivit doctoriței Carmen Èšurcan, medic cu competență pe promovarea sănătății, din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, județul nostru nu a înregistrat cazuri de rujeolă. Tot potrivit acesteia, au exista câteva suspiciuni, care însă au fost infirmate. În perioada 24-30 aprilie, reprezentanții DSP vor merge în câteva zone ale județului unde vor împărți materiale de informare cu privire la importanța vaccinării. „O să încercăm să ajungem în cel puțin trei zone, să ducem materialele pe care le avem pentru vaccinare. Se face vaccinarea în momentul ăsta, au început să vină medicii de familie să-și ia vaccinul și se face campania de vaccinare și recuperare, acolo unde vin copii și se adresează medicului de familie. O să ne întâlnim cu asistenții medicali comunitari, că ei sunt cei care de cele mai multe ori fac campania de vaccinare, ei sunt cei care cheamă mamele cu copiii la vaccinare și știu mai bine care sunt situațiile din teritoriu. De asemenea, îi vom avea alături și pe cei care lucrează ca mediatori sanitari în comunitățile de rromi. O să le dăm și lor materialele și probabil că împreună cu doamna doctor responsabilă, o să avem o întâlnire mai lungă, cu mai multe discuții, vizavi de vaccinare, în așa fel încât și ei să știe să răspundă la întrebările părinților. O să stabilim împreună cu doamna doctor de comun acord, care sunt zonele în care să mergem. Înainte de sărbători am fost și am dus o parte din materialele care sunt legate de vaccinarea antirujeolică, pentru că încă această vaccinare este prioritară pentru copiii care au rămas nevaccinați, sau care nu au făcut toate dozele de vaccin. Am dus multe materiale și medicilor de familie, din dorința ca aceste materiale să fie puse la dispoziția părinților, pentru că vaccinarea asta în anumite județe ne-a dat mare bătaie de cap. Nu este vorba de județul Vrancea, noi n-am avut cazuri de rujeolă. Am avut niște suspiciuni, dar toate s-au infirmat, niciuna n-a fost rujeolă, ceea ce este foarte bine. Dar asta nu înseamnă că nu au fost foarte multe cazuri și s-au înregistrat chiar și decese”, ne-a precizat doctorița Carmen Èšurcan, medic cu competență pe promovarea sănătății, în cadrul DSP Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here