Dosarul înscrierii mausoleelor Eroilor din Vrancea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, analizat la Ministerul Culturii
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
Dosarul înscrierii mausoleelor Eroilor din Vrancea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, analizat la Ministerul Culturii
Voteaza :

Articolul a primit 1 voturi

Comisia Națională a Monumentelor Istorice va discuta, în această săptămână, solicitarea privind înscrierea mausoleelor Eroilor din Vrancea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Consiliul Judeţean Vrancea  a început în urmă cu câțiva ani demersurile pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a mausoleelor Eroilor (1916-1919) de la Mărăşeşti, Mărăşti, Soveja şi Focşani. Decizia vine după ce Consiliul Judeţean a finalizat în 2013 proiectul de investiţii  „Drumul de glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial“. Acest proiect a fost un pariu pe care preşedintele Consiliului Județean, Marian Oprişan l-a câştigat deoarece nu foarte mulţi erau cei care au crezut în viabilitatea şi mai ales în finalitatea acestui proiect.
        Prin acest proiect, mausoleele de la Focşani, Mărăşti, Mărăşeşti şi Soveja au fost restaurate, consolidate, reabilitate şi introduse într-un circuit turistic împreună cu alte monumente de factură istorică şi religioasă aflate pe traseul „Drumului de glorie“. Acest traseu cuprinde localităţile Focşani, Mărăşeşti, Panciu, Străoane, Varniţa, Mărăşti şi Soveja. „Vrancea este un ţinut încărcat de istorie care merită ca obiectivele şi monumentele istorice să fie reabilitate pentru ca generaţiile viitoare să poată afla cum înaintaşii noştri au luptat pentru independenţă, pentru libertate, pentru reunificarea naţională“, declara, la finalizarea proiectului, Marian Oprişan. Tot atunci, Oprişan preciza că va face demersurile necesare pentru includerea mausoleelor vrâncene în patrimoniul UNESCO. El a susţinut că luptele purtate la Focşani, Mărăşti şi Soveja, dar şi mausoleele ridicate aici în memoria celor care au murit în aceste lupte sunt la fel de importante ca luptele de la Verdun și Isonzo și trebuie să intre în patrimoniul UNESCO.
 


Procedura pentru înscrierea monumentelor în  Lista Patrimoniului UNESCO


    Înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a mausoleelor eroilor neamului presupune parcurgerea unei proceduri complexe care implică, într-o primă fază, autorităţile judeţene şi cele centrale. Obiectivele propuse trebuie să îndeplinească cel puțin unul din zece criterii de selecție. Într-un raport din 2015, reprezentanții Direcției pentru Cultură arătau că mausoleele eroilor neamului de la Mărășești, Mărăști, Soveja și Focșani îndeplinesc criteriile 2,3 și 4 impuse pentru clasarea în patrimoniul UNESCO. Mai exact, monumentele etalează „o interdependenţă semnificativă a valorilor umane, dintr-o anumită perioadă de timp sau dintr-o anumită regiune culturală a lumii, cu privire la evoluţiile în domeniul arhitecturii sau tehnologie, artei monumentale, urbanismului sau arhitecturii peisagistice”, sunt „o mărturie unică sau cel puţin excepţională a unei tradiţii culturale sau a unei civilizaţii, prezentă sau trecută” și reprezintă „un tip excepţional de clădire, ansamblu arhitectural sau tehnologic, ori un peisaj care ilustrează o etapă semnificativă din istoria omenirii”. Dacă este înscrisă pe lista tentativă, evaluarea candidaturii mausoleelor se face în baza unui dosar de admitere. Acesta trebuie întocmit conform Ghidului operaţional pentru implementarea Convenţiei Patrimoniului Mondial, transmis celor trei mecanisme consultative ale UNESCO: Centrul Internaţional pentru Studierea Conservării şi Restaurării Bunurilor Culturale (ICCROM), Comitetul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor (ICOMOS) şi Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN).Valoarea universală a monumentelor dedicate soldaților căzuți în Primul Război Mondial


    Dosarul candidaturii depus de Franța și Belgia pentru cimitirele și monumentele din Verdun Meuse arătă că siturile funerare din Primul Război Mondial au o valoare universală excepțională. Mormintele și monumentele soldaților căzuți în bătălii mărturisesc despre un nou raport între moartea soldatului și bătălia la care participă. Este pentru prima dată în istoria omenirii când acești soldați sunt, de fapt, civili mobilizați, care aparțin tuturor categoriilor sociale, din toate statele europene. Iar pierderile umane imense, datorate în principal caracterului industrial al Primului Război Mondial au transformat profund obiceiurile funerare. „Doar un nou cult al morților, în care identitatea individuală este, pentru prima dată, recunoscută de toți, aduce un răspuns uman și universal inumanității războiului. Această nouă memorie funerară se exprimă prin cimitirile constituire din monumente individuale care se repetă într-un număr foarte mare. Uniformitatea lor traduce egalitatea în fața morții, prioritară oricăror alte considerente, respectând, în același timp, credințele individuale. Iar înscrierea numelor pe mausolee răspunde voinței de a păstra amintirea combatanților ale căror corpuri nu au fost regăsite sau identificate”, se arată în prezentarea candidaturii franco-belgiene.Interviu despre cinstirea memoriei înaintaşilor


        Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, a acordat un interviu Revistei Clubului de Presă Europa Bruxelles. În interviul realizat de jurnalistul Antonio Buscardini, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea şi al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), Marian Oprişan vorbeşte despre cinstirea memoriei înaintaşilor noştri care s-au jertfit pentru neam şi ţară, concretizată prin reabilitarea celor patru mausolee din Vrancea, dar şi proiectul de includere a acestora în patrimoniul UNESCO. 
    „Rep: În această perioadă, Europa comemorează centenarul Primului Război Mondial. Județul dumneavoastră va lua parte la Centenar?
    M.O: Luptele istorice din Vrancea au contribuit, în mare măsură, la ceea ce este România astăzi căci victoriile aliaţilor din această regiune au dus la realizarea Marii Uniri, de la 1918. De fapt, Vrancea este leagănul României Moderne! La 24 ianuarie 1859, Unirea Principatelor Române s-a înfăptuit la Focşani, iar în 1917 victoriile armatelor române au pecetluit soarta Primului Război Mondial. În perioada interbelică au fost construite în Vrancea un număr de patru mausolee pentru a evoca jertfa eroilor care au luptat pe aceste meleaguri. Toate cele patru mausolee sunt monumente istorice şi vă pot spune că Vrancea a demarat procesul de clasare a acestora în patrimonial UNESCO. (...) am reuşit finalizarea lucrărilor de reabilitare şi restaurare a mausoleelor, finanţarea fiind asigurată în cadrul Regio, un program de finanţare al Uniunii Europene destinat comunităţilor locale din România. Restaurarea într-un mod exemplar a mausoleelor ne oferă posibilitatea să realizăm un alt proiect de promovare turistică – „Drumul de Glorie al Armatei Romane în Primul Război Mondial“. Este un traseu care îşi propune să deschidă publicului şi mai mult mausoleele eroilor neamului din Primul Război Mondial“.
     Decizia Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice nu este finală, iar după înscrierea pe Lista tentativă pentru Patrimoniul Mondial UNESCO urmează procesul de evaluare a candidaturii. O inițiativă similară, inițiată de autoritățile locale din Franța și Belgia pentru siturile funerare din Primul Război Mondial de la Verdun Meuse a trecut deja de etapa evaluării naționale iar dosarul candidaturii, semnat de ambasadorii celor două țări, a fost depus la 30 ianuarie la Centrul Patrimoniului Mondial de la UNESCO. Rămâne de văzut care este este decizia autorităților culturale române în dosarul mausoleelor Eroilor, la împlinirea a o sută de ani de la eroicele lupte de la Mărăști-Mărășești-Oituz. 

 

Pentru a adauga un comentariu completeaza campurile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

 

COMENTARIU (*)

0 din 350 cuvinte permiseComentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.


Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

12
16
33
45
3
10

Extragerea noroc:  7463834

Harta Focsani
   

Eveniment

Un tânăr de 24 de ani din Vrancea A MURIT, iar o adolescentă a fost rănită, în urma unui accident la Constanța
Florin Alexandru L., un tânăr în vârstă de 24 de ani, din comuna Dumitrești, a murit, iar o adolescentă de 17 ani a fost rănită, după ce maşina în care se aflau a intrat duminică dimineață într-un autobuz oprit la o trecerea pentru pietoni.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost