Despre politică, cetăţeni şi spirit civic
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
Despre politică, cetăţeni şi spirit civic
Voteaza :

Articolul a primit 7 voturi

   Viaţa politică din România este mereu surprinzătoare căci, aşa cum afirmă cetăţenii, trăim în ţara „tuturor posibilităţilor“. Jocul politic nu este întotdeauna la îndemâna cetăţenilor, deşi ne influenţează decisiv vieţile. Sfera politică conţine o gamă tot mai variată de partide, dar acestea nu întrunesc în totalitate exigenţele cetăţenilor.
   Criza economică, măsurile de austeritate şi problemele financiare au determinat, după mai bine de două decenii de la revoluţie, trezirea societăţii civile. Protestele de la începutul anului, determinate de cazul SMURD, s-au îndreptat rapid împotriva actualei puteri. De aici nu a mai fost decât un pas pentru ca cetăţenii să reacţioneze şi la alte cazuri de interes public şi să se solidarizeze. Oamenii au protestat împotriva exploataţiilor de la Roşia Montană, a extragerii gazelor de şist printr-o metodă catalogată de specialişti drept periculoasă şi dăunătoare mediului, a vânzării Cuprumin sau a si-tuaţiei delicate de la UMF Tg. Mureş. Toate aceste proteste au venit ca răspuns la nepăsarea clasei politice, iar oamenii s-au săturat să fie neglijaţi în luarea deciziilor cruciale pentru viitorul lor.
M-am bucurat când am văzut printre protestatari persoane tinere, chiar şi adolescenţi, dornici să se implice, pentru că această categorie socială nu manifestă interes pentru politică. În loc să ajute la soluţionarea problemelor noastre, politica a devenit o sursă de îmbogăţire, de acaparare de funcţii, contracte şi relaţii profitabile.
   Anul 2012 a adus alegeri în multe state, precum Rusia, Franţa, şi vor urma România şi SUA. Românii aşteaptă cu nerăbdare o schimbare, dar trebuie să fie atenţi pe cine aleg. Moţiunea de cenzură de vineri dă ocazia opoziţiei să formeze un Guvern prin care să arate cum doreşte să guverneze în cazul câştigării alegerilor. Acest test este foarte important, pentru ca cetăţenii care nu s-au decis cui să acorde votul, să decidă pe mâna cui încredinţează ţara pentru următorii 5 ani de zile.
   Toate deciziile care vor fi luate de acum încolo trebuie să fie în avantajul românilor. Societatea civilă nu va mai permite derapaje politice şi va sancţiona guvernanţii pentru faptele lor. Important este că s-a depăşit acea stare de letargie, de nepăsare în care mulţi se complăceau. Votul pe care îl vom acorda, atât la alegerile locale, cât şi la cele din noiembrie, este un prim pas spre schimbare. Participarea la procesul electoral este un drept fundamental, deloc de neglijat şi care nu trebuie irosit. Doar participând activ la viaţa politică şi socială a României vom aduce ţara pe drumul cel bun. 


Ana Teodora ANDRONIC
Liceul Teoretic „Ioan Slavici“ Panciu


 

 

Pentru a adauga un comentariu completeaza campurile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

 

COMENTARIU (*)

0 din 350 cuvinte permiseComentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.Intamplari neadevarate
FLASH NEWS NATIONAL16
36
34
30
43
27

Extragerea noroc:  5429681

Harta Focsani
   

Social

Adevăruri ȘOCANTE spuse de medicul Cătălin Groza despre educația sexuală. „Profesorului de Biologie îi este rușine să vorbească despre ciclul menstrual sau despre sarcină“
    În anul 2017, la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani  au fost abandonați 19 copii. 17 dintre aceștia au fost abandonați în secția nou-născuți (15 au ajuns la asistent maternal în regim de urgență și doi în centre maternale), alți doi copii cu handicap au fost abandonați în secția pediatrie.

POZA ZILEI

Puțină zăpadă

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Cum vă pregătiți pentru iarnă?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost