Depresia postpartum, o problemă de care suferă și taţii
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
Depresia postpartum, o problemă de care suferă și taţii
Depresia postpartum, o problemă de care suferă și taţii
Voteaza :

Articolul a primit 0 voturi

Depresia postpartum (DPP) este o tulburare psihică frecvent întâlnită la mame, dar şi la partenerii acestora, în primele luni de la naştere. "Trebuie să fim vigilenţi pentru că nu există episoade de depresie doar la mame, ci şi la taţii copiilor", a declarat pentru EFE, specialista Diana Ramos, profesor la clinica Universităţii Keck din South California (SUA). În cadrul unei vizite în Mexic, experta a explicat că de multe ori atenţia este îndreptată doar asupra mamei, fără ca tatăl să primească o atenţie cuvenită. Potrivit ei, în ţările latino-americane prevalează aşa numită cultură "macho" care refuză să asculte doleanţele medicale sau emoţionale ale bărbatului care a devenit tată.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) consideră depresia postpartum (DPP) o tulburare psihică care afectează una din şase femei. Tulburarea se manifestă prin tristeţe permanentă şi pierderea interesului faţă de activităţile care odinioară făceau plăcere, sau incapacitatea de a desfăşura sarcinile zilnice timp de cel puţin două săptămâni. În Mexic, Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) numeşte depresia postpartum şi depresie maternă, considerând că este o afecţiune suferită doar de mame. "De fapt este o afecţiune de care pot suferi şi bărbaţii care trec prin aceleaşi etape de nesomn, alimentaţie proastă şi stres", este de părere Ramos.
Deşi din punct de vedere fizic bărbaţii nu trec prin experienţa unei naşteri, ei suferă o schimbare bruscă în relaţia de cuplu, în finanţele familiei şi în stilul de viaţă. "Ceea ce poate genera un stres puternic şi multă anxietate", notează experta. Potrivit ei, taţii pot suferi simptomele tipice depresiei precum stări de proastă dispoziţie, irascibilitate, lipsa apetitului. În general, ei nu îşi exprimă emoţiile ceea ce poate agrava problema", spune Ramos. Acest lucru se poate datora nivelurilor de testosteron, care scad provocând anxietate şi depresie.
Un studiu publicat de revista ştiinţifică Hormones and Behavior, la care au participat 149 de cupluri din SUA, arată că şi taţii trec prin schimbări după naşterea copilului lor, ceea ce poate provoca depresie. Potrivit acestui raport, dacă mama suferă de DPP, şi partenerul ei are 40 % probabilităţi de a suferi de aceeaşi afecţiune. Specialista a recomandat să se acorde atenţie nu doar sănătăţii psihice a bărbatului, ci şi celei fizice, deoarece unele obiceiuri proaste precum consumul de alcool, tutun sau droguri pot influenţa fertilitatea şi pot fi totodată declanşatorul depresiei.


 

 


Comentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.
Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

12
16
33
45
3
10

Extragerea noroc:  7463834

Harta Focsani
   

Inedit

GALERIE FOTO: Profesorul Ștefan Opincă, o viață ca-n filme dedicată artei cinematografice
    Profesorul Ștefan Opincă de la Bătinești și-a dedicat viața artei cinematografice și a pregătit sute de copii în cineclubul Danubius din Galați. Viața lui Ștefan Opincă se suprapune cu perioada regimului comunist, fiind martor la evenimentele din ultimii 80 de ani.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost