Cum se calculează contribuțiile sociale pentru activitățile independente
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
Cum se calculează contribuțiile sociale pentru activitățile independente
Cum se calculează contribuțiile sociale pentru activitățile independente
Voteaza :

Articolul a primit 0 voturi

    Persoanele cu venituri din activităţi independente trebuie să fie atente la veniturile realizate anul trecut deoarece în luna ianuarie trebuie depus formularul 600 reprezentând „Declarația privind venitul asupra căruia se datorează contribuția de asigurări sociale și cu privire la încadrarea veniturilor realizate în plafonul minim pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate”. Finanțele au precizat că, potrivit modificărilor la Codul Fiscal, formularul 600 se depune doar de către persoanele care au realizat anul trecut venituri cel puțin egale cu plafonul minim de 22.800 lei, adică 12 salarii de bază minime pe țară în 2018. În schimb, persoanele fizice care obțin venituri sub acest plafon nu au obligația depunerii declarației. Însă acestea pot opta pentru depunerea acesteia în vederea asigurării în sistemele sociale.
    Cu alte cuvinte, dacă un PFA a avut venituri de peste 22.800 lei în 2017, va trebui să depună formularul 600, indiferent dacă mai obține și alte venituri din salarii. ANAF precizează că, de la 1 ianuarie 2018, se modifică modul de calcul al contribuțiilor, respectiv CAS și CASS în cazul contribuabililor persoane fizice, care în anul fiscal precedent au obținut venituri din activități independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiţii sau venituri din alte surse. „CAS se datorează doar de către persoanele care au realizat venituri lunare din activități independente, cumulate din toate sursele în anul fiscal precedent, peste nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie a anului de impunere (pentru anul fiscal 2018 salariul minim brut este de 1.900 lei); CASS se datorează doar de către persoanele care au realizat venituri în anul fiscal precedent, din activități independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiţii sau venituri din alte surse, cumulate din toate sursele, cel puțin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe țară (22.800 lei pentru anul fiscal 2018). Începând cu 1 ianuarie 2018, indiferent de numărul activităților desfășurate și de nivelul venitului realizat, când acesta este cel puțin egal cu plafonul minim, CAS (25%) se datorează la un venit ales cel puțin egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe țară (1.900 lei în anul 2018), iar CASS (10%) se datorează la salariul de bază minim brut pe țară”, se arată într-un comunicat al ANAF.     Finanțiștii precizează că stabilirea termenului de 31 ianuarie pentru depunerea formularului 600 are în vedere continuitatea contributivității persoanelor fizice în sistemul de asigurări de pensii și de sănătate. Deoarece se estimează că vor fi depuse peste 200 mii de declarații 600, finanțiștii spun că au luat toate măsurile organizatorice necesare în vederea asigurării realizării procesului de depunere și prelucrare facilă și rapidă a informațiilor. Astfel, contribuabilii au la dispoziție și posibilitatea transmiterii acestui formular fără a se deplasa la sediile Fiscului, prin poștă cu confirmare de primire, urmând ca, începând din data de 15 ianuarie 2018, Formularul 600 să poată fi transmis și în format electronic, de pe portalul www.anaf.ro.


 

 


Comentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.
Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

3
19
20
23
17
37

Extragerea noroc:  7153125

Harta Focsani
   

Învăţământ

GALERIE FOTO: Grădiniță estivală în iulie și august, la Focșani; părinții vor plăti mâncarea, Consiliul Local va deconta restul cheltuielilor
    Inspectoratul Școlar Județean Vrancea (IȘJ), în parteneriat cu Primăria Municipiului Focșani, derulează un proiect de grădiniță estivală, menit să vină în sprijinul părinților care au copii de vârstă preșcolară și nu au cu cine să îi lase acasă pe perioada verii, când este vacanță în sistemul de învățământ.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost