Credeai că ştii TOTUL despre CUTREMURE? Abia de azi înainte
 • Micsorare text
 • Marire text
 • Tipareste articol
 • Trimite unui prieten
 • Inscriere RSS
Credeai că ştii TOTUL despre CUTREMURE? Abia de azi înainte
Credeai că ştii TOTUL despre CUTREMURE? Abia de azi înainte
Voteaza :

Articolul a primit 4 voturi

 „Monitorul de Vrancea“ vă prezintă astăzi poate cel mai bine documentat material despre cutremure. Puteţi citi ce blocuri au fost expertizate în municipiul Focşani şi în ce clasă de risc seismic sunt încadrate, care sunt cele șase blocuri din Focșani pentru care unele firme de asigurări nu asigură riscul de cutremur, care sunt locurile pregătite de autorităţi pentru cazarea sinistraţilor în urma unui cutremur major, când şi cum au fost priectate şcolile şi grădiniţele, dar şi alte instituţii publice. Aflaţi ce spun experţii tehnici, primarul Decebal Bacinschi, cum au fost instruiţi să reacţioneze în caz de cutremur elevii, cum ar reacţiona pacienţii din Spitalul Judeţean, dar şi cetăţenii de pe stradă. Citiţi, de asemenea, cu mare atenţie, sfaturile pe care ni le dau pompierii vrânceni.


    Primarul Decebal Bacinschi, inginer în construcții de meserie, ne spune că putem dormi liniştiţi: clădirile din Focşani rezistă până la 9 grade. Da, aţi citit bine. 9 grade! N-ar fi însă bine să vă culcaţi pe o ureche, întrucât primarul se referă la gradul pentru care au fost proiectate clădirile, nu la cum sunt clădirile acum, în realitatea anului 2013. Ori această realitate înseamnă cutremurele mari produse din 1977 până în prezent şi modificările aduse de proprietari, apartamentelor sau spaţiilor comerciale de la parterul blocurilor. Aceste fenomene au dus la şubrezirea unor clădiri proiectate să reziste, să reziste şi iar să reziste.

-    Cutremure: 4 martie 1977 - 7,2 grade pe scara Richter, 31 august 1986  - 7,1 grade pe scara Richter; 30 şi 31 mai 1990 - 6,9 grade, respectiv 6,4 grade pe scara Richter; 27 octombrie 2004 - 6 grade pe scara Richter

    Din 2000 de scări de bloc, câte sunt cu aproximaţie în municipiul Focţani, au fost expertizate numai 23, între anii 1993 – 2001.   

   Clasa 1 de risc seismic. Imobilele încadrate în această clasă prezintă pericol major de prăbușire în cazul unui seism cu magnitudinea mai mare de 7 grade pe scara Richter. Aici intră de regulă clădiri construite înainte de 1940. În Focşani, singurele clădiri cu „bulină roşie“ sunt fostul Tribunal, de pe bulevardul Cuza – Vodă, şi o clădire care nu este folosită, din incinta Brigăzii 8 LAROM, de pe Bulevardul Bucureşti. Nu este inclusă nicio clădire de locuit din Focșani.

   Clasa 2 de risc seismic. Aici intră imobilele pentru care posibilitatea de prăbușire în caz de cutremur este mică. Cu toate acestea, un seism major poate afecta elementele de compartimentare, scările, fără însă a pune în pericol structura de rezistență.

   Clasa 3 de risc seismic. În această categorie intră clădirile care pot suferi avarii minore în cazul unui seism. Astfel, poate cădea tencuiala, pot apărea fisuri și crăpături la pereți, fără ca viața locatarilor să fie pusă în pericol.

   Clasa 4 de risc seismic. Aceasta corespunde construcțiilor la care răspunsul seismic așteptat este similar celui corespunzător construcțiilor noi, proiectate pe baza prescripțiilor în vigoare.

În ultimii 12 ani, nu s-au mai găsit bani pentru expertize

    Unele firme de asigurări nu asigură riscul de cutremur de pământ pentru șase din cele 23 de blocuri expertizate, respectiv: Bl. 43-45 de pe Bulevardul Republicii (construit în anul 1982, cu patru etaje), Bl. A de pe Bulevardul Unirii (construit în 1975, opt etaje), Bl. B1 de pe Bulevardul Unirii (construit în 1974, opt etaje), Bl. B2 de pe Bulevardul Unirii (construit în anul 1974, opt etaje), Bl. B4 de pe Bulevardul Unirii (construit în 1977, 10 etaje) și Blocul Romarta (construit în 1978, patru etaje).

”Nu ar trebui să avem probleme în condițiile producerii unui cutremur mare”

    Autoritățile locale afirmă că sunt pregătite cu planuri de apărare împotriva cutremurelor, iar în Focșani nu este cazul să ne îngrijorăm, spune primarul Decebal Bacinschi, întrucât clădirile au fost proiectate și executate să reziste la un seism de 9 grade pe scara Richter. Această măsură suplimentară de întărire a rezistenței construcțiilor, prin cantitatea de armătură și calitatea betonului, a fost prevăzută în normativele de construcție apărute după cutremurul devastator din anul 1977. De altfel, toate construcțiile de la Zimbru spre Obor, Bulevardul Independenței și strada Mare a Unirii sunt construite după anul 1977. ”Focșaniul este singurul oraș din țară care a fost proiectat și executat pentru gradul 9 de seismicitate, fiind pregătit mai mult decât alte orașe în eventualitatea unui cutremur mai mare. Pentru acest grad se iau niște măsuri suplimentare, față de cum construiesc ceilalți, în gradul 7 sau 8, pentru că există o hartă a României, unde sunt repartizate localitățile pe fiecare zonă, iar noi suntem în gradul 9 de seismicitate. În aceste condiții, tot ce a fost proiectat și executat în Focșani, inclusiv instituții, toate clădirile, și casele particulare, a fost executate pentru a ține cont de gradul 9 de seismicitate. Până în anul 1989, totul s-a construit așa și nu s-a dat voie să se intervină la structura de rezistență”, ne-a spus primarul Decebal Bacinschi, inginer care a lucrat la construcția și proiectarea mai multor clădiri din oraș. ”La cutremurul din 1977 noi nu am avut nicio problemă. A ieșit o bătrânică din casă și i-a căzut o cărămidă de la hoarnă în cap și a murit, dacă stătea în casă nu murea nici ea”, a adăugat primarul.
    În Focșani, clădirile sunt solide și pregătite pentru a face față unui cutremur mare, mai afirmă primarul. ”Din punctul meu de vedere, nici fostul Tribunal nu prezintă un pericol, el a fost consolidat. Ateneul şi Teatrul au fost consolidate. Și blocurile turn din Sud, L1, L2 au fost consolidate, se înclină, dar nu se prăbușesc. Din punctul meu de vedere nu ar trebui să avem probleme în condițiile producerii unui cutremur mare”, ne-a mai declarat Decebal Bacinschi.
    În municipiul Focșani sunt 36.000 de unităţi locative, din care 31.000 sunt apartamente în blocuri. În orașul reședință de județ sunt aproape 2.000 de scări de bloc. Majoritatea blocurilor au fost construite după anul 1970. Atunci au fost construite primele blocuri din Sud, A1 și A 2 și blocurile din cartierul Bahne, după cum își amintește primarul Decebal Bacinschi. Tot atunci se lucra și la blocurile I de la Gară și la blocurile de pe strada Maior Șonțu. Zona centrală a început să fie construită în anii 1971-1972, apoi Bulevardul Independenței, Unirea Principatelor. Cartierul Gării este cel mai vechi, fiind construit după anii 1960.

Majoritatea școlilor din Focșani au fost construite începând cu anii 1970

    Cât privește instituțiile publice, școli, spitale din Focșani, primarul Bacinschi a spus că și acestea sunt construite să reziste gradului 9 de seismicitate . El afirmă că  „în urma seismelor care au fost, clădirile nu au dat semne că ar trebui consolidate“. ”Nu trebuie să băgăm panica în populație. Ele au fost proiectate și construite pentru gradul 9 de seismicitate. Aceste proiectări s-au făcut pe baza unor normative, pe parcursul anilor aceste normative au fost îmbunătățite. Majoritatea școlilor din Focșani au fost construite începând cu anii 1970, grădinițele în perioada 1970-1975. Colegiile ”Unirea”, ”Cuza” sunt mai vechi, dar au fost consolidate. În urma seismelor care au fost, clădirile nu au dat semne că ar trebui consolidate, structurile au răspuns exact așa cum au fost proiectate, specialiștii au constatat că a fost preluată corect sarcina seismică, s-au comportat așa cum trebuie”, ne-a declarat primarul Decebal Bacinschi.
    La fel ca majoritatea construcțiilor din Focșani, și Spitalul Județean ”Sf. Pantelimon” a fost construit în anii 1970, fiind proiectat și construit de firma ”Carpați” din București. Tot din anii ’70 datează și clădirea Consiliului Județean și a Prefecturii. În schimb, clădirea Primăriei a fost dată în folosință în 1989.
  
Expertizele seismologice, pe banii personali sau ai statului

    Expertizarea seismică a unei clădiri este un procedeu extrem de dificil, realizat pe baza unor calcule complexe, care poate fi realizată doar de persoane cu mare experiență în proiectare structurală.
    Din păcate, în ultimii ani nu au mai fost alocați bani de la stat pentru expertizarea blocurilor, și, chiar dacă s-ar fi alocat, circuitul stabilit de lege este destul de alambicat. Consiliile Locale trebuie să realizeze o listă de priorități cu blocurile cu risc seismic, propuse spre expertizare. Această listă este transmisă Consiliului Județean, care, la rândul său, transmite situația, centralizat, de la toate localitățile din județ, către Ministerul Dezvoltării. Potrivit ordonanței, Ministerul alocă fondurile necesare expertizelor, înștiințează Consiliul Județean și acesta, la rândul său, fiecare consiliu local în parte.    
    Expertizarea seismică poate fi însă făcută şi cu banii proprietarului unei clădiri, indiferent că este vorba despre persoane fizice, asociaţii de proprietari, persoane juridice, instituţii.
    În prezent, în județul Vrancea sunt șase experți tehnici atestați care realizează expertize: Corneliu Pîslaru, Costel Tomulescu, Vasile Pintilie, Ioana Costorel, Ion Cuculaș, Statica Dogaru. Normativele după care se realizează aceste analize sunt cuprinse în tomuri de sute de pagini. Expertizarea clădirilor cu risc seismic este reglementată de Ordonanța nr. 20/1994, republicată în 2007, privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente. La articolul 1, se precizează că ”Reducerea riscului seismic al construcțiilor constituie o acțiune complexă, de interes național, în contextul atenuării efectelor unui potențial dezastru provocat de cutremure și cuprinde măsuri de intervenție la construcțiile existente care prezintă niveluri insuficiente de protecție la acțiuni seismice, degradări sau avarieri în urma unor acțiuni seismice”.
    Experții tehnici care au proiectat și expertizat blocurile din Focșani sunt de părere că focșănenii nu trebuie să își facă griji. Proiectantul Corneliu Pâslaru, cel care a expertizat în anii 1993 și 1994 blocurile A, B1 și B2 de pe Bulevardul Unirii și blocul Romarta, susține că blocurile nu și-au schimbat rezistența și că clasele de risc seismic stabilite în urmă cu mai bine de 10 ani au rămas la fel. ”Am proiectat și am expertizat multe blocuri din Focșani. La noi, în Vrancea, nu avem probleme în caz de cutremur. Cutremurele care au fost până acum, fiind cutremure mici, nu au modificat starea și capacitatea structurii de rezistență. Nu sunt probleme suplimentare față de acea dată, clasele de risc seismic au rămas la fel. Chiar și în contextul mișcărilor de pământ care au loc frecvent în zona Vrancea, structurile de rezistență nu au de suferit, materialele de construcții nu au ajuns la efortul maxim”, ne-a declarat Corneliu Pâslaru.
    Acesta ne-a spus că, dacă pentru blocurile construite înainte de 1989 poate da asigurări, întrucât se construia unitar, după Revoluție lucrurile s-au schimbat, controlul în construcții nemaifiind atât de riguros. Potrivit declarațiilor proiectantului Pâslaru, cele mai vechi blocuri din Focșani datează din anii 1965-1970, în zonele Gară și Sud. ”Chiar și acestea, fiind construite conform normativelor de la acea vreme, nu sunt în situația de a se prăbuși. Cele mai multe blocuri din Focșani sunt construite după anul 1977, după normative noi de proiectare”, ne-a spus Corneliu Pâslaru.
    Proiectantul Pâslaru a consolidat și blocurile turn L1, L2 din cartierul Sud, lucrări care au început înainte de Revoluție și au durat 10 ani. ”La acea vreme au fost două propuneri: să radem 2-3 etaje și să lăsăm structura respectivă sau să consolidăm totul și s-a ales a doua variantă. A fost schimbată și structura apartamentelor, este foarte bine făcută lucrarea”, a mai spus Pâslaru.
    Forța de lovire a undei seismice este direct proporțională cu masa clădirii. Cu cât este mai grea o construcție, cu atât poate fi mai grav afectată.

Atenție la blocurile unde a fost modificată structura de rezistență!

    Şi primarul Decebal Bacinschi a atras atenția asupra acelor imobile la care proprietarii au modificat structura de rezistență. În astfel de cazuri, oamenii sunt sfătuiți să remedieze construcțiile la care s-a intervenit. ”După 1989, în momentul în care aceste apartamente au devenit proprietate personală, anumite persoane din municipiul Focșani ar fi intervenit și și-au modificat apartamentul. Inclusiv spațiile comerciale de la parterul blocurilor au fost modificate. În condițiile în care nu s-a intervenit la structura de rezistență și nu s-au făcut niște modificări majore, aceste construcții trebuie să reziste. Cu toate că, pe parcursul anilor,  din cauza acestor mișcări seismice, capacitatea lor de a rezista la cutremure a scăzut, dar nu în așa hal încât să spui că este un pericol. Cutremurele sunt neprevăzute, nu știi cum acționează, care este forța lor de lovire. Ar fi bine ca acele persoane care în decursul anilor au intervenit la structura de rezistență, să ia legătura cu specialiști și cu noi, pentru că există posibilitatea să refacem acele zone care au fost degradate în decursul anilor”, a spus primarul Bacinschi. După părerea sa, importantă în acest moment este instruirea oamenilor, pentru a ști ce să facă într-o astfel de situație.

Autorităţile fac verificări doar dacă există reclamaţii

    Primăria Focșani și instituțiile cu atribuții de control, cum este Inspectoratul de Stat în Construcții, verifică dacă s-au făcut intervenții la structura de rezistență a blocului doar dacă au reclamații din partea vecinilor sau în cazul în care un proprietar solicită acordul pentru a aduce modificări apartamentului. Fiind proprietăți private, autoritățile nu pot intra în casele focșănenilor fără acordul acestora. Sesizări există din partea unor focșăneni privitor la faptul că unele persoane au făcut modificări la structura de rezistență a apartamentului, acestea fiind verificate de cei de la Inspectoratul de Stat în Construcții. Dacă sunt constatate deficiențe, în aceste cazuri, de cele mai multe ori, este dispusă refacerea locuinței respective la forma inițială.      
    Pentru modificări în apartamente este nevoie de autorizație de construcție și o expertiză tehnică. Este permisă doar dărâmarea pereților despărțitori, în timp ce elementele structurale, grinzi, diafragme, stâlpi, nu pot suporta modificări.
    Cât privește modificarea spațiilor comerciale de la parterul blocurilor, aici nu sunt probleme, spun specialiștii în construcții, întrucât agenții economici au trebuit să obțină o autorizație de funcționare și implicit a fost nevoie și de o expertiză tehnică a spațiului.
    La case, lucrurile sunt și mai simple. Fiind proprietate individuală, omul poate să facă ce modificări dorește, întrucât este responsabil pe proprietatea sa și nu îi afectează pe ceilalți, cum se întâmplă în cazul unităților de locuit în comun.

Modificarea grinzilor și stâlpilor, pedepsită cu amendă sau chiar cu închisoarea

    În Ordonanța nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente sunt prevăzute și o serie de sancțiuni, pentru contravenții precum:
a) nerespectarea, în termen de 2 ani de la notificare, a obligației privind expertizarea tehnică, cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei;
b) nerespectarea obligației de a proceda la proiectarea lucrărilor de consolidare, în termen de 2 ani de la notificarea încadrării în clasa I de risc seismic a clădirii expertizate - amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei;
c) neînceperea execuției lucrărilor de consolidare în termen de 2 ani de la data finalizării proiectului de consolidare - amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei;
g) nerespectarea prevederilor privind contractarea proiectării/execuției lucrărilor de consolidare în termen de 2 ani de la notificarea încadrării în clasa I de risc seismic a clădirii, respectiv de la data finalizării proiectului de consolidare - amendă de la 10.000 lei la 15.000 lei.
    Contravențiile se aplică proprietarilor, administratorilor sau autorităților administrației publice locale, iar constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se realizează de către organele cu atribuții de control ale primăriilor, în cazul proprietarilor sau administratorilor, și de către prefect, în cazul autorităților administrației publice locale.
    Sancțiuni mai drastice, cu închisoarea, sunt prevăzute în Legea nr. 10 /1995 privind calitatea în construcții: ”Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi proiectarea, verificarea, expertizarea, realizarea unei construcţii ori executarea de modificări a acesteia, fără respectarea reglementărilor tehnice privind stabilitatea şi rezistenţa, dacă acestea ar putea produce una sau mai multe dintre următoarele consecinţe: pierderi de vieţi omeneşti, vătămare gravă a integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, distrugerea totală sau parţială a construcţiei, distrugerea ori degradarea unor instalaţii sau utilaje importante, ori alte consecinţe deosebit de grave”.
    De asemenea, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă: executarea de modificări la construcţie ori demolarea acesteia cu încălcarea prevederilor referitoare la autorizarea şi executarea acesteia – amendă de la 100 lei la 600 lei, realizarea de modificări, transformări, modernizări, consolidări care pot afecta cerinţele, fără proiect verificat de specialişti atestaţi conform prevederilor legale – amendă de la 100 la 500 lei.


 

 

5 COMENTARII - ADAUGA-L PE AL TAU

COMENTARII AFISATE CELE MAI VECHI PRIMELE
 • dA poate inainte de toate vrancenii ar trebuie sa stie si ei cine mai gaureste teritoriul judetului si pentru ce ??Am iinformatia ca nu sunt intamplatoare cutremurele din ultima peroada.....Mai ales ca in zona am interceptat cateva activitati ce ar trebuie investigate ori supuse filarii sau supravegheate tehnic.Oficial s-au clandestin .Nu putine sunt semnele ce vin dinspre opinia publica ce ridica semne de intrebare la alte cauze ,decat cele oficiale.Si inca o concluzie,Nu face cutremurul si nu au facut victime cate au fost in urma liberalizarii si promovarii avortului pe toate directiile la noi in judet.Mii de avorturi ce nu reprezentau pericol pentru gravida ,facute dean boulea lasand drame si femei schilodite traume despre care nu se vorbeste ..........Ocupativa de ce puteti stapini si interveni,Cine poate dintre voi sa opreasca cutremurul??....Puneti antenele pe declansatori......

  DE Holding masonic cosmy de la paunesti, postat pe 28-10-2013, la 14:49

 • Da la cat furau muncitorii din materialele de constructii nu se mai pune!Altii si-au facut case din materialele furate!Plus ca majoritatea romanasilor si-au spart apartamentele si si-au facut "livinguri" ca deh e la moda, dar nu s-au mai gandit la consecinte!

  DE Zorro, postat pe 28-10-2013, la 19:12

 • Doamne fereste, nu se stie ce va mai fi. Doamne IIsuse Hristoase, Fiul lui D-zeu, milostiv fii la tot poporul roman oriunde s-o afla pacatosul. Amin.

  DE Oana, postat pe 28-10-2013, la 22:23

 • Vrajeli de 2 lei.Realitatea este alta.In curand o vom simti pe pielea noastra.Atentie mare orasele:Focsani,Buzau,Ploiesti si Bucuresti.In aceste patru orase se vor prabusi foarte multe imobile si vor fi pierderi foarte mari de vieti omenesti.Dumnezeu sa ne ajute.!

  DE elena ely, postat pe 29-10-2013, la 23:35

 • Am doi unchi care au fost maistrii in constructii in Focsani. S-a furat la greu de pe santiere si dupa 77. Chiar daca au fost proiectate mai solid, executia din lipsa de material si fortarea unor termeni extrem de scurti de executie, scad mult gradul de rezistenta al cladirilor. In Bucuresti la fel a fost.

  DE Gabi, postat pe 05-11-2013, la 08:18

Pentru a adauga un comentariu completeaza campurile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

 

COMENTARIU (*)

0 din 350 cuvinte permiseComentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.
Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

3
19
20
23
17
37

Extragerea noroc:  7153125

Harta Focsani
   

Învăţământ

Astăzi și mâine se fac înscrieri în învățământul profesional. Elevii beneficiază de burse și nu dau bac-ul
    Absolvenții de clasa a VIII-a, precum și cei din sesiunile anterioare, care optează să urmeze cursuri în învățământul profesional, au la dispoziție astăzi și mâine să se înscrie la unul dintre liceele din județ care au și clase de învățământ profesional.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost