Consumul de produse alimentare ultraprocesate ar putea crește riscul de cancer cu 12%

0
1145


Alimentația bogată în produse ultraprocesate ar putea crește riscul de cancer cu 12%, conform unui studiu realizat pe un număr de peste o sută de mii de persoane adulte de o echipă internațională de oameni de știință, relatează Press Association. Alimentele ultraprocesate, precum băuturile carbogazoase, produsele de panificație și dulciurile ambalate și mezelurile pot crește riscul de apariție a tumorilor, se arată în cercetare. În medie, produsele procesate alcătuiesc până la 50% din alimentația unei persoane obișnuite din unele țări dezvoltate și pot contribui la creșterea riscului de cancer, au notat oamenii de știință din Brazilia și Franța.
Echipa de la Universitatea Sorbona din Paris și de la Universitatea din Sao Paulo a descoperit că o creștere cu 10% a cantității de produse ultraprocesate consumate a fost asociată cu un risc cu 12% mai mare de cancer. De asemenea, cercetarea a indicat o creștere cu 11% a riscului de cancer de sân. Concluziile studiului, publicate în British Medical Journal, s-au bazat pe un sondaj efectuat pe grup format din 104.980 de persoane adulte din Franța, cu vârsta medie de 43 de ani, care au consumat 3.300 de produse alimentare.
Alimentele au fost grupate în funcție de nivelul de procesare, iar participanții la sondaj au fost rugați să declare dacă primiseră sau nu un diagnostic de cancer – informații ce au fost ulterior confirmate prin intermediul datelor medicale. Cercetătorii au luat în considerare și alți factori de risc precum vârsta, sexul, nivelul de educație, consumul de tutun sau cazurile de cancer din familie. Chiar și un aport puțin semnificativ de produse ultraprocesate a fost asociat cu un risc sporit de cancer.
Nu a fost observată o asociere semnificativă între produsele mai puțin procesate – precum conservele de legume, brânza și pâinea proaspătă – și dezvoltarea tumorilor. Astfel, consumul de alimente proaspete sau puțin procesate, cum ar fi fructele, legumele, orezul, pastele și carnea a fost asociat cu un risc general mai mic de apariție a cancerului. ”Din câte știm, acest studiu este primul care investighează și evidențiază o creștere a riscului general de cancer – și în special a celui de sân – în urma consumului de produse ultraprocesate”, au notat autorii cercetării.
Echipa de oameni de știință a subliniat că în această etapă, studiul are doar caracter observațional și nu poate fi trasă nicio concluzie definitivă cu privire la asocierea între consumul de alimente ultraprocesate și riscul de cancer. În general, produsele ultraprocesate au un conținut ridicat de grăsimi totale, grăsimi saturate, zahăr și sare și o densitate redusă de fibre alimentare și vitamine. De asemenea, în produsele alimentare procesate termic se regăsesc deseori contaminanți, unii dintre aceștia având potențial carcinogen, iar multe dintre ele conțin aditivi, legali însă controversați, precum nitritul de sodiu și dioxidul de titan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here