Consiliul Județean Vrancea comemorează Eroii Bătăliei Crăciunului de pe Valea Râmnicului
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
Consiliul Județean Vrancea comemorează Eroii Bătăliei Crăciunului de pe Valea Râmnicului
Consiliul Județean Vrancea comemorează Eroii Bătăliei Crăciunului de pe Valea Râmnicului
Voteaza :

Articolul a primit 5 voturi

Consiliul Județean a pregătit un eveniment special, săptămâna viitoare, pentru a comemora jertfa eroilor căzuți în Primul Război Mondial în „Bătălia Crăciunului” (22-27 decembrie 1916), lupte care au avut loc pe toată Valea Râmnicului. Simpozionul „Eroii Bătăliei Crăciunului” este programat pentru 12 decembrie, ora 15, la Liceul Teoretic „Grigore Gheba” din Dumitrești. În preambulul simpozionului vor avea loc evenimente de comemorare a eroilor căzuți pe frontul de pe Valea Râmnicului în  localitățile de pe Valea Râmnicului. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean, Instituția Prefectului, Direcția Județeană pentru Cultură, Inspectoratul Școlar Județean și Muzeul Vrancei. Potrivit unui comunicat al Direcției pentru Cultură Vrancea, în cadrul simpozionului vor fi prezentate comunicări legate de importanța luptelor de pe Valea Râmnicului, din decembrie 1916. De asemenea, participanții vor putea întâlni mai mulți săteni din localitatea Dumitrești ai căror înaintași au luptat în campania din 1916 de pe Valea Râmnicului.
    La eveniment vor conferenția prof. univ dr. comandor (r) Jipa Rotaru, membru al Academiei Oamenilor de Știință din România, dr. comandor (r) Tănase Jănel, istoricul Ionuț Iliescu, șef Secție Muzeul Vrancei. În cadrul simpozionului specialiștii Direcției Județene pentru Cultură Vrancea vor susține o prelegere despre Memoria Primului Război Mondial. Tot cu acest prilej va avea loc un vernisaj al unei expoziții cu fotografii de epocă de pe Valea Râmnicului. La eveniment vor fi prezenți profesori și elevi de la Liceul Teoretic Dumitrești, Școala Gimnazială Bordești, Școala Gimnazială Chiojdeni, Școala Gimnazială Jitia și Școala Gimnazială Vintileasca, unități de învățământ partenere. De asemenea, vor participa militari din cadrul garnizoanei Focșani și Râmnicu-Sărat.

Evenimente de comemorare a eroilor căzuți pe frontul de pe Valea Râmnicului:
Ora 9.00 – Monumentul Eroilor de la Școala Gimnazială „Regina Maria”, Vintileasca;
Ora 10.00 – „Monumentul Eroilor (1916-1918)”, de la Școala Gimnazială Jitia;
Ora 11.00 – Aleea Crucilor de la Biserica „Sf. Arhangheli Mihail și Gavril” din Chiojdeni;
Ora 12.30 – Cimitirul Ostașilor Români și Germani (1916-1919), Bordești - monument istoric;
Ora 14.00 – Troița Eroilor (1916-1919), sat Poienița, comuna Dumitrești - monument istoric;

1000 de morți în luptele de pe Valea Râmnicului

    Luptele de pe Valea Râmnicului, din iarna anului 1916, au fost extrem de  sângeroase. 12 batalioane germane împotriva a 7 batalioane române. Bilanțul luptelor: 1.000 de morţi, 139 de răniţi şi 239 de dispăruţi, de partea română. Scopul luptelor: întârzierea înaintării trupelor germane şi austro-ungare care voiau să încercuiască trupele române aflate în retragere spre Moldova. De remarcat este faptul că trupele române erau cele din cadrul Armatei a II-a conduse de generalul Alexandru Averescu, în timp ce armatele germane erau conduse de către Erich von Falkenhayn, fost ministru de război (1913-1915), şef al Statului Major General (1914-1916), comandant al Armatei a IX-a din Transilvania (septembrie 1916-mai 1917). Falkenhayn a fost considerat de Winston Churchill ca fiind cel mai capabil general german. În luptele de pe meleagurile Chiojdenilor a acţionat și renumita unitate de elită, de vânători de munte, “Corpul Alpin”, în care se afla, ca locotenent, viitorul Feldmareşal al celui de-al III-lea Reich, Erwin Rommel.
    În ceea ce privește localnicii de pe Valea Râmnicului, în 1915 sunt mobilizați 101 săteni din Chiojdeni, iar în 1916 vor mai fi mobilizaţi încă 67 de rezervişti, astfel că numărul celor plecaţi pe front va creşte la 168. Dintre aceştia, 26 de localnici au murit în timpul ostilităţilor. În perioada 13 decembrie 1916 – octombrie 1918, comuna Chiojdeni s-a aflat sub regim de ocupaţie germană. În cimitirul comunei au fost înmormântaţi 257 soldaţi români căzuţi în luptele de pe valea Râmnicului Sărat, 28 germani, 6 ruşi şi 2 austrieci. În perioada noiembrie/decembrie 1916 şi 8 noiembrie 1918, comuna Dumitreşti s-a aflat sub ocupaţia trupelor germano-austro-ungare. În zona curţii boiereşti a lui Alexandru I. Zamfirescu germanii au făcut un lagăr de prizonieri. Primului Război Mondial i-au căzut victimă un număr de 168 de suflete din Dumitreşti.
    În amintirea eroilor de la Dumitrești a fost ridicat un monument în satul Poieniţa, din iniţiativa învăţătorului Nicolae Capriţopol, construcţia fiind coordonată de meşterul local Tudor Bulgaru.  Pe frontonul principal, în partea superioară, putem citi inscripţia: “Celor dragi şi scumpi / Recunoştinţă veşnică”. Monumentul a fost inaugurat în anul 1936. Astăzi, acest monument poartă numele de Troița Eroilor (1916-1919), sat Poenița, comuna Dumitrești și este monument istoric clasat Cod LMI VN-IV-m-B-06644. 


 

 


Comentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.
Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

12
16
33
45
3
10

Extragerea noroc:  7463834

Harta Focsani
   

Eveniment

GALERIE FOTO: Vrancea autentică atrage turiști străini. Boteitul oilor și primărie construită în stil tradițional, la Negrilești
Sătenii din Negrilești se pot mândri cu cea mai frumoasă primărie de comună din județul Vrancea. Sediul administrației locale a fost inagurat, ieri, de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan și primarul comunei, Ion Văsuian.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost