Companiile cu datorii mai mici de 10.000 lei vor putea participa la licitaţiile pentru achiziţii publice
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
Companiile cu datorii mai mici de 10.000 lei vor putea participa la licitaţiile pentru achiziţii publice
Companiile cu datorii mai mici de 10.000 lei vor putea participa la licitaţiile pentru achiziţii publice
Voteaza :

Articolul a primit 0 voturi

Companiile cu datorii la stat de până la 10.000 lei vor putea participa la licitaţii pentru achiziţii publice, potrivit Ordonanţei de Urgenţă referitoare la achiziţii publice care prevede creşterea limitei datoriei operatorilor economici sub care este permisă participarea la licitaţie de la 4.000 lei la 10.000 lei. "Au fost situaţii când companii, mai ales cele româneşti, din motive de restanţe sau obligaţii fiscale neonorate faţă de stat nu puteau să participe la licitaţii. Am ridicat plafonul pentru a permite şi acelor companii cu astfel de obligaţii fiscale neonorate să poată participa la achiziţii publice", a explicat miercuri seară ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, la Palatul Victoria.
Potrivit acestuia, pentru procedurile cu valori sub pragurile din directivele europene se va folosi criteriul "cel mai scăzut preţ". "Pentru achiziţia de produse şi servicii de peste 648.288 lei şi lucrări de peste 24.977 milioane lei se vor folosi criteriile cel mai bun raport calitate preţ şi cel mai bun raport calitate cost. Sub aceste plafoane se poate merge şi pe preţul cel mai scăzut", a explicat Teodorovici.
O altă modificare vizează dreptul autorităţii contractante de a putea derula contractul în paralel cu procedura de achiziţie, în situaţii de urgenţă precum calamităţi naturale. "Sunt situaţii care necesită o abordare rapidă. Au fost foarte multe situaţii cauzate de calamităţi naturale. Sunt proiecte de infrastructură care trebuie remediate imediat pentru a asigura accesul populaţiei dintr-o anumită zonă sau pentru a evita izolarea populaţiei. Situaţii de inundaţii, zăpezi etc. Se aduce contractorul, se derulează lucrarea respectivă şi în paralel se derulează procedura de atribuire a contractului. Practica este solicitată de mulţi ani de unităţile administrativ teritoariale", a mai spus şeful de la Finanţe.
Pe de altă parte, se va elimina comunicarea rezultatelor parţiale pentru a se reduce astfel numărul contestaţiilor care pot bloca începerea derulării contractului şi pentru a scurta timpul pentru atribuirea contractului de achiziţie. De asemenea, pentru descurajarea contestaţiilor nejustificate, autorităţile vor introduce o cauţiune de 2% din valoarea estimată a contractului, dar nu mai mult de 880.000 lei pentru depunerea contestaţiilor la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC). De asemenea, va fi aplicată o taxă pentru depunerea plângerii la Curtea de Apel, în cuantum valoric de 2% din valoarea estimată a contractului, pentru valori până în 100 de milioane de lei, şi de două milioane de lei plus 1% din ce depăşeşte 100 de milioane de lei.
Potrivit lui Eugen Teodorovici, aceasta este o practică europeană. iar în alte ţări valoarea acestor taxe este mult mai descurajantă. Totodată, ministrul Finanţelor a vorbit şi despre simplificarea procedurilor prin reducerea, la maximum 4, a numărului de etape de evaluare a ofertelor. De asemenea, va fi eliminată garanţia de bună execuţie prin poliţe de asigurare, păstrându-se, însă, poliţa pentru garanţia de participare. Pentru autorităţi cu bugete de investiţii sub 125 milioane lei se va elimina Strategia Anuală de Achiziţii.
Ministrul Finanţelor a subliniat, miercuri seară, că autorităţile de la Bucureşti au acordul Comisiei Europene pe modificările în sectorul achiziţiilor publice. 

 


Comentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.
Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

3
19
20
23
17
37

Extragerea noroc:  7153125

Harta Focsani
   

Învăţământ

GALERIE FOTO: Trei eleve cu media 10 la Evaluarea Națională; 93 de absolvenți de clasa a VIII-a au obținut medii între 1 și 1,99
   Doar trei medii de zece s-au obținut în Vrancea la examenul de Evaluare Națională, susținut de absolvenții claselor a VIII-a. Astfel, Elena - Cristiana Miloș, de la Școala Gimnazială Ion Basgan Focșani, Gabriela Porumb, de la Școala Gimnazială Duiliu Zamfirescu Focșani, și Sabina – Alina Prodan, de la Colegiul Național Emil Botta din Adjud, sunt elevele care au reușit să facă teze perfecte atât la limba și literatura română cât și la matematică...

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost