Circ în Consiliul Local Focșani! Liberalii au blocat lista cu viitorii beneficiari ai locuințelor ANL și investiții la Colegiul Cuza și Liceul Sportiv

0
4628


Liberalii focșăneni au refuzat să voteze lista de priorități cu tinerii din municipiu care urmează să primească locuințe ANL în acest an, dar și mai multe proiecte de investiții la Colegiul Național Al. I. Cuza și Liceul cu Program Sportiv, proiecte care sunt astfel blocate.
Circul liberalilor focșăneni a continuat, ieri, așa cum se întâmpă la fiecare ședință a Consiliului Local din acest mandat. Din păcate, din cauza jocurilor politice pe care le fac liberalii, suferă locuitorii municipiului, tinerii care trebuie să primească o locuință ANL sau unitățile de învățământ care au nevoie de investiții pentru a asigura condiții decente și moderne elevilor. Unul dintre proiectele care nu a fost votat de liberali a fost cel cu lista de priorități care conține numele tinerilor ce urmează să primească o locuință ANL. Această listă se aprobă anual, în funcție de modificările care survin în dosarele solicitanților, respectiv dosarele nou depuse. Pentru acest an fost evaluate 461 dosare, din care 31 au fost depuse în 2017. În urma analizei realizate de Comisia Socială, au fost admise 165 de dosare, iar 296 au fost respinse pentru că nu au fost actualizate și completate sau pentru că nu au îndeplinit condițiile legale. Cel mai mare punctaj a fost 55, iar cel mai mic de 29.
Liberalilor însă nu le-a convenit că pe listă se află și consilierul local Cătălina Lupu, care avea depusă o cerere pentru locuință ANL înainte de a fi aleasă în această funcție. De aici și circul făcut de liberali, în special de președintele PNL Focșani, Nicu Tănase, care a cerut să vadă dosarul colegei consilier, chipurile pentru a nu fi suspiciuni. Degeaba i s-a explicat că nu are dreptul să vadă acest dosar, că sunt documente cu caracter personal și doar membrii Comisiei Sociale îl pot consulta! În plus, i s-a explicat, aceasta este doar o listă de priorități, nu una de repartiție a locuințelor, iar din comisia de analiză fac parte și doi consilieri locali liberali, care puteau solicita lămuriri dacă li se părea ceva în neregulă. Acest lucru nu a contat pentru liberali, care au cerut retragerea proiectului de pe ordinea de zi și, când au văzut că acest lucru nu este permis de lege, nu au votat proiectul de hotărâre.
Degeaba le-au explicat primarul Cristi Misăilă și viceprimarul Marius Iorga că fără această listă nu pot fi acordate repartiții pentru tinerii care așteaptă o locuință. Iar lunar sunt circa cinci persoane care primesc o locuință în blocurile ANL, în urma renunțării chiriașilor actuali. De asemenea, primarul Misăilă a arătat că au fost finalizate locuințele ANL de pe Democrației și nu pot fi repartizate dacă nu este aprobată această listă de priorități. „S-au finalizat locuințele ANL din Democrației. Vom începe să le repartizăm și nu vom avea cui să le repartizăm. Sunt tineri care așteaptă de ani de zile să primească o locuință. Este un dispreț total față de focșănenii care așteaptă să primească o locuință”, a spus primarul Misăilă.
După vot, a intervenit și consilierul local Cătălina Lupu, care le-a spus colegilor din Consiliu că îndeplinește condițiile legale, că nu deține nicio o proprietate în Focșani, că are un copil de patru ani, iar la momentul depunerii cererii pentru o locuință ANL nu era consilier local. Consecința refuzului liberalor de a vota este întârzierea repartizării de locuințe pentru tinerii care au acest drept.
Lista de priorități va putea fi repusă pe ordinea de zi la următoarea ședință a Consiliului Local. 

Au blocat investiții la două licee
 
Refuzul consilierilor PNL de a vota proiecte importante pentru municipalitate a continuat la proiectele referitoare la inventarierea bunurilor din domeniul public al municipiului. Erau proiecte necesare pentru a putea fi radiate sau casate bunuri care nu mai pot fi utilizate. Din păcate, cei care vor avea de suferit sunt elevii municipiului.
Primarul Cristi Misăilă le-a explicat consilierilor că prin aceste proiecte se prevedea, de exemplu, radierea corpului de clădire C 2 de la Colegiul Național Al. I. Cuza. Dacă acesta nu va fi demolat, nu se va putea realiza rampa pentru persoane cu dizabilități, fără de care nu se va putea obține autorizația de funcționare. De asemenea, nu vor putea fi realizate nici investițiile în terenuri sportive de la Liceul cu Program Sportiv deoarece era nevoie de demolarea tribunei. Lucru respins de consilierii locali.
La proiectul privind inventarierea au fost discuții lungi, în special cu consilierul local Costel Bîrsan, care nu este de acord cu solicitările făcute de societatea CUP privind casarea anumitor obiecte pe care le are în administrare. Această problemă este ridicată de consilier la fiecare solicitare făcută de cei de la CUP și este motivată prin presupuse prețuri foarte mari la achizițiile făcute în urmă cu 10-15 ani la anumite obiecte utilizate în rețelele de apă. Însă, deși consilierul local face acuzații grave la ședințele de Consiliu Local, nu face nicio sesizare către instituțiile abilitate să cerceteze presupusele fapte ilegale. Acest lucru i l-a reproșat și primarul Cristi Misăilă, care i-a cerut să nu mai blocheze proiectele care au ca obiect inventarierea bunurilor. „Dacă aveți suspiciuni, faceți sesizare la Parchet, la Poliția Economică, să cerceteze acest caz. Eu nu pot să mă duc și să iau acte din contabilitatea societății CUP”, a spus primarul Misăilă. Singura replică a consilierului Bîrsan a fost că nu face acest lucru pentru că „faptele s-au prescris”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here