Cifrele de școlarizare - aprobate de Guvern; numărul locurilor pentru învățământul primar, suplimentat cu 10.000
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
Cifrele de școlarizare - aprobate de Guvern; numărul locurilor pentru învățământul primar, suplimentat cu 10.000
Cifrele de școlarizare - aprobate de Guvern; numărul locurilor pentru învățământul primar, suplimentat cu 10.000
Voteaza :

Articolul a primit 0 voturi

Guvernul a aprobat în ședința joi, printr-o hotărâre, cifrele de școlarizare propuse pentru învățământul preuniversitar și superior de stat în anul școlar/universitar 2017-2018, repartizate pe niveluri de pregătire, forme și tipuri de învățământ, informează un comunicat al Executivului.
În ceea ce privește cifra de școlarizare totală pentru învățământul preuniversitar, precizează Guvernul, aceasta se menține la nivelul celei aprobate pentru anul școlar precedent, cu mai multe realocări, printre care suplimentarea cu 10.000 de locuri pentru învățământul obligatoriu, nivel primar; suplimentarea cu 1.500 de locuri pentru învățământul obligatoriu cu frecvență redusă — nivel primar și gimnazial și programul educațional "A doua șansă", inclusiv pentru cel organizat în penitenciare și suplimentarea cu 1.000 de locuri pentru învățământul profesional.
În același context, au fost aprobate suplimentarea cu 500 de locuri pentru învățământul special, educație timpurie, suplimentarea cu 2.000 de locuri pentru învățământul special, nivel primar și gimnazial și suplimentarea cu 650 locuri pentru învățământul special, nivel profesional.
Totodată, au fost diminuate unele cifre de școlarizare, cum ar fi cele de la învățământul liceal cu frecvență la zi, frecvență seral și frecvență redusă. Pentru învățământul de masă preșcolar, gimnazial, de artă și sportiv, cifrele de școlarizare rămân la nivelul anului anterior, precizează sursa citată. Relocările au la bază solicitările în creștere pe segmentele de învățământ menționate, determinate inclusiv de evoluția demografică pozitivă, arată Executivul.
În ceea ce privește învățământul superior, incluzând studiile militare, documentul aprobat de Guvern stabilește următorul număr de locuri/granturi de studii: 62.000 — pentru studii de licență, 35.600 — studii de master, 3.000 — studii de doctorat și 4.000 — rezidențiat."Cifra de școlarizare pentru anul universitar 2017-2018 se încadrează în finanțarea aprobată pentru anul financiar 2017 și respectă previziunea bugetară pentru anii financiari 2018 și 2019. În același timp, este avută în vedere respectarea țintei asumate în Strategia Europa 2020 privind ponderea absolvenților de învățământ terțiar în grupa de vârstă 30-34 de ani", arată Executivul.
Sunt prevăzute, în continuare, locuri în învățământul preuniversitar și superior cu finanțare totală sau parțială din bugetul Ministerului Educației pentru tinerii de origine română din Republica Moldova, pentru țări învecinate, diaspora, pentru cetățeni străini, conform documentelor semnate de statul român, precum și pentru cetățeni străini care au dobândit statutul de refugiat sau protecție subsidiară pe teritoriul României, precizează Guvernul. "De asemenea, sunt perpetuate facilitățile și locurile distincte pentru tinerii romi care doresc să urmeze învățământul preuniversitar liceal, profesional sau postliceal, precum și instituții de învățământ superior, incluzând masterate și doctorate", menționează același comunicat.
Cifra de școlarizare pentru învățământul de stat se aprobă anual, prin hotărâre de Guvern, cu cel puțin șase luni înainte de începerea anului școlar.


 

 

Pentru a adauga un comentariu completeaza campurile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

 

COMENTARIU (*)

0 din 350 cuvinte permiseComentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.Intamplari neadevarate

FLASH NEWS NATIONAL21
30
39
46
3
9

Extragerea noroc:  6499556

Harta Focsani
   

Social

Să o ajutăm pe Mariana! O asistentă de la secția Radiologie a Spitalului Județean se luptă cu cancerul și cu sistemul
Mariana Mărăscu are 42 de ani, locuiește în Focșani și este mama unui băiat adolescent, în vârstă de 15 ani, elev al Liceului Pedagogic, pe care-l iubește cel mai mult pe această lume.

POZA ZILEI

Vegan :)

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Unde veți petrece vacanța de vară?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost