Cel mai abstract lucru
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
Cel mai abstract lucru
Cel mai abstract lucru
Voteaza :

Articolul a primit 9 voturi

   Ei spun că e lucrul care pune planeta în mişcare. Poate ăsta e un clişeu. Dar eu cred că e cea mai de neînţeles chestie de pe Pământ, pentru că nu ţine de ceea ce înţelegi, ci de ceea ce ţi se pare că înţelegi.
    Când manifeşti sentimentul ăsta abstract contează foarte mult către cine. Fiindcă nu e acelaşi lucru să îţi iubeşti bunica sau să iubeşti un prieten bun. Are atâtea faţete câte roluri sociale îşi asumă cei din jur, dar mai mult, atâtea faţete câte persoane poţi iubi. Nici un om nu seamănă cu altul, aşadar nici un om nu poate fi iubit în aceeaşi manieră ca altul.
    Şi nu mă refer neapărat la iubirea absolută şi aşa de măreaţă încât riscă să devină kitchoasă. Gama ţine de la simpatia pe care o simţi faţă de un cetăţean care ţi-e necunoscut până la ce simt îndrăgostiţii. Aşa şi nelămurirea care vine odată cu sentimentul. Nu m-am întrebat niciodată de ce îmi place să-l văd pe domnul acela în vârstă cu păr şi barbă lungi şi albe care arată ca Moş Crăciun. Răspunsul este evident: arată ca Moş Crăciun, şi cine nu ar vrea să vadă un personaj ca el pe stradă? Dar la polul opus al gamei, de ce să placi pe cineva din perspectiva aceea romantică, pur şi simplu? Siropos ar fi să zic că nu ştiu. Dar cred că sunt mai mulţi factori, iar unul dintre ei ar fi asemănarea cu persoane sau situaţii care de-a lungul vieţii ne-au adus în faţa unor alegeri de genul ăsta. O treabă pur psihologică. Alt exemplu este declicul pe care îl ai faţă de o persoană. Ţine strict de chimie. Mai sunt şi alte lucruri care sunt legate strict şi simetric de alte lucruri la fel de liniare. Dar mai este ceva, o moleculă sau o celulă în plus, nu prea uşor de definit. La urma urmei, mi-ar fi mai uşor să zic că nu ştiu.
    Iubirea ţine de neştiinţă.
    Uneori însă ne place să adunăm informaţii despre cei din jur, şi să ne simţim ca nişte vânători. Spiritul nostru de prădător are nevoie să fie liber şi cum nu mai putem omorî mamifere cu dinţii, preferăm să prădăm informaţie utilă, sau şi mai plăcut, inutilă. Astfel ajungem să confundăm prada informaţională cu cea emoţională. Aşa cum am prins nu ştiu ce bârfă despre cineva, vrem să prindem şi o persoană bună. Ce se zice despre o persoană devine palmaresul ei, iar persoana, premiul. Liceul la care învaţă, ceea ce postează, felul în care se îmbracă sau afişează sunt indicatori după care îşi face renumele. Există şi tipul ăsta de iubire, care se identifică cu trocul: dai şi primeşti ceva similar. Din trocul acesta se ajunge la cuplul de oameni care „se potrivesc”.
    Dar am putea oare spera la mai mult decât o vânătoare cu un final potrivit?


Cristina ILIESCU,
Colegiul Naţional Unirea


 

 

Pentru a adauga un comentariu completeaza campurile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

 

COMENTARIU (*)

0 din 350 cuvinte permiseComentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.
Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

3
19
20
23
17
37

Extragerea noroc:  7153125

Harta Focsani
   

Învăţământ

GALERIE FOTO: Grădiniță estivală în iulie și august, la Focșani; părinții vor plăti mâncarea, Consiliul Local va deconta restul cheltuielilor
    Inspectoratul Școlar Județean Vrancea (IȘJ), în parteneriat cu Primăria Municipiului Focșani, derulează un proiect de grădiniță estivală, menit să vină în sprijinul părinților care au copii de vârstă preșcolară și nu au cu cine să îi lase acasă pe perioada verii, când este vacanță în sistemul de învățământ.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost