Cea de-a 16-a ediție a „Boteitului oilor“ are loc azi la Negrileşti
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
Cea de-a 16-a ediție a „Boteitului oilor“ are loc azi la Negrileşti
Cea de-a 16-a ediție a „Boteitului oilor“ are loc azi la Negrileşti
Voteaza :

Articolul a primit 1 voturi

Vrâncenii sunt invitaţi să participe azi la cea de-a 16-a ediţie a „Boteitului oilor“, eveniment care are loc în fiecare an, de sărbătoarea „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“. Manifestarea este organizată de Consiliul Județean, Centrul Cultural Vrancea și Consiliul Local Negrilești. „Boteitul oilor“, un obicei important care vine din negura timpului, este unic în Vrancea. La manifestări au fost invitaţi să participe preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, cei doi vicepreşedinţi, Dănuț Cristian şi Ionel Cel Mare, parlamentarii vrânceni, dar și primari ai localităților din Vrancea. Vor participa artiști de marcă, din care amintim pe Dana Dăncilă, Marius Zgăianu, Ileana Lăceanu și ansamblurile folclorice din mai multe localități din Vrancea. Manifestările vor fi prezentate de actorul Sorin Francu.     De secole, urcarea oilor la munte este un moment important din viaţa oierilor şi a comunităţii din Negrileşti, de altfel singura localitate din Vrancea în care se păstrează această tradiţie. Obiceiul începe cu tocmitul oilor, care are loc între baci şi ciobani. Aceştia din urmă trebuie să dea proprietarului o anumită cantitate de brânză care a fost făcută din laptele oilor respective. După tocmire, turmele de oi sunt aduse la biserica din centrul comunei, unde preotul ţine o slujbă şi apoi a stropeşte animalele cu agheasmă. Ciobanii primesc binecuvântarea pentru a fi feriţi de vitregiile vremii şi stihiile pădurilor în aceste luni cât stau pe munte, aceştia reîntorcându-se acasă de Sfântul Dumitru. Atât tocmirea cât şi boteitul oilor au  loc în prezenţa majorităţii locuitorilor comunei. După tocmire şi slujba religioasă, turmele de oi mânate de ciobani iau drumul munţilor în aplauzele celor prezenţi. După acest eveniment, manifestările se vor muta la Căminul Cultural din localitate, unde va avea loc un frumos spectacol artistic la care vor participa echipele de dansuri populare şi buciumaşi din  localităţile de munte ale judeţului.
    În aceeași zi va avea loc și inaugurarea noului sediu al Primăriei Negrilești. Noul sediu a fost construit după ce vechiul sediu a ars într-un incendiu în luna februarie a anului 2012. Lucrările au fost executate de societatea Inspecon SRL Focşani, iar valoarea investiţiei este de 2,3 milioane de lei, plus TVA. Noul sediu are o suprafață de 735 metri pătrați, iar arhitectura este una deosebită. În luna octombrie 2013, Guvernul României a alocat bani pentru refacerea sediului Primăriei Negrileşti,  în urma intervenţiilor făcute de preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, la fostul premier Victor Ponta.
    Obiceiul „Boteitul oilor“ a fost promovat şi prin intermediul proiectului «Vrancea turistică», implementat de Consiliul Judeţean Vrancea în perioada 17.02.2011 – 17.06.2013 si finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013. 

 


Comentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.

Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

24
49
42
3
21
41

Extragerea noroc:  2173238

Harta Focsani
   

Infracţional

Vrâncean PATRON DE SCLAVI în Italia; aceștia locuiau într-un beci, fără apă și lumină, și mâncau alimente cu viermi
Un vrâncean a primit mandat de arestare provizorie şi urmează să fie trimis în Italia pentru a fi cercetat într-un dosar al poliţiei din peninsulă.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost