Ce vor primi copiii în școlile din Vrancea până în 2020 și după
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
Ce vor primi copiii în școlile din Vrancea până în 2020 și după
Ce vor primi copiii în școlile din Vrancea până în 2020 și după
Voteaza :

Articolul a primit 2 voturi

    Preșcolarii și elevii vrânceni vor primi lapte, produse lactate și produse de panificație prin Programul pentru școli până la finalul anului școlar 2019-2020, când va fi finalizat contractul cadru încheiat de Consiliul Județean Vrancea cu furnizorii de produse alimentare. Programul pentru şcoli al Uniunii Europene a rezultat din unificarea programului de încurajare a consumului de fructe şi legume în şcoli cu programul de lapte în şcoli și are ca obiectiv creșterea consumului de produse locale în rândul copiilor. Acest program prevede distribuţia de fructe şi legume proaspete şi lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf şi punerea în aplicare de măsuri educative aferente. La nivelul județului Vrancea, preșcolarii și elevii din învățământul primar și gimnazial de stat și particular primesc produse de panificație, lapte și produse lactate în limita unei valori zilnice. Aceste produse vor fi livrate până la finalul anului școlar 2019-2020, când expiră contractul cadru încheiat de Consiliul Județean cu furnizorii. Conform Hotărârii de Guvern 640 din 2017, contractele aflate în derulare la momentul apariției hotărârii vor continua până la finalul acelui contract, adică 2020 în cazul de la Vrancea. Abia din anul școlar 2020-2021 se va putea discuta la nivelul județului despre modificarea acestui program și includerea de fructe și legume pe lista produselor care pot fi distribuite preșcolarilor și elevilor vrânceni.
    Conform Programului pentru școli, dreptul de a primi produsele alimentare, pe perioada cursurilor, conform structurii anului școlar, îl au numai preșcolarii și elevii prezenți la cursuri. Prin preșcolar/elev prezent la cursuri se înțelege preșcolarul/elevul care a frecventat cel puțin o oră de curs în ziua distribuției. Beneficiarii acestui program sunt preșcolarii din grădinițele cu program normal de 4 ore de stat autorizate/acreditate și particulare acreditate și elevii din învățământul primar și gimnazial de stat și particular.
    Produsele care se pot distribui în unitățile de învățământ din județul Vrancea, în conformitate cu prevederile contractelor atribuite de CJ Vrancea, sunt livrate de două societăți. Astfel, Vranlact livrează lapte tratat termic, UHT şi pasteurizat, precum şi produse din lapte fermentat care conţin cel puţin 90% din greutate lapte tratat termic: iaurt simplu, lapte bătut, sana sau chefir, în ambalaje de 200 ml/unitate în cazul laptelui şi în ambalaje cu greutăţi exprimate în grame pentru produsele din lapte fermentat. Laptele livrat trebuie să aibă minimum 3,2% proteine şi minimum 1,8% grăsime. A doua societate care are încheiat un contract cu Consiliul Județean este Diplomatic Internațional, care trebuie să livreze cornuri sau batoane şi produse derivate, respectiv covrigi simpli sau biscuiţi uscaţi, în ambalaje de 80 g/unitate.
    Contractul are reguli clare pentru distribuția produselor. Distribuţia produselor lactate trebuie să se realizeze zilnic, bisăptămânal sau săptămânal. Zonele cu distribuție zilnică cuprind localitățile aflate la o distanţă de maximum 25 km de sediul distribuitorului. Zonele cu distribuţie bisăptămânală cuprind localităţi aflate la o distanţă situată în intervalul 25 - 50 km de sediul distribuitorului iar zonele cu distribuţie săptămânală au localități aflate la o distanţă mai mare de 50 km de sediul distribuitorului. Conform contractului, societatea Diplomatic International trebuie să se asigure că de la data livrării produsul va fi valabil cel puţin 48 de ore.

Directorii școlilor răspund de derularea Programului

    Programul pentru școli prevede că directorii unităților de învățământ răspund în mod direct de buna desfășurare a Programului și au mai multe obligații. La nivelul școlilor și grădinițelor trebuie să fie asigurate condițiile de primire și recepție a produselor în unitățile de învățământ, precum și distribuția produselor elevilor prezenți la cursuri. Directorii garantează veridicitatea datelor din documentele care atestă furnizarea fructelor, legumelor, laptelui și produselor lactate și realizarea măsurilor educative. „Plata produselor și a serviciilor contractate aferente Programului pentru școli al României se efectuează, la solicitarea furnizorilor, pe baza documentelor de recepție calitativă și cantitativă, confirmate de directorii unităților de învățământ. Directorii unităților de învățământ răspund de respectarea condițiilor de igienă privind primirea, depozitarea și distribuția produselor, după caz, precum și de întocmirea evidențelor prezenței preșcolarilor/elevilor la distribuția produselor și la desfășurarea măsurilor educative. Depozitarea produselor în unitățile de învățământ se face în spații special amenajate pentru depozitarea/păstrarea produselor în condiții de igienă, dotate, după caz, cu echipamente frigorifice, monitorizate din punctul de vedere al temperaturii. Directorii unităților de învățământ vor nominaliza una sau mai multe persoane aparținând personalului didactic sau personalului nedidactic, după caz, care îndeplinesc și respectă normele de igienă, conform legislației în vigoare. Persoanele nominalizate de directorul instituției de învățământ pentru a distribui produsele elevilor prezenţi la cursuri vor confirma cantitatea şi calitatea acestora pe documentele care însoţesc produsele, respectiv pe avizele de însoţire prin semnătură în momentul recepţiei”, se arată în prezentarea Programului.
    Produsele distribuite care nu corespund condiţiilor de calitate pot fi respinse de reprezentantul instituției de învățământ iar furnizorul are obligaţia de a înlocui produsele refuzate pe parcursul aceleiaşi zile şi se va întocmi proces verbal de returnare a produselor. De asemenea, în instituţiile de învăţământ unde se distribuie produse alimentare, trebuie să existe un afiş care va fi amplasat permanent într-un loc în care este clar vizibil şi lizibil, la intrarea principală a instituţiei de învăţământ participante. Afișul trebuie să menționeze că unitatea de învățământ participă la „Programul pentru școli”  al Uniunii Europene, beneficiind de sprijin financiar din partea Uniunii Europene. Pe afiş trebuie să figureze drapelul Uniunii.

 

 


Comentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.


Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

14
18
39
21
45
29

Extragerea noroc:  7936772

Harta Focsani
   

Inedit

VIDEO şi GALERIE FOTO: „Pe aicea nu se trece”, IMNUL VRÂNCENILOR, compus de interpretul Alin Stoica
     Interpretul de muzică populară din Vrancea, Alin Stoica, în vârstă de 24 de ani, originar din comuna Ploscuțeni, dar stabilit în Focșani, a lansat zilele acestea o piesă dedicată eroilor ce și-au sacrificat viața pe câmpul de luptă de la Mărășești.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost