CANNES 2018: Un documentar de peste 8 ore îi scoate din uitare pe supravieţuitorii dintr-o tabără maoistă de reeducare
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
CANNES 2018: Un documentar de peste 8 ore îi scoate din uitare pe supravieţuitorii dintr-o tabără maoistă de reeducare
CANNES 2018: Un documentar de peste 8 ore îi scoate din uitare pe supravieţuitorii dintr-o tabără maoistă de reeducare
Voteaza :

Articolul a primit 0 voturi

"Poate filmul cel mai lung din istoria festivalului de la Cannes", filmul documentar "Dead Souls", al regizorului Wang Bing, de 8 ore şi 16 minute, scoate din uitare o tabără de muncă maoistă şi prezintă mărturiile impresionante ale ultimilor supravieţuitori, o provocare pentru amnezia de stat impusă de Beijing, relatează joi AFP. Prin documentarul maraton "Dead Souls", prezentat miercuri, Wang Bing întreprinde "o muncă de rememorare" ambiţioasă, a cărei amploare aminteşte de "Shoah", al lui Claude Lanzmann.
Filmul descrie, prin intermediul unui număr de 15 mărturii adunate timp de un deceniu, tragedia "taberei de reeducare" de la Jiabiangou, din deşertul Gobi, unde au fost trimişi în anii 1950 circa 3.000 de prizonieri politici victime ale epurărilor maoiste. După ce s-a interesat în documentarele sale de marginalizaţii miracolului economic chinez, regizorul Wang Bing dezgroapă în "Dead Souls", pentru a o fixa în memorie, o pagină crudă în edificarea socialismului chinez care nu a încetat să-l obsedeze.
După fondarea Republicii populare de către Mao Zedong în 1949, o campanie lansată în 1957 condamna numeroşi intelectuali la "reeducare prin muncă". Jiabiangou este una dintre taberele deschise pentru a-i interna, fără a fi nevoie de ziduri: în plin deşert, aceasta este înconjurată de nisip şi traversată constant de un vânt glacial. La torturile endemice se adaugă în 1960 efectele marii foamete care a devastat ţara: pentru a supravieţui, prizonierii sunt constrânşi să consume rozătoare, frunze şi scoarţă de copac şi chiar carnea celorlalţi deţinuţi, ale căror cadavre erau abandonate în spatele dunelor.
Numai 500 de prizonieri au supravieţuit. Autorităţile au închis în cele din urmă tabăra de reeducare în 1961, încercând să ascundă tragedia produsă. O amnezie de stat care persistă şi astăzi şi care va necesita toată hotărârea lui Wang Bing pentru a împiedica uitarea acestui moment. În 2007, în filmul său " He Fengming", o femeie în vârstă a povestit, în faţa camerei, timp de trei ore, violenţele comise în cadrul acestor campanii de reeducare şi despre închiderea soţului ei la Jiabiangou. Wang Bing revine în 2010 cu "The Ditch", prima sa ficţiune, turnată fără autorizaţie în deşertul Gobi.

Continuarea pe https://bit.ly/2G1QdTh


 

 


Comentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.
Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

12
16
33
45
3
10

Extragerea noroc:  7463834

Harta Focsani
   

Inedit

GALERIE FOTO: Profesorul Ștefan Opincă, o viață ca-n filme dedicată artei cinematografice
    Profesorul Ștefan Opincă de la Bătinești și-a dedicat viața artei cinematografice și a pregătit sute de copii în cineclubul Danubius din Galați. Viața lui Ștefan Opincă se suprapune cu perioada regimului comunist, fiind martor la evenimentele din ultimii 80 de ani.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost